Tips voor de lenteschoonmaak op uw dak

Het voorjaar is de beste periode om te inspecteren en onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. Dakinnovator geeft vijf en een halve tip om uw platte dak lentefris te maken.

Geplaatst door: De Dakinnovator

Tips voor de grote voorjaarsschoonmaak op het dak

Ook vereniging Eigen Huis raadt het u aan: “Het voor- of najaar is de beste periode om te inspecteren en onderhoudswerkzaamheden uit te voeren.” Dakinnovator geeft vijf en een halve tip om uw platte dak lentefris te maken. Dakinnovator zorgt ervoor dat uw dak de komende jaargetijden weer aankan. De staat van het dak is vaak door u zelf al redelijk goed te beoordelen;

Zorg voor veilige omstandigheden voor u het dak op gaat. Voor alles waar u niet zeker van bent, kunt u onze vakmensen inschakelen. Bel gerust voor een afspraak: 010 461 37 00

1 kijk de opstaande dakranden na Bitumen veroudert door inwerking van zonlicht. Goede afscherming tegen zonlicht bepaalt dan ook in hoge mate de levensduur van dakbedekking. Opstaande dakranden hebben meer te lijden van weer en wind dan vlakliggende dakbedekking. Bij dakbedekkingen met leislag verdwijnt de beschermlaag na verloop van tijd en veroorzaakt de UV-straling ontbinding van het bitumineuze materiaal. Regen spoelt het ontbonden materiaal weg, waardoor onderliggend bitumineus materiaal oxideert.


2 Verwijder mos van het dak en tussen het dakgrind
Bij dakbedekking met grof grind moet je regelmatig mos- en algengroei verwijderen. Houd een laag grof grind van minimaal 3 cm in stand. Dit waait niet weg en zakt niet in de ondergrond. Breng in windhoeken waar grind wegwaait omgekeerde betontegels op tegeldragers aan (geen scherpe randen op de bedekking). Reinig de dakbedekking regelmatig, afhankelijk van bijvoorbeeld bomen in de omgeving. Is er geen grind aanwezig, ontdoe het dak dan met een harde bezem van bladeren, alg en mossen, al dan niet met behulp van water. Gebruik nooit oplosmiddelen; die tasten de dakbedekking onherroepelijk aan. In het werk ingestrooide fijngrind- of leislaglagen dien je om de 4-8 jaar te vernieuwen. Bij in de fabriek ingewalste leislag bij geblazen bitumen is dat na 7-10 jaar en bij in de fabriek ingewalste lagen bij SBS-bitumen is dat na 10-15 jaar. Na nog zo’n periode zal het meestal nodig zijn een nieuwe laag dakbedekking over de oude aan te brengen.

3 controleer de regenwaterafvoeren
Verwijder altijd dorre bladeren en takjes uit goten en rond afvoerputjes. Na de winter volgen vast nog tal van lentebuien. U ziet dan ook direct of de afvoeren nog goed functioneren en er geen algengroei is of lekkages zijn.

4 controleer de aansluitingen van het dak op opgaande muren
Ook de aansluitingen aan de opgaande gevels staan bloot aan alle extremen van ons weer. Bekijk de voegen van het metselwerk, de slappen bij de aansluiting en de verbindingen met het bitumen. Optrekkend water kan optreden bij lage dakopstanden en plasvorming. Til ter controle na een regenbui een loodslabbe op

5 controleer de sluitnaden en daktrimmen
Vaak kun je al zien aan lekstrepen of beginnende schimmelgroei dat er water komt of blijft staan op plakken waar dat niet moet.

6 denk na over een nog mooier dak
Stel u voor dat op uw platte dak ook een groene tuin of terras mogelijk is. Dakinnovator kan snel aangeven wat uw dak aan draaglast kan hebben en welke mogelijkheden daarbij horen. Groen daken verhogen uw wooncomfort, helpen mee aan een beter milieu en een beter micro klimaat in uw buurt. Bloemen vlinders en bijen: De lente begint op uw dak!

Tips voor de grote voorjaarsschoonmaak op het dak

Bedrijvengids Geplaatst door
De Dakinnovator

De Dakinnovator

Huygensstraat 11, 2652 XK  Berkel en Rodenrijs

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.