Pro-Line Brandblusser

Prymaxx durft vernieuwend naar brandveiligheid te kijken. Geen keuringen, veiliger en besparend.

Geplaatst door: Prymaxx Europe B.V.

Innovatieve brandveiligheid

Al jaren is de zorg voor de brandveiligheid 'ingebed' in de bedrijfsvoering. Een wettelijke verplichting binnen de RI&E die de Arbo wetgeving vereist. In het bouwbesluit (staat wat wettelijk verplicht is) en de diverse NEN (normen) vliegen je om de oren. Normeringen zorgen ervoor dat alle advies en uitvoering van o.a. (REOB) bedrijven gelijkwaardig is. Deze normering wordt ook gevolgd door de verzekeringen. Ondernemers vinden de verplichte keuringen, de kosten en verstoringen een enorme last. Er gaan steeds meer ondernemers over om de controle op wettelijk verplichting van minimaal 1x per 2 jaar te zetten voor draagbare brandblussers. Er zijn en komen grote veranderingen. Staat u open voor vernieuwing en meer veiligheid?

In bedrijfspanden vind je (naast de haspels) voornamelijk de 6 liter schuimblussers, u kent ze wel. Deze blussers moeten/ kunnen door de getrainde BHV’ers bediend worden. Dat geeft wel een scheve verhouding. Wanneer er bv. 55 blussers aanwezig zijn, terwijl er 100 personen werken waarvan 10 BHV-ers en er daarvan gemiddeld maar 6 van aanwezig zijn. Hoezo “scheef” vraagt u zich af? Nou, 55 blussers aanwezig en slechts 6 BHV’ers die geoefend zijn in het gebruik daarvan! Wat moet je dan met zoveel blussers? Kunnen BHV’ers wel onthouden waar deze allemaal hangen? Verhogen dergelijke aantallen de veiligheid? Hoe is dat ontstaan? Of…. zijn er inmiddels andere mogelijkheden met innovatieve draagbare brandblussers?

Jazeker er zijn andere mogelijkheden! Door een verandering in de wet (2010) is een Aerosolspray brandblusser, met de Rijks certificering van de Kiwa/NCP, officieel toegelaten als brandblusser. Wat is er dan anders? De werking! Simpel, op een manier die iedereen kent, nl. als een spuitbus! Zelfs bij paniek weten we nog hoe we deze moeten gebruiken. We zijn er nl., van jongs af aan, mee opgegroeid. Klein, licht, snel en simpel dat zijn superieure kenmerken t.o.v. de conventionele blussers. Zelfs te gebruiken als je minder krachtig bent, last hebt van fysieke beperkingen o.i.d.. Dat deze blusser dan ook nog eens een lange blus duur heeft (9x zo lang als een vergelijkbare poederblusser en ruim 2x zo lang als een vergelijkbare schuimblusser) en een worpafstand (plm. 3 ½ mtr.) die gelijk is aan een 6 ltr blusser, maakt hem tot een “grote” kleine blusser. Uiteraard alleen bedoeld voor beginnende branden, als richtlijn niet groter dan je zelf bent. Dus eigenlijk overal waar snelheid geboden is!

kik op prymaxx.eu/zakelijk

Vernieuwde visie

In het bovenstaande voorbeeld waren er 55 blussers voor de 6 aanwezige BHV’ers. Zij zijn geoefend... echter voordat zij bij de calamiteit zijn, moeten ze eerst worden opgeroepen, het werk neerleggen en dan er nog naartoe gaan. De praktijk leert dat dit tussen de 1 ½ en 2 ½ minuut kost. De beginnende brand is dan al zo groot dat een 6 ltr blusser zeker nodig is. Zelf blussen kan dan vaak niet meer of is niet verantwoord en veilig! Dit ivm warmte- en rook ontwikkeling. De schade hierdoor kan oplopen tot vele tienduizenden euro’s naast de evt. psychische en mogelijk fysieke schade. Nog maar niet te spreken over de tijd dat het bedrijf tijdelijk niet verder gevoerd kan worden.

In de vernieuwde visie zijn er uitsluitend (naast haspels) voor de BHV’ers 6 ltr. blussers aanwezig op strategische plaatsen (bv. 10 stuks). De 45 “overbodige” blussers worden vervangen door het dubbele aantal spray schuim brand blussers. Het totale aantal beschikbare brandblussers is dan naar 100 stuks gestegen, maar nu kan er met 90 spray blussers (binnen 10 seconden) door iedereen geblust worden.

Hoe werkt dat in de praktijk? Eigenlijk werkt het zoals vanouds, er is brand, de BHV wordt gealarmeerd en komt met een 6 ltr blusser na plm. 1 ½ minuut ter plaatse. Daar hebben al andere medewerkers, met 5 spray blussers, de brand al lang geblust. Dit geeft het extra veiligheid niveau weer. Deze wordt automatisch door de toepassing van spray blussers geactiveerd.
Welke voordelen geeft dit nu? In deze tijd waarin de bedrijven bezuinigen op het aantal medewerkers (en ook op hun BHV trainingen) neemt het risico toe.

Door de toepassing van het Prymaxx concept blijft de gehele BHV organisatie (en hun taken) in stand. Er wordt alleen iets toegevoegd om in de eerste 10 seconden iets te kunnen doen. Een extra beveiligings “trap”. Indien dit zo wordt toegepast neemt het risico van het uitbreken van brand terwijl er mensen aanwezig zijn enorm af en is zelfs niet aannemelijk. Hierdoor is er veel minder schade in de ruimste zin! Minder risico en schade geeft minder premie. Als laatste zou je haast denken dat dit een veel duurder concept is, echter niets is minder waar. Deze blussers worden plm. na 3 ½ jaar vervangen en hoeven tussentijds niet door externen te worden gecontroleerd (besparend en geen verstoring). Wat over blijft is uitsluitend een interne eenvoudige aanwezigheid controle tijdens de RI&E ronde.

Kan en mag het al? Wettelijk ja. Wel is een verklaring van gelijkwaardigheid nodig die aangeeft dat dit concept minimaal de gelijke veiligheid biedt als de NEN. Toepassingen van sprayblussers bieden MEER! Veel meer!

De opkomst van de Spray blussers voor privé en zakelijk gebruik is niet te stuiten. De ontwikkeling van dit soort blussers staat niet stil, er gaan meer modellen en capaciteiten komen! Alles om de veiligheid voor iedereen te verhogen. Meer informatie vindt u op www.prymaxx.eu

Bedrijvengids Geplaatst door
Prymaxx Europe B.V.

Prymaxx Europe B.V.

Houwbeekhof 22, 7544 SH  ENSCHEDE

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.