Tijdelijk verhuur airbnb

De tijdelijke verhuur van appartementen aan toeristen door particulieren is de laatste tijd zeer populair. Dit is niet geheel onbegrijpelijk.

Geplaatst door: Van Till advocaten

Tijdelijke verhuur van huurwoning via Airbnb, mag dat wel?

De verhuur van een appartement voor korte duur is namelijk zeer lucratief (men vraagt dikwijls zo’n € 100,= per nacht). Door websites als Airbnb en Wimdu wordt het daarnaast voor veel appartementseigenaren en huurders gemakkelijker en laagdrempeliger om hun woning tijdelijk te verhuren.

 

Anders dan de eigenaar of huurder van het appartement, wordt niet iedereen beter van deze tijdelijke verhuur. Zo kunnen buren overlast hebben van (luidruchtige) toeristen, lopen hotels inkomsten mis en zijn woningcorporaties de grip op hun woningen kwijt. Vanuit meerdere kampen wordt er momenteel hard gestreden tegen de tijdelijke verhuur van appartementen aan toeristen door particulieren.

 

Het Hof Amsterdam heeft in een recente uitspraak van 10 september 2013 bevestigd dat het gebruik van een woonappartement als hotel en/of Bed & Breakfast in strijd is met de (in de splitsingsakte bepaalde) woonbestemming van een appartement. Met andere woorden: een appartementseigenaar kan niet zonder toestemming van zijn VvE zijn appartement tijdelijk aan toeristen verhuren. Voor meer informatie over deze uitspraak verwijs ik u door naar het artikel van mijn kantoorgenoot Kim Kroon (die de VvE bijstond bij zowel de rechtbank als het Hof).

 

Tijdelijke verhuur aan toeristen van gehuurd appartement

 

In de voornoemde uitspraak was de verhurende particulier eigenaar van het appartement. Uit onderzoeken van woningcorporaties blijkt echter dat ook veel particulieren die hun appartement huren van – bijvoorbeeld - een woningcorporatie, het gehuurde appartement tijdelijk onderverhuren aan toeristen. Het merendeel van de verhuurders heeft echter in haar huurovereenkomsten opgenomen dat onderverhuur en het in gebruik geven van het appartement aan derden (zonder toestemming van de verhuurder) niet is toegestaan. Ook tijdelijke verhuur van een huurwoning aan toeristen mag dus (in principe) niet.

 

Ook wanneer er niets in de huurovereenkomst is geregeld met betrekking tot onderhuur dan wel tijdelijke ingebruikgeving aan derden, is tijdelijke verhuur van het gehuurde appartement niet toegestaan. De onderverhuur van woonruimte wordt in het Burgerlijk Wetboek namelijk verboden. Dit is anders wanneer men zelf nog in de woning verblijft (hoofdverblijf heeft) en men bijvoorbeeld steeds slechts één kamer verhuurt. Voorgaande wil niet zeggen dat het exploiteren van een Bed & Breakfast in zo’n geval zondermeer is toegestaan; dit is mede afhankelijk van het beleid van de gemeente.

 

Huurder veroordeeld tot betaling van € 12.375,= aan Ymere

 

Dat er de laatste tijd fel wordt opgetreden tegen huurders die het gehuurde appartement tijdelijk aan toeristen onderverhuren blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Amsterdam van afgelopen juli. Een man die een woning huurde van Ymere en deze woning via de website AirBnB tijdelijk verhuurde aan toeristen, is dit duur komen te staan. Ook in zijn huurovereenkomst was opgenomen dat onderhuur en het in gebruik geven van het appartement aan derden zonder toestemming van Ymere niet was toegestaan. Nu de man toch zonder toestemming van Ymere het appartement aan toeristen verhuurde, maakte Ymere aanspraak op de in de huurovereenkomst afgesproken boete en afdracht van de met de verhuur genoten winst. De man protesteerde, maar de rechter was onverbiddelijk, de man had overduidelijk gehandeld in strijd met de huurovereenkomst en werd uiteindelijk veroordeeld € 12.375,= aan Ymere te betalen.

 

Uit voorgaande volgt dat dus ook huurders hun appartement in principe niet tijdelijk kunnen onderverhuren aan toeristen.

 

Bedrijvengids Geplaatst door
Van Till advocaten

Van Till advocaten

De Lairessestraat 131-135, 1075 HJ  AMSTERDAM

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.