Warm water zonder gas te verbruiken

Benieuwd hoe jij kan bezuinigen op je gasverbruik? Begin dan met het elektrisch verwarmen van je warm water, lees hier hoe.

Geplaatst door: Etherma Benelux BV

In een gemiddeld huishouden gaat 20% tot 25% van je gehele gasverbruik op aan het verwarmen van je warm tapwater. De meeste woningen gebruiken nog een cv-ketel en nieuwbouwwoningen een warmtepomp. Bij deze twee opties verwarm je zowel je tapwater als het warm water voor je verwarming. Een cv-ketel loopt volledig op gas en een warmtepomp is een enorme investering. Hierdoor krijgen wij vaak de vraag, hoe kunnen we toch deels van het gas af zonder een te hoge investering? Het antwoord is, begin met het elektrisch verwarmen van je tapwater!

Mogelijkheden in een woning

Wanneer er over tapwater gepraat wordt, gaat het over het warm water bij het douchen of bij het afwassen. Er zijn een aantal oplossingen om je tapwater gasloos te verwarmen. Er wordt onderscheid gemaakt bij een elektrische oplossing voor de gehele woning of een elektrische oplossing voor een specifieke ruimte. Voor al het tapwater in een woning is een elektrische boiler of een warmtepompboiler een geschikte oplossing. Beide oplossingen hebben een COP-waarde, dit houdt in dat ze energie uit de omgeving onttrekken en omzetten naar bruikbare energie. Het geeft dus een goed beeld van het rendement.

Om je gasverbruik te verlagen kan je natuurlijk ook beginnen bij een specifieke ruimte, zoals je badkamer of je keuken. Voor de badkamer wordt er vaak gekozen voor een elektrische doorstromer. Bij een doorstromer verwarm je het water  wanneer er vraag naar warm water is. Als iemand de douche aanzet, begint de doorstromer met verwarmen. Er is dus geen boilervat die constant het water moet verwarmen. Voor de keuken is een kleine boiler goed geschikt. In de keuken heb je op kort termijn een kleine hoeveelheden warm water nodig. Hier is dus een elektrische boiler met een capaciteit van 5L /10L voldoende om je handen te wassen of je afwas te doen.

Elektrische doorstromer

Voordelen tapwater elektrisch verwarmen

De warmtepompboiler heeft meerdere voordelen. Het is bijvoorbeeld efficiënter dan een elektrische boiler. Dit komt omdat het verwarmingsrendement bij een warmtepompboiler een stuk hoger ligt dan bij een elektrische boiler. Wat ook een groot voordeel is dat de warmtepompboiler goed te combineren is met zonnepanelen. Tot slot heeft een warmtepompboiler een subsidieregeling, dit valt niet in het verduurzaampotje dus hier heb je altijd aanspraak op.

Bij de elektrische doorstromer heb je geen onnodig energieverbruik, omdat je geen warm water opslaat, hoeft er niet onnodig verwarmt te worden. Ook hoeft het water niet door leidingen en heb je je dus geen last van warmteverlies door transport van het water. Het grootste voordeel is dat je binnen enkele seconden warm water hebt.

De keukenboiler is vaak compact ontworpen, en past dus in de meeste keukenkastjes. Het slaat warm water op, waardoor je direct warm water uit je keukenkraan hebt. Het is makkelijk te installeren door de 230 V-stekkeraansluiting. De keukenboiler heeft korte verwarmingstijden, dus je hebt altijd snel warm water.

Warmtepompboiler

Een warmtepompboiler maakt gebruik van de omgevingslucht of ventilatielucht in de woning om het water op te warmen. Het is een zeer energiezuinige en milieuvriendelijke boiler. Je kan met een warmtepompboiler op meerdere plaatsen in je woning tegelijk warm water afnemen. De installatie is zeer eenvoudig. Het is een kwestie van plaatsen, aansluiten en stekker in het stopcontact steken. Als je zonnepanelen hebt, kunnen deze aangesloten worden op je warmtepompboiler. Hiernaast heeft onze warmtepompboiler een subsidieoptie. De hoogte van deze subsidie staat op €725.00,-.

Keukenboiler

Een keukenboiler is bij uitstek geschikt om op kort termijn kleine hoeveelheden warm water te leveren. Bijvoorbeeld warm water voor de afwas of schoonmaak. Het is een compacte en volledig elektrische oplossing die makkelijk verwerkt kan worden in een keukenkastje.

Elektrische doorstromer

Een elektrische doorstromer verwarmt het tapwater op het moment dat het nodig is. Je boiler hoeft dus niet de hele dag te verwarmen. Een elektrische doorstromer is perfect voor de badkamer, snel en elektrisch voorzien van warm tapwater. Bij een doorstromer is er wel krachtstroom vereist. 

Bedrijvengids Geplaatst door
Etherma Benelux BV

Etherma Benelux BV

Robijnstraat 6, 7554 TB  Hengelo

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Kennisbank Meer van Etherma Benelux BV
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.