Wat is contactgeluidisolatie?

Contactgeluid ontstaat door directe impact van personen of zaken op de vloer of tegen de wanden.

Geplaatst door: Fonofloor

In de praktijk is vooral loopgeluid een prominente factor voor het ontstaan van contactgeluid, maar ook dichtslaande deuren kunnen als zeer storend worden ervaren. Contactgeluid word een probleem op het moment dat aangrenzende woningen of appartementen door middel van een starre verbinding met elkaar in contact staan. Helaas is dit in veel oude en zelfs in sommige jongere gebouwen het geval. Contactgeluid is een van de belangrijkste oorzaken van burenoverlast. Het is zelfs mogelijk dat contactgeluid hoorbaar is in ruimtes verder de direct aangrenzende ruimte, we spreken dan over flankerende geluidsoverdracht. Ook dit is te verhelpen met onze akoestische isolatie.

Het Bouwbesluit 2012 schrijft voor dat er voor contactgeluidisolatie minimaal voldaan dient te worden aan LnT,A 54 dB. Helaas worden dan over het algemeen bewoners beperkt in de keuze voor vloerafwerking. Deze beperking is een poging om burenoverlast in appartementencomplexen te vermijden. Een daarom veelvoorkomende eis van VVE’s van appartementen is dat er gekozen wordt voor een systeem van geluiddemping zodat de comforteis van LnT,A 49 dB wordt behaald. Als er gekozen is voor een correct aangelegd vloerisolatie systeem zoals de systemen van Fonofloor met een goede akoestische prestatie krijgen bewoners de vrije keuze voor hun vloerafwerking. Zelfs parket, laminaat of vloertegels zijn dan toegestaan.

Hoe voorkom je overlast door contactgeluid?

Om hinderlijk contactgeluid tegen te gaan wordt er gestreefd naar een constructie met zo min mogelijk starre verbindingen. Een zwevende dekvloer, het ontkoppelen van wanden en ankerloze spouwmuren zijn hiervan veelgebruikte oplossingen. Door het ontkoppelen van de dekvloer met fonofloor en de wanden met fonostrip staan deze nergens in contact met de vloerconstructie. Daardoor beperken we de overdracht van hinderlijke trillingen aan de rest van de constructie, immers; geluid=trillingen. Voor contactgeluidisolatie is het massa-veer-massa principe cruciaal. Hierbij worden twee massa’s van elkaar gescheiden door een membraan dat dient als verende laag. De massa’s en de veer samen zorgen voor demping van de trillingen. De dynamische stijfheid van het product dat dient als veer is hierbij belangrijk, hier geldt; niet te laag, en zeker niet te hoog. De dikte van die verende laag is niet doorslaggevend, een dun product kan juist een hele goede dynamische stijfheid hebben. Fonofloor is erin geslaagd dit te bereiken.

 contact geluid

Hoe voorkom je overlast door contactgeluid?

Dun
Voor de constructeur zou het een logische keuze moeten zijn om een zo dun mogelijk product te kiezen. Vaak word gedacht dat er nu eenmaal dikte nodig is om adequaat te isoleren, maar dit geld niet voor fonofloor. Door de optimale verhouding tussen beperkte dikte en uitzonderlijke akoestische prestaties kan er innovatiever worden ontworpen en zelfs bij zeer beperkte opbouwhoogte een zwevende dekvloer gerealiseerd worden.

dun

 

Wat is voor contactgeluidisolatie het voordeel van?

Robuust
Regelmatig is het nodig dat nadat de isolatie is aangebracht er nog aanvullende werkzaamheden verricht dienen te worden. Bijvoorbeeld; het aanleggen van vloerverwarming of dilataties ten behoeve van de ruimte verdeling. Producteigenschappen zoals stevig, beloopbaar en waterdicht zijn hiervoor essentieel. De producten van Fonofloor zijn dat allemaal.

Robuust

 

Wat is voor contactgeluidisolatie het voordeel van?

Bewezen
In de eerste plaats leveren wij het bewijs met meetrapporten samengesteld door onafhankelijke partijen zowel uit de praktijk als uit laboratoria. Daarnaast is het mogelijk een prestatiegarantie te krijgen voor ons product fonofloor, eventueel in combinatie met de effectversterkende onderlaag fonobase. Isolatie is een belangrijk onderwerp en het geeft zekerheid en rust om juist hiervoor garanties te krijgen.

bewezen

 https://www.fonofloor.nl/contact/

Bedrijvengids Geplaatst door
Fonofloor

Fonofloor

Zuid Willemsvaart 14, 5211 NX  s-Hertogenbosch

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.