Legionellabacterie: wat zijn de plichten van de VvE?

In Nederland hebben we schoon en betrouwbaar leidingwater, desondanks blijft de kans op een legionellabesmetting bestaan.

Gepubliceerd: 19 november 2013

De bacterie kan wel voorkomen in het leidingwater, maar de hoeveelheden zijn vaak zo gering dat ze geen gevaar vormen voor de gezondheid. Er ontstaat pas een probleem als ze zich vermenigvuldigt.
De legionellabacterie groeit voornamelijk snel in stilstaand water van 25 tot 45 graden Celsius. Risico’s ontstaan in koudwaterleidingen die te veel opwarmen en dagen tot weken niet gebruikt worden. Dit kan gebeuren als zij bijvoorbeeld te dicht bij warmwaterleidingen in een afwerkvloer gemonteerd zijn. Denk hierbij ook aan de leidingen van cv, vloerverwarming en stadsverwarming. Ook kunnen in een boiler die niet de vereiste 55 graden op tappunten levert, problemen ontstaan. Het koude tapwater mag niet warmer dan 20 tot 25 graden worden. Ook mogen er absoluut geen (afgedopte) leidingen zijn die niet doorgespoeld kunnen worden. De bacterie kan door verneveling in kleine druppels ingeademd worden. In hoge concentratie kan legionella de veteranenziekte veroorzaken. De ziekteverschijnselen kunnen uiteenlopen van een fikse verkoudheid tot zware griep en longontsteking.

Laag risicoklasse

Als eigenaar van een collectieve leidingwaterinstallatie moet de VvE op de hoogte zijn van risico's op besmetting in het drinkwatersysteem. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een hoge en lage risicoklasse. Een appartementencomplex valt onder de laag risicoklasse. Onder de hoog risicoklasse bevinden zich bijvoorbeeld ziekenhuizen en bejaardentehuizen. Zij hebben de zorgplicht deze risico's zoveel mogelijk te beperken. Men voldoet aan de zorgplicht als aangetoond kan worden dat er redelijkerwijs alles aan gedaan is deugdelijk drinkwater te leveren. De wet schrijft echter niet voor hoe er invulling wordt gegeven aan deze verplichting.

Invulling van de zorgplicht

Om er zeker van te zijn dat de bacteriën worden verwijderd, moeten de bacteriën worden gedood. Dit gebeurt door het leidingsysteem thermisch of chemisch te desinfecteren. Ook kunnen de leidingen regelmatig worden doorgespoeld. Deze methoden zijn echter zeer kostbaar en u kunt zich afvragen of het wel nodig is. Het is kostentechnisch vaak voordeliger en voor het milieu minder belastend om eerst te kijken of er wel nagroei plaatsvindt door op een aantal punten monsterafnames uit te voeren. Wordt er geen besmetting geconstateerd, dan is de zorgplicht ingevuld. Mocht er wel een besmetting geconstateerd worden, dan kunnen er altijd nog nadere maatregelen genomen worden.

Professionele controle

Professionele kennis over de drinkwaterinstallatie, leidingen en bacteriegroei is noodzakelijk om de risico’s op legionellagroei zoveel mogelijk te beperken. Laat u goed adviseren en zorg dat u papieren of certificaten ontvangt van de genomen maatregelen, zodat u wanneer dat nodig is, aan kunt tonen dat u het water in de installatie beheert of bemonstert. Professionaliteit en een breed leveringspakket van de leverancier helpen om snel en adequaat in te kunnen grijpen, zodat u zelf zo min mogelijk hoeft te regelen. De kans dat er bij uw VvE sprake is van een legionellabesmetting is niet groot. Toch is het verstandig om notie te nemen van de wetgeving en in ieder geval zelf te controleren, of te laten controleren of u risico loopt. Zo weet u zeker dat u goed zit.

De volgende maatregelen verkleinen de risico's op een legionellabacterie:

- Stel het warmwatertoestel (boiler, combiketel, geiser) op minimaal 60 graden af.
- Spoel alle leidingen door bij terugkomst van vakantie. Voorkom hierbij verneveling door bijvoorbeeld de douchekop in een emmer te houden en de perlator van de kraan te schroeven.
- Let op weinig gebruikte kranen, laat deze wekelijks doorlopen.
- Isoleer de koudwaterleidingen die te veel opgewarmd worden.
- Koppel loze leidingen af.
- Laat de tuinslang na gebruik leeglopen.

 

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.