Breukdeel projectontwikkelaar niet in splitsingsakte VvE?

Op de begane grond van ons appartementencomplex zijn kleinschalige bedrijven gevestigd, deze panden zijn eigendom van de projectontwikkelaar. Op ons parkeerterrein staat voor deze bedrijven een hok waar de bedrijven een afvalcontainer hebben staan. Voor het onderhoud van dit parkeerterrein wordt de bewoners via hun breukdelen een stukje servicekosten berekend. In het splitsingsreglement komt het breukdeel voor de projectontwikkelaar niet in voor en deze betaalt zodoende niets voor onderhoud etc. Is dit mogelijk?

Door Van Till advocaten.

De wet bepaalt dat in de splitsingsakte moet worden opgenomen een regeling aangaande de wijze waarop de schulden en kosten - voor zover die betrekking hebben op de gemeenschappelijke zaken en delen in het appartementencomplex - moeten worden verdeeld over de gezamenlijke eigenaren. Daarnaast moet in de splitsingsakte worden vermeld voor welk breukdeel iedere eigenaar gerechtigd is in de gemeenschap, dat wil zeggen welk aandeel iedere eigenaar heeft in de mede-eigendom van het gehele appartementencomplex. In de meeste (model-)splitsingsreglementen wordt bepaald dat alle eigenaren conform hun breukdeel moeten bijdragen in de gemeenschappelijke schulden en kosten.
 
Uit de onderhavige casus blijkt nu dat de appartementsrechten bestaan uit woonappartementen, bedrijfsruimten en parkeerplaatsen. Deze appartementsrechten (en de daaraan verbonden breukdelen) zullen als zodanig ook in de splitsingsakte moeten zijn vermeld en op basis daarvan zal in principe de maandelijkse bijdrageverplichting van de eigenaren worden vastgesteld.

Het is vreemd dat van een bepaald deel van het parkeerterrein (namelijk dat deel waarop het hok met daarin de afvalcontainer is geplaatst) geen melding wordt gemaakt in de splitsingsakte en dat er wat dat betreft geen grond is een maandelijkse bijdrageverplichting van deze eigenaar te vragen. Dat lijkt niet overeen te stemmen met de feitelijke situatie, hetgeen reden kan zijn om de splitsingsakte te laten wijzigen. Wijziging van de splitsingsakte kan niet 'zomaar' gebeuren, daarvoor moet aan bepaalde, wettelijke voorwaarden worden voldaan (zie hiervoor artikel 5:139 BW) en bovendien brengt de uiteindelijke wijziging van de splitsingsakte ook de nodige (notariële) kosten met zich mee.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Log in met uw profiel

Om de antwoorden op veelgestelde vragen aan onze VvE Helpdesk te kunnen lezen, heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.