OVERLASTBESTRIJDING

Overlast veroorzakende vogels zijn onder andere stadsduiven, meeuwen, kraaien, eksters en kauwtjes:

Geplaatst door: Valkerij Schrieken

Stadsduiven

Nestelen in onze woonplaatsen op zolders, richels en balkons. Eén enkele duif produceert per jaar zo'n 15 kilo uitwerpselen, met als resultaat vervuilde gebouwen of auto's , en andere onhygiënische situaties.

Kauwen, eksters, spreeuwen, meeuwen en kraaien

De kauwen, eksters, spreeuwen en kraaien vormen een groeiend probleem: deze vogels zijn cultuurvolgers en passen zich makkelijk aan onze levensstijl aan. Voortdurend op zoek naar voedsel verzamelen ze zich bij voorkeur op plekken waar menselijke activiteiten plaatsvinden.

Meeuwen zitten graag op platte daken in de stad en op bedrijfsterreinen om daar te rusten. Daken zijn voor hen ideale nestplaatsen: ze worden er niet gestoord en zijn bovendien onbereikbaar voor landroofdieren als vossen of marters, en ratten. Bij dit alles laten ze uitwerpselen en braakballen achter. Ook verspreiden ze voedselresten die ze elders vinden. De etsende werking van uitwerpselen kan machines en gebouwen beschadigen. Het is haast onnodig te vermelden dat de onhygiënische omstandigheden die een broedende meeuw met zich meebrengt zelfs tot gevaar voor de volksgezondheid kunnen leiden. Denk hierbij aan het personeel van de betreffende bedrijven.

Konijnen

Naast vogels kunnen ook konijnen op diverse wijzen overlast veroorzaken: ze kunnen door vraat schade aan gewassen aanbrengen, en hun gegraaf kan veel problemen opleveren, bijvoorbeeld op campings en begraafplaatsen.

Methoden

De bestrijding (het woord hoeft geen negatieve lading te hebben) bestaat voor een groot deel uit het veroorzaken van dreiging bij de andere vogels: ze zullen een plek waar regelmatig een roofvogel opduikt als onveilig ervaren en uitwijken naar andere locaties. Deze methode voorkomt tevens nieuw broed waardoor in het voorjaar de overlast drastisch verminderd zal zijn.

Vangnet
In het geval van duiven gaan we een stap verder: we hanteren een methode die bestaat uit een combinatie van vangkooien, lokduiven en roofvogels. Dat deel van de populatie dat zich niet laat verjagen wordt gevangen en afgevoerd. De gevangen duiven worden naar de Koninklijke Nederlandse Postduivenbond gebracht, in Den Helder. Deze organisatie draagt er zorg voor dat de eigenaars van de gevangen dieren op de hoogte worden gesteld.

Bedrijvengids Geplaatst door
Valkerij Schrieken

Valkerij Schrieken

Jacob van Heemskerckstraat 82, 1782 XE  Den Helder

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.