Verwarmen met infrarood

Verwarmen met infrarood wordt steeds populairder, maar wat is het eigenlijk en waar kan in het toepassen? Lees hier alles over infrarood.

Geplaatst door: Etherma Benelux BV

Waarschijnlijk heeft u de term infraroodverwarming wel eens gehoord. Ondanks steeds meer mensen het toepassen, zijn er nog veel onduidelijkheden over hoe infraroodverwarming werkt en waar je het kan toepassen. Infraroodverwarming is in veel situaties de juiste oplossing. Het is volledig elektrisch en werkt compleet anders dan alle andere verwarmingsmogelijkheden.

Hoe werkt infraroodverwarming?

Infraroodverwarming heeft stralingswarmte, dit is de zelfde soort warmte die je krijgt als je in de zon staat of voor de openhaard zit, je voelt de warmte dus echt! Dit komt omdat infraroodstraling een elektromagnetische golf is, die onder het rode licht ligt. In het kort samengevat je kan het niet zien maar wel voelen.

Verwarmen met infrarood werkt iets anders dan de traditionele verwarming. De meeste verwarmingen verwarmen de lucht in een ruimte, maar infraroodpanelen verwarmen de ruimte zelf. Wanneer je een woonkamer verwarmt met infrarood, zullen de infraroodstralen de bank, tafel en de personen in de ruimte opwarmen. Dit zorgt voor een heel prettig gevoel omdat je de stralingen voelt en dus snel opwarmt.

radiatoren vs infrarood

In welke ruimtes kan ik het toepassen?

Infraroodverwarming is in elke goed geïsoleerde ruimte toe te passen. Je kunt de badkamer, slaapkamer en zelfs de woonkamer volledig verwarmen met infrarood. Hiernaast is infraroodverwarming ook perfect als bijverwarming, heeft u in de woonkamer een koude hoek die meer warmte kan gebruiken, dan is infraroodverwarming de perfecte oplossing.

Er zijn veel panelen met verschillende wattages, waardoor elke ruimte goed verwarmd kan worden. Wat wel veel mensen vergeten, is dat infraroodverwarming met stralingszone's werkt. Het gevolg hiervan is dat sommige ruimtes meerdere panelen  vereisten om genoeg warmte te creëren. Ook moet er bij het installeren gekeken worden naar de plek waar je het paneel plaatst. Dit is erg belangrijk voor de warmteverdeling in de ruimte. 

Voordelen

  • Infraroodverwarming is volledig elektrisch, er wordt dus geen gebruik gemaakt van gas.
  • Veelal van de infraroodpanelen hebben een modern design, oude radiatoren hebben in het algemeen geen mooie uitstraling terwijl een infraroodpaneel juist iets toevoegt aan de decoratie van een woning.
  • Enorm veel mogelijkheden, Zoals al kort besproken kan infraroodverwarming als hoofdverwarming gebruikt worden, maar ook als bijverwarming. Hiernaast bieden wij de mogelijkheid om infraroodpanelen ook op het plafond te monteren naast dat het om de wand gemonteerd kan worden.
  • Wij hebben meerdere thermostaten die gekoppelt kunnen worden met de infraroodpanelen, hiermee kan je ze via bluetooth of wifi besturen. 
  • Tot slot kan het lokaal geregeld worden. Infraroodverwarming kan per ruimte geregeld worden, je hoeft dus niet je gehele woning te verwarmen om een specifieke ruimte te verwarmen, dit bespaart veel op je energieverbruik.

Nadelen

  • Infraroodpanelen kunnen alleen verwarmen, het is niet mogelijk om een ruimte te koelen met infraroodpanelen
  • Er moet een juiste warmteverdeling zijn, omdat infrarood met stralingszones werkt, moet er in grotere ruimtes meerdere panelen geplaats worden om de gehele ruimte te verwarmen. Hierbij is plaatsing en de wattage erg belangrijk. Voor advies kan je ons altijd contacteren.
  • Verkeerde doeleinden, mensen denken vaak, ik wil bezuinigen op mijn energierekening door te verwarmen met infrarood. Dit is in de meeste gevallen mogelijk, maar niet altijd. Je verwarmt met elektriciteit. Wanneer er sprake is van slechte isolatie is er veel warmtevraag Dan moet een paneel enorm veel stoken om de ruimte goed te verwarmen (als dit überhaupt mogelijk is in zo’n situatie). Hierdoor verbruik je veel elektriciteit en ben je vaak niet aan het bezuinigen.

Infrarood vloerverwarming?

Waarschijnlijk heeft u ook wel eens gehoord van infrarood vloerverwarming, helaas moet ik u teleurstellen want infrarood vloerverwarming bestaat niet. Er zijn maar twee soorten vloerverwarmingen, namelijk water gedragen en elektrisch. Omdat infraroodverwarming veel onduidelijkheden heeft, maar wel bekend is, misbruiken veel bedrijven het woord om hun product aantrekkelijker te maken. Elektrische vloerverwarming heeft een te lage stralingspercentage om onder het infrarood-segment te vallen. toch kan elektrische vloerverwarming een goede manier zijn op te verduurzamen.

Waar wij mee kunnen helpen

Wij als ETHERMA zijn al 40 jaar expert in elektrisch verwarmen. Eén van onze elektrische verwarmingsoplossingen is infraroodverwarming. Wij hebben meerdere infraroodpanelen voor de badkamer. Ook hebben wij veel infraroodpanelen voor woonkamers en slaapkamers. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden en wil je meer weten over infraroodverwarming bekijk dan onze site.

Bedrijvengids Geplaatst door
Etherma Benelux BV

Etherma Benelux BV

Robijnstraat 6, 7554 TB  Hengelo

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Kennisbank Meer van Etherma Benelux BV
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.