Dakterras verwijderen?

Appartementseigenaar verplicht om (door vorig eigenaar aanlegd) dakterras te verwijderen?

Geplaatst door: Van Till advocaten

Kan je verplicht worden om je dakterras te verwijderen.

Van Till Advocaten, mr. Kim Kroon

De rechtbank Rotterdam oordeelde onlangs dat een opvolgend appartementseigenaar was gehouden tot verwijdering van een dakterras dat door de vorige appartementseigenaar was aangelegd.

 

Zoals in de meeste appartementensplitsingen het geval is, kwalificeerde het dak overeenkomstig de splitsingsakte als gemeenschappelijke zaak. Dit brengt met zich mee dat de VvE toestemming dient te geven voor eventuele wijzigingen aan het dak met een volstrekte meerderheid van de uitgebrachte stemmen (artikelen 9 en 37 Modelreglement 1992). Aan dit vereiste bleek niet te zijn voldaan. Aldus kwam vast te staan dat het dakterras in strijd was met de bepalingen van de splitsingsakte.

 

De desbetreffende eigenaar voerde nog aan dat niet zij, maar haar rechtsvoorganger (de verkoper van het appartement) het dakterras had aangelegd. Volgens de rechtbank is dat echter geen reden om van de splitsingsakte af te wijken. Krachtens de wet is een appartementseigenaar (van rechtswege) lid van de VvE en kan de VvE de eigenaar aanspreken op het naleven van de bepalingen uit de splitsingsakte.

 

De rechtbank oordeelt dan ook dat de appartementseigenaar op haar kosten dient zorg te dragen voor herstel van het dak in de oorspronkelijke toestand. In de procedure is tevens komen vast te staan dat door het gebruik van het dak als dakterras schade is ontstaan aan het dak. Ook deze schade dient door de appartementseigenaar te worden voldaan.

 

Bij de aankoop van een appartement dient u zich als appartementseigenaar bewust te zijn van het feit dat voor bepaalde verbouwingen met betrekking tot het appartementsrecht niet alleen publiekrechtelijke toestemming (omgevingsvergunning) benodigd is, maar ook privaatrechtelijke toestemming van de VvE. Dit is de verantwoordelijkheid van de huidige eigenaar. Deze dient er in principe voor te zorgen dat het appartementsrecht voldoet aan de huidige wet- en regelgeving. Mocht het zo blijken te zijn dat de huidige eigenaar hierover verkeerd is voorgelicht door de vorige eigenaar (verkoper), dan is het wellicht mogelijk de geleden schade te verhalen op de vorige eigenaar. Echter, dat neemt niet weg dat de VvE de huidige eigenaar kan aanspreken op naleving van de splitsingsakte.

 

Bedrijvengids Geplaatst door
Van Till advocaten

Van Till advocaten

De Lairessestraat 131-135, 1075 HJ  AMSTERDAM

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.