Water opvangen op het dak
Na onze droge warme zomer is de roep om waterbeheer in de stad groter dan ooit. Er valt nog genoeg regen om aan de vraag te voldoen, maar er is nog geen infrastructuur. Dakinnovator linkt u naar drie systemen die van uw dat een op afstand bedienbare water
Water opvangen op het dak
Na onze droge warme zomer is de roep om waterbeheer in de stad groter dan ooit. Er valt nog genoeg regen om aan de vraag te voldoen, maar er is nog geen infrastructuur. Dakinnovator linkt u naar drie systemen die van uw dat een op afstand bedienbare waterbuffer maken.
Een groen dak houdt water van regenbuien langer vast. Dat is een goede eigenschap omdat zo het riool wordt ontlast van veel water tijdens regenbuien. Maar als na een hevige regenbui het groen dak is verzadigd en er alweer een volgende hevige bui aankomt, gaat dat effect snel verloren. Daarom wordt er op daken die het aankunnen steeds vaker gezocht naar een groen/blauwe oplossing: waterbergen op het dak.
Door het plaatsen van kunststof kratten onder het groen, is het mogelijk water langere tijd te bergen op het dak. Dat water kan dan ingezet worden om de tuin te sproeien in droge tijden of als voeding voor bomen in de wijk.
Met meerdere daken in de wijk als wateropvang zou een nuttige buffer kunnen ontstaan die dankzij aan te sturen sluizen en eventueel ondergrondse opvang met pompen een heus waterbeheer in de stad mogelijk maakt.
Dakinnovator helpt u zo’n waterbuffer op het dak te realiseren. Er zijn verschillende systemen op de markt. Drie ervan lichten we toe:
Resilio
Blauw-groene daken kunnen meer regenwater bergen dan ‘gewone’ groene daken. Onder de groene laag van planten ligt een krattensysteem waarin het water wordt opgeslagen. De daken zijn uitgerust met slimme sensoren en kleppen. Terwijl de sensoren het waterpeil meten, reageren de kleppen op weersvoorspellingen en gaan op het juiste moment open en dicht. Nuttig als er bijvoorbeeld veel regen aankomt of wanneer er droogte is voorspelt.
Voor het eerst worden de blauw-groene daken op zo’n grote schaal ingezet en vormen zij een slim netwerk. De slimme daken communiceren straks onderling met elkaar, met de dak eigenaren en met de waterbeheerder – in Amsterdam is dat Waternet. Zo kan er nauwkeurig worden bepaald wanneer, waar en hoeveel water er moet worden afgevoerd of vastgehouden. Een nieuwe manier van waterbeheer in de stad!
Slimme debietregelaar
Joosten Kunststoffen ontwikkelde een systemen waarmee water op daken op commando afgevoerd kan worden, opgeslagen in containers in de grond of op afroep aan bomen in de straat kan worden doorgesluisd. Een in C++ geschreven programma maakt het systeem gemakkelijk is te koppelen aan andere applicaties. Een beheerder die verantwoordelijk wordt voor een wijk of regio kan het water op daken inzetten waar nodig of opslaan voor droge periodes.
Smart Flow Control
Optigrün Benelux, ontwikkelde de Smart Flow Control, een ICT-gestuurde klep die over de hemelwaterafvoer op het dak geplaatst wordt . De Smart Flow Control analyseert de neerslagvoorspellingen en kan water afvoeren als er een hevige regenbui aankomt, zodat op het dak voldoende bergingscapaciteit beschikbaar blijft. Het water wordt niet afgevoerd naar het riool, maar opgeslagen in een tank op het hoogste dak van het gebouw of onder gebruiksdaken. De gebouwbeheerder krijgt de beschikking over een app waarmee hij het opgevangen water naar believen kan inzetten, en capaciteit op daken kan vrijmaken om aankomende regenbuien op te vangen.
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen