VvE schoonmaak: wat is dat en wat zijn de voordelen ervan?

Koop je een appartement dan ben je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren, ook wel de VvE genoemd

Gepubliceerd: 16 juni 2023

Zo’n vereniging zorgt ervoor dat het pand waarin de appartementen zich bevinden netjes blijft en dat er algemeen onderhoud en beheer wordt uitgevoerd van de gemeenschappelijke ruimtes van het complex. Op de website van Rijksoverheid lees je daar meer over.

De Vereniging van Eigenaren kan er ook voor zorgen dat er een VVE Schoonmaak wordt uitgevoerd. Het complex blijft daarmee goed schoon en opgeruimd. Wat zo’n schoonmaak verder precies inhoudt en wat de voordelen ervan zijn lees je in dit artikel.

Wat is een VvE schoonmaak precies?

Het maakt niet uit of je over een gewone woning, een kantoor of een appartement beschikt: in alle gevallen is het mogelijk om een schoonmaakbedrijf in te huren om je woonruimte eens per week, per twee weken of per maand schoon te maken. Woon je in een appartement dan beschik je naast eigen ruimte over gemeenschappelijke ruimtes waar je gebruik van maakt voordat je bij je eigen woonruimte staat. Denk aan de gemeenschappelijke gangen, de lift en het trappenhuis en een eventueel dakterras of tuintje dat je met elkaar deelt.

De Vereniging van Eigenaren van een appartementencomplex kan in zo’n geval een VvE schoonmaak regelen waarbij ze een professioneel schoonmaakbedrijf inhuren dat dergelijke gemeenschappelijke ruimtes schoon maakt en houdt. Zo’n bedrijf gaat aan de slag met alle ruimtes die worden gedeeld, zoals de galerijen, het trappenhuis, de entree, de parkeergarage en ga zo maar door. Ook houden ze zich bezig met het schoonmaken van de ramen en alle portieken. Op die manier ziet het complex er altijd netjes en schoon uit. Dit wordt betaald uit het potje waar iedere bewoner aan bijdraagt

Schone leefomgeving zorgt voor gelukkige bewoners

Hoewel er verschillende voordelen te vinden zijn aan het inhuren van een bedrijf voor een VvE schoonmaak is het interessant om te zien hoe het geluk van bewoners wordt bepaald door de omgeving waarin ze leven. Des te schoner de leefomgeving bij een appartementencomplex is, des te gelukkiger de bewoners van zo’n complex zijn. Een schoon en opgeruimd pand zorgt namelijk voor een positieve woonomgeving; iets dat je direct merkt aan het gemiddelde humeur van de inwoners van zo’n complex.

Mensen die gelukkig zijn op de plek waar ze wonen, hebben op hun beurt weer meer energie en zin om zelf actief aan de slag te gaan om het appartementencomplex en hun eigen woning goed opgeruimd te houden. Daarbij kan het ook nog eens bijdragen aan het algehele gemeenschapsgevoel van de bewoners van zo’n pand. Wie weet levert het uiteindelijk nog wat leuks op, zoals een borrel met de VvE of een BBQ met alle inwoners van het appartement. Je weet immers wat ze zeggen: een goede buur is beter dan een verre vriend.

Overige voordelen van een periodieke VvE schoonmaak

Twijfel je nog om ook eens in de week of maand een VvE schoonmaak uit te laten voeren door een professioneel schoonmaakbedrijf? Er zijn nog veel meer voordelen waar je van profiteert wanneer je dit laat doen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende pluspunten.

Schoonmaken wordt sowieso uitgevoerd

Als VvE kun je uiteraard ook afspreken dat de bewoners van een complex zelf aan de slag gaan met de schoonmaak. Maar: wanneer dat een keer vergeten wordt of niet uitgevoerd kan worden door ziekte of vakantie is er al sprake van achterstand. Wanneer je een professioneel bedrijf inhuurt, weet je zeker dat alles wordt schoongemaakt én dat dit op tijd gebeurt.

Overal in Nederland bedrijf beschikbaar

Daarnaast is het goed om te weten dat je overal in Nederland een schoonmaakbedrijf in kunt huren voor een VvE schoonmaak. Het maakt dus niet uit of je een schoonmaakbedrijf Amsterdam Noord of ergens in het oosten van het land nodig hebt: er is altijd wel ergens een professional te vinden. Dat is ideaal, want appartementen vinden je verspreid over heel Nederland.

Complex wordt schoongemaakt met goede producten

Wat ook heel prettig is, is dat zo’n professioneel bedrijf gebruik maakt van écht goede schoonmaakproducten. Liften, trappen en knoppen moeten goed worden ontsmet, maar niet te agressief zijn. Een goed schoonmaakbedrijf heeft zulke producten waarmee een appartementencomplex echt goed schoon kan worden gemaakt. De meeste particulieren hebben niet zomaar zulke producten liggen.

Appartementen worden meer waard door VvE schoonmaak

Tot slot is het goed om te weten dat appartementen in een complex dat goed wordt onderhouden veel sneller worden verkocht dan wanneer het complex vies en rommelig is. Dit gebeurt gemiddeld gezien ook nog eens voor een hogere prijs. In andere woorden: appartementen worden door een regelmatige VvE schoonmaak meer waard. Dat is helemaal mooi meegenomen.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.