Afdichting WTC Kunstvijver Schiphol

Wie wel eens op Schiphol is geweest, zal het misschien herkennen; de WTC kunstvijver, met enorme ’drijvende’ gekleurde glazen bollen. Onze producten zijn gebruikt bij dit kunstwerk!

Geplaatst door: Triflex BV

Wie wel eens op Schiphol is geweest, zal het misschien herkennen; de WTC kunstvijver, met enorme ’drijvende’ gekleurde glazen bollen. Onze producten zijn gebruikt bij dit kunstwerk! De oude afdichting van de kunstvijver was versleten, waardoor een nieuwe afdichting nodig was. Triflex kon deze bieden.

Het project

De officiële naam van het kunstwerk is ‘The Niijima Flouts’ en is ontworpen door de Amerikaanse glasblazer en beeldhouwer Dale Chihuly. Hij had in zijn jeugd al een fascinatie voor het glas dat aanspoelde op het strand en door de zee helemaal glad en rond geschuurd was. Na een bezoek aan het eiland Niijima in Japan, raakte Chihuly geïnspireerd voor dit kunstwerk. De naam, Niijima Floats, verwijst naar de holle glazen drijvers van Japanse visnetten. De enorme ’drijvende’ gekleurde glazen bollen, maar liefst 85 stuks in wel 300 verschillende kleuren, zijn hierop geïnspireerd.

De uitdaging

Om de bollen te laten ‘drijven’ is een goede afdichting nodig zodat er zonder problemen water toegevoegd kan worden aan het kunstwerk. De oude afdichting die bij het kunstwerk was gebruikt, was in de loop van de jaren versleten geraakt. Daarom werd gezocht naar een product waarmee de vijver opnieuw kon worden afgedicht. Daarnaast was het van belang om niet af te wijken van het oorspronkelijke ontwerp, waarbij de vijver een zwarte kleur had. De afdichting moest daarom dus ook zwart van kleur zijn. 

De oplossing

Voor het afdichten van de kunstvijver, bood Triflex SmartTec de oplossing. Dit 1-componenten, vliesversterkte systeem is ideaal voor de afdichting van zowel complexe details als volledig oppervlakken, waarbij het materiaal zich naadloos aanpast aan de ondergrond van de constructie, waardoor een duurzame en betrouwbare oplossing wordt gewaarborgd. Daarnaast is Triflex SmartTec gecertificeerd met EMICODE EC1PLUS, de beste emissieklasse die voldoet aan de hoogste milieu- en gezondheidseisen. Hierdoor is Triflex SmartTec een betrouwbare oplossing. Ook is Triflex SmartTec geurbeperkt, waardoor er geen geuroverlast plaatsvindt. Dat is extra van belang bij dit project, aangezien het om een binnenruimte gaat. Een belangrijke wens van de opdrachtgever was om de afdichting weer in het zwart te krijgen. Daarom is voor dit project een zwarte Triflex SmartTec geproduceerd. Zo kon het kunstwerk volgens het oorspronkelijke ontwerp worden afgedicht. 

Voor de randen werd Triflex SmartTect Fibre gebruikt. Triflex SmartTec Fibre wordt gebruikt voor kritische details die moeilijk te behandelen zijn, waarbij men het Triflex Speciaalvlies niet kan aanbrengen en geen Triflex membraan kan worden gerealiseerd. 

Het proces

Erkend Triflex applicateur Meekelenkamp is met de opdracht aan de slag gegaan. Zij hebben veel ervaring in het werken met Triflex en dat maakt dat zij een geschikte partij zijn voor het aanbrengen van de Triflex producten bij dit project. Ze hebben in verschillende stappen de klus uitgevoerd. Allereerst zijn ze begonnen met voorbereidende werkzaamheden voordat gestart kon worden met het aanbrengen van de Triflex producten. Ze hebben de loszittende onderdelen van de oude afwerking verwijderd, waarna ze de rest van de oude afwerking hebben gladgeschuurd. Vervolgens zijn ze eroverheen gegaan met Triflex Reiniger. Daarna kon de Trilfex SmartTec worden aangebracht op de vijver en de Triflex SmartTect Fibre langs de randen. 

Het resultaat

De kunstvijver is weer helemaal waterdicht. Het water kan weer zonder problemen aan de kunstvijver worden toegevoegd. Bezoekers van Schiphol kunnen weer genieten van dit bijzondere kunstwerk. 

Bedrijvengids Geplaatst door
Triflex BV

Triflex BV

Boerendanserdijk 35, 8024 AE  ZWOLLE

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.