Je woning verhuren?

Appartementseigenaren realiseren zich vaak niet dat zij zijn gebonden aan de bepalingen van de splitsingsakte.

Geplaatst door: Van Till advocaten

Mag je je appartement verhuren aan een student

Appartementseigenaren realiseren zich vaak niet dat zij zijn gebonden aan de bepalingen van de splitsingsakte. Deze bepalingen kunnen het beoogde gebruik van een appartementseigenaar behoorlijk beperken. In een eerdere blog heb ik een uitspraak van het Hof Amsterdam behandeld, waarin het een eigenaar op grond van bepalingen uit de splitsingsakte werd verboden zijn woning te verhuren aan toeristen. Afgelopen zomer heeft het Hof Arnhem-Leeuwarden geoordeeld dat het eveneens in strijd met de splitsingsakte kan zijn een woning aan studenten te verhuren.

 Van Till Advocaten, mr. Kim Kroon

Het ging om een appartementencomplex bestaande uit drie woonappartementen. In de splitsingsakte was de volgende bepaling opgenomen:

 

“de eigenaars en gebruikers van de privegedeelten met appartementsindices 1, 2 en 3 zijn verplicht deze privegedeelten te bestemmen tot woning voor de tot gebruik gerechtigden met hun gezin of bij hen inwonenden […]”.

 

Een van de appartementsrechten bevond zich op de tweede verdieping van het woongebouw en bestond uit twee woonlagen. Het appartement was onderverdeeld in kamers die werden verhuurd aan zes studenten. Een andere eigenaar beklaagde zich over geluids- en wateroverlast afkomstig uit voornoemd appartement.

 

De klagende eigenaar stelt ondermeer dat verhuur aan studenten niet mogelijk is op grond van de hiervoor geciteerde passage uit de splitsingsakte. Deze passage moet volgens deze eigenaar aldus worden uitgelegd dat de mogelijkheid om de appartementen te verhuren aan banden wordt gelegd. Het appartement mag slechts in gebruik worden gegeven aan huurders met hun gezin of bij hen inwonenden. Kamerverhuur aan studenten valt daaronder volgens de eigenaar niet te scharen. De rechtbank volgt de redenering van de klagende eigenaar niet. Volgens de rechtbank kan uit de splitsingsakte niet worden afgeleid dat het een eigenaar is verboden om zijn appartement in kamers op te splitsen en in gebruik te geven aan meerdere anderen.

 

Het Hof Arnhem-Leeuwarden denk daar anders over. Volgens het Hof moet de betreffende passage aldus worden gelezen dat het appartement slechts in haar geheel mag worden verhuurd of in gebruik mag worden gegeven aan degene die tot bewoning gerechtigd is. Het is deze gerechtigde die er zelf met zijn gezin of bij hem inwonenden dient te wonen. De hoofdhuurder of hoofdgebruiker kan alleen een gedeelte van de woning aan een (onder)huurder afstaan, vanwege het feit dat hij er zelf moet blijven wonen. Het hof overweegt dat de toevoeging "met hun gezin of bij hen inwonenden" anders voor niets zou zijn opgenomen. Dit kan bij het opstellen van de splitsingsakte niet de bedoeling zijn geweest. Juist omdat het een tekstgedeelte betreft dat expliciet in de akte is opgenomen in aanvulling op de modeltekst. Dit alles heeft tot gevolg dat het de betreffende eigenaar niet is toegestaan de woning in delen op te knippen en per kamer te verhuren. Dit verdraagt zich niet met de hiervoor geciteerde passage uit de splitsingsakte.

Bedrijvengids Geplaatst door
Van Till advocaten

Van Till advocaten

De Lairessestraat 131-135, 1075 HJ  AMSTERDAM

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.