Onderhoud van het platte dak

Omdat een beschadigd dak grote problemen kan veroorzaken, is  regelmatig dakonderhoud erg belangrijk. Let altijd eerst op uw veiligheid wanneer u uw dak opklimt. Maar veiligheid is niet het enige waarop u moet letten tijdens het periodiek onderhoud van uw platte dak. Wij vertellen u waarop u moet letten.

Geplaatst door: Soprema

DE BELANGRIJKSTE AANDACHTSPUNTEN


Veiligheid staat voorop wanneer u toch zelf het dak opklimt! Zorg dat de ladder zeer stabiel staat en gebruik bijvoorbeeld een antislipmat voor extra stabiliteit van de ladder. Verder zijn er nog een aantal zaken die u extra in het oog moet houden. Let op: onderstaande aandachtspunten zijn een goed begin van de dakinspectie, maar zijn geen volledige checklist voor de controle. Een dakdekker kan u verder professioneel advies geven.

De toestand van de dakbedekking
Kijk bij elk dakonderhoud eerst naar de toestand van de dakbedekking, ongeacht het soort materiaal. Schade, of losliggende elementen moeten meteen een alarmbelletje doen rinkelen. Schenk ook voldoende aandacht aan dakdetails zoals de aansluiting rond een schoorsteen, dakopstanden of dakramen. Dat zijn vaak zwakke plekken van het platte dak, waar lekken makkelijker kunnen ontstaan.

De dragende elementen
Controleer ook de dragende elementen van de dakconstructie. Ga na of het hout niet is aangetast door insecten of waterinsijpeling.

De dakgoten schoonmaken
Verwijder regelmatig alle bladeren, takken of afval uit de dakgoten. Die kunnen de afvoer van water belemmeren en zo uw dak ernstig beschadigen. Kijk ook of de dakgoten niet beschadigd zijn en voel of ze nog stevig vastzitten.

Mosvorming
Mossen, korstmossen, algen en eventuele plantengroei kunnen het best meteen verwijderd worden. Let op: gebruik nooit bleekwater of chloor om mosvorming weg te halen en trek gewortelde planten nooit zomaar uit. Zo kunnen immers lekkages ontstaan. Laat deze planten dus gewoon zitten en vraag hulp aan een professional. Ook het gebruik van een hogedrukreiniger kan de dakbedekking beschadigen. U hebt hierdoor meer kans op insijpelend vocht.

Voor onderhoud van groendaken, kunt u ook beter de installateur van uw groendak inschakelen.

Bent u op zoek naar verder advies over dakonderhoud bij platte daken? Of bent u geïnteresseerd in een vrijblijvende dakinspectie? Aarzel dan niet om contact op te nemen of een beroep te doen op onze experts.

HET IDEALE MOMENT VOOR DAKONDERHOUD

Een jaarlijkse inspectie van uw dak is zeker geen overbodige luxe. Een slecht onderhouden dak kan namelijk sneller in de problemen komen, zeker bij winterse neerslag of bij zomerse stortbuien. Insijpelend vocht door overvloedige regen, hagel of sneeuw is de grootste boosdoener en kan leiden tot aanzienlijke schade. Maar ook aanslag van mos en algen zijn slecht voor de kwaliteit van uw dak.Daarom kunt u het beste uw dak controleren en schoonmaken in de herfst na bladval én na winterse vorst. Zo hebt u nog voldoende tijd om eventuele schade te herstellen voordat het weer in de herfst slechter wordt.Bij een plat dak is het voldoende om twee keer per jaar het dak te controleren. U kunt ervoor kiezen om zelf het dak op te gaan voor dakonderhoud, maar dat brengt altijd risico’s met zich mee. Wilt u extra zekerheid over de staat van uw dak én veilig op de grond blijven? Dan kunt u beter een professionele dakdekker inschakelen.

Bedrijvengids Geplaatst door
Soprema

Soprema

Geeuwkade 21, 8651 AA  IJlst

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.