Waar is de vereniging van eigenaren verantwoordelijk voor?

De VVE bestaat uit alle eigenaren van een appartement in een complex, maar waar is de vereniging van eigenaren eigenlijk verantwoordelijk voor?

Gepubliceerd: 01 december 2022

Dat gaan we je uitleggen in deze blog, de VVE is namelijk verantwoordelijk voor een hele hoop taken binnen het appartementen complex. In dit artikel gaan we dieper in op de taken van de bestuursleden, maar verder ook zaken zoals onderhoud, regels en gezamenlijke ruimten. Lees verder om meer te leren over de verantwoordelijkheden van de VVE!

Taken van bestuursleden

De bestuursleden zien toe op alle zaken die betrekking hebben op de dagelijkse gang van zaken binnen de VVE. Zij zijn verantwoordelijk voor de begroting, waaronder het vaststellen van een vergoeding voor de gemeenschappelijke ruimten. Zij moeten ook zorgen voor het onderhoud van het complex, waaronder het inhuren van aannemers en het controleren van aannemers om ervoor te zorgen dat bouwprojecten tijdig worden uitgevoerd.

Een bestuurslid moet misschien eens per maand of om de paar maanden een vergadering bijwonen. Hij zal ook alle documenten moeten lezen en begrijpen die betrekking hebben op de VVE, zoals de begroting voor het onderhoud, het huidige huiseigenaren beleid en de notulen van eerdere vergaderingen.

Reglement opgesteld door VVE

De door de VVE opgestelde regels en voorschriften zijn in het algemeen bedoeld om de waarde van de investering te beschermen. De VVE kan regels en voorschriften stellen aan het gebouw en het terrein. Soms kunnen ze ook het gedrag van bewoners reguleren. De VVE kan je bijvoorbeeld verbieden huisdieren mee te nemen of kinderen boven een bepaalde leeftijd te hebben, of zij kan beperkingen stellen aan het aantal gasten dat je op enig moment mag hebben. De VVE regels en voorschriften zijn meestal te vinden in de convenanten en beperkingen die zijn opgesteld voor het hele appartementencomplex, deze verschillen per complex, omdat deze allemaal een andere VVE hebben met andere afspraken.

Beslissingen over gemeenschappelijke ruimten

De VVE kan besluiten om veranderingen aan te brengen in de gemeenschappelijke ruimten van je gebouw. Als de VVE besluit de gangen opnieuw in te richten of de verfkleur in de gemeenschappelijke ruimten van het complex te veranderen, zul je daarin mee moeten gaan. Als je een lounge hebt in je complex kan je dus niet zomaar de bankhoes veranderen van de banken zonder toestemming, zelfs dit soort kleine beslissingen moet je met de VVE overleggen. Wacht dus met het bestellen van nieuwe hoezen op bankhoezen.nl of het verven van muren totdat je toestemming hebt gekregen.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.