Hellende daken

Dak Techniek Holland levert voor hellende / schuine daken een veelvoud aan producten en diensten, een deel van deze informatie kunt u vinden op deze pagina.

Geplaatst door: Dak Techniek Holland B.V.

Pannen daken

VERANKERINGSADVIES
STORMSCHADE
De zware winterstormen van 1990 hebben aangetoond dat nietverankerde dakbedekkingen enorme schade kunnen aanrichten, zowel aan het dak als aan de omgeving. Voor het verkrijgen van een bouwvergunning dient volgens het Bouwbesluit 1992 een berekening te worden gemaakt van de verankering van de dakbedekking. In de praktijk blijkt dat daken, welke door ons worden gedekt en door ons worden verankerd met de juiste panhaken, weinig te lijden hebben van stormschade. Drukvereffening door een goede ventilatie van nok en dakvoet en de vrije tengelhoogte speelt daarbij een grote rol. De storm van oktober 2002 heeft inmiddels aangetoond dat de in 1992 opgestelde normen landelijk in de meeste gevallen voldoen.

Norm en praktijkrichtlijn

Op de verankering van dakpannen zijn de NEN 6707 ‘Bevestiging van dakbedekkingen’ en de Nederlandse Praktijk Richtlijn NPR 6708 van toepassing. De NPR geeft een rekenmethode voor gebouwen tot 20 m hoogte. Een dakbedekking, aldus verankerd, voldoet aan de NEN-normen. Voor gebouwen hoger dan 20 m dient de verankering getoetst te worden aan de NEN 6707. De pannendaken die wij dekken, worden altijd! gedekt volgens deze normen.

Berekening

en verankeringsberekening is vrij gecompliceerd en is afhankelijk van diverse factoren. Belangrijk zijn bijvoorbeeld het windgebied, dakhelling, nokhoogte, daksoort, afmeting en het type dakpan. Uit het ankerplan volgt de wijze van bevestigen. Het dak wordt onderverdeeld in diverse dakzones (zie foto). Voor iedere dakzone wordt apart de verankering bepaald. Meestal is verankering volgens dambordmodel voldoende (zie foto). Dit wil zeggen één panhaak om de twee pannen vastzetten. In zeer uitzonderlijke gevallen wordt volledige verankering vereist (elke pan vastzetten met een panhaak). Vorsten, gevelpannen, chaperonpannen en dubbele welpannen worden onder alle omstandigheden vastgezet.

Kunststof dakbedekking

Kunststof dakbedekking is een éénlaags dakbedekkingssysteem en wordt d.m.v. hete lucht homogeen aan elkaar gelast met een föhn. Er zijn diverse soorten kunststof dakbedekkingen, al of niet bitumen bestand, de meest voorkomende is PVC dakbedekking. Hierbij wordt veelal een scheidingslaag toegepast bij toepassing op polystyreen of bitumen cacheer- of onderlagen.

Bedrijvengids Geplaatst door
Dak Techniek Holland B.V.

Dak Techniek Holland B.V.

Griendaak 8, 3371 KH  HARDINXVELD-GIESSENDAM

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.