Voldoe ook na 2024 aan de regels met de

Gaan we LED of niet? Het is ineens een nóg relevantere vraag geworden. Er is namelijk nieuwe wetgeving voor bedrijven die LED-verlichting verplicht. Vanaf 2024 moeten allen verkochte lampen LED zijn, als het aan de Klimaat- en Energieverkenning ligt.

Geplaatst door: Pre-Lite

3 redenen waarom LED-verlichting verplicht wordt

‘Gaan we LED of niet’? Bedrijven en pandeigenaren moeten zich steeds meer houden aan bepaalde milieu-, kwaliteits- en duurzaamheidseisen. Daarom ligt nu in de eerste Kamer het voorstel om LED-verlichting te verplichten. Dat is niet toevallig. Waarom voldoet deze lichtbron aan de eisen en de spaarlamp niet?

De verwachtingen in de toekomst

De Tweede Kamer ziet meerwaarde in een LED-verlicht Nederland. Een land dat voldoet aan aanwezige en toekomstige eisen. Niet alleen de regering vindt dit. Zo heeft de Klimaat- en Energieverkenning (KEV) bepaald dat alle verkochte lampen vanaf 2024 LED-lampen zijn. LED-verlichting wordt de oplossing, de spaarlamp duidelijk niet. We noemen daarom een aantal redenen.

Reden 1: LED-verlichting gaat lang mee

De milieueis verbiedt tijdens productie en gebruik van lampen uitstoot van schadelijke stoffen en afval. LED-armaturen gaan 20 keer langer mee dan spaarlampen. De LED-armaturen bevatten namelijk halfgeleiderlichtbronnen, die een extreem lange levensduur hebben. Terwijl spaarlampen chemisch afval zijn. Dus met gebruik van een LED-armatuur voorkom je vervuiling van 20 kapotte spaarlampen.

Reden 2: LED-lampen zijn energiezuiniger

Er is een landelijk energieakkoord om energieverbruik te verminderen. Voor publieke verlichting is dit zelfs 50%. Ledlampen gebruiken 90 tot 95 procent van de stroom voor het geven van licht. Terwijl een spaarlamp maar drie tot negen procent van de stroom gebruikt, maar dit omzet naar warmte. Daarnaast moet verlichting in de toekomst dimbaar zijn. Een spaarlamp met natrium is hierbij al uitgesloten, terwijl ledverlichting veel dim-mogelijkheden kent. Hierdoor besparen LED-lampen ook energie.

Reden 3: LED-lampen bevatten geen schadelijke en milieuonvriendelijke stoffen

Zoals aangegeven verbieden de milieueisen productie en gebruik van schadelijke stoffen en afval. Een ledlamp bevat geen gevaarlijke stoffen. Terwijl de spaarlamp de gevaarlijke stof kwik bevat.

Wil je ook na 2024 voldoen aan de regels? Dan is het slim nu al te kiezen voor LED-verlichting. Je voorkomt daarmee dat je over een paar jaar weer alles moet vervangen. Ben je benieuwd hoe jouw type verlichting het aflegt tegen ledverlichting en de regelgeving? Of wil je al overstappen op ledverlichting? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Bedrijvengids Geplaatst door
Pre-Lite

Pre-Lite

Handelsweg 13c, 3881 LS  Putten

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Kennisbank Meer van Pre-Lite
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.