Als appartementeneigenaar duurzame zonne-energie opwekken

Er kiezen meer mensen dan ooit voor zonnepanelen. Is het niet vanwege de financiële voordelen door de stijgende energieprijzen, dan is het wel vanwege de wens bij te dragen aan een duurzame samenleving.

Gepubliceerd: 18 april 2022

Helaas lopen appartementencomplexen ver achter op de trend. En dat is zonde, want juist deze daken zijn erg geschikt voor zonnepanelen. Welke mogelijkheden zijn er als u als appartementeneigenaar duurzame zonne-energie wil opwekken?

Appartementencomplexen: ideaal voor zonnepanelen…


Appartementencomplexen zijn uitermate geschikt voor het opwekken van duurzame zonne-energie. Allereerst omdat er meestal sprake is van een plat dak. Hierop kunnen de zonnepanelen het eenvoudigst in de meest rendabele hoek geplaatst worden. Daarnaast is het dak relatief hoog, zodat er geen schaduw van andere gebouwen of hoge bouwen op de zonnepanelen valt. Tot slot zijn er natuurlijk ook nog de schaalvoordelen. Waar er op een gemiddeld dak ruimte is voor ongeveer tien panelen, kunnen er op een appartementencomplex vaak zonder problemen wel vijftig geplaatst worden.

… Maar ook allerlei uitdagingen

Waarom appartementencomplexen dan nog niet massaal voorzien zijn van zonnepanelen? Dat komt ten eerste vanwege juridische uitdagingen binnen de VvE. Zo moet onder andere een bepaalde meerderheid van de leden van de VvE akkoord gaan met de plaatsing. Daarnaast moeten ze onder meer afspraken maken over het oppervlakte van het dak dat per eigenaar gebruikt kan worden. Tot slot zijn er ook nog allerlei technische en logistieke uitdagingen.

Deze mogelijkheden hebben VvE’s als het gaat om duurzame zonne-energie

Verenigingen van Eigenaren hebben diverse mogelijkheden om zonne-energie te realiseren.

- De meest voor de hand liggende optie is het opwekken van energie voor de gemeenschappelijke voorzieningen zoals de lift(en) en verlichting van het gebouw. De gemeenschappelijke energiekosten verminderen, al wordt het voordeel wel kleiner doordat VvE’s geen recht hebben op de btw-aftrek.

- Een andere optie is de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE), de opvolger van de zogenaamde postcoderoos-regeling. Een energiecoöperatie verkoopt de opgewekte energie aan een energiemaatschappij. Alle leden van de energiecoöperatie ontvangen een deel van de opbrengst daarvan plus een subsidie per geproduceerde kWh.

- Als laatste optie is het dankzij de technologische vooruitgang tegenwoordig ook mogelijk als eigenaar op het eigen dakdeel een bepaald aantal panelen te hebben als onderdeel van het gehele zonneplan, en direct gebruik te kunnen maken van de zelf opgewekte energie. Een bepaald gedeelte van de zonnestroom wordt dan direct geleverd aan de deelnemende VvE-leden. Omdat iedere appartementeneigenaar een eigen systeem met een eigen set panelen dat aangesloten is op de eigen meterkast en omvormer, kunt u in dit geval wel individueel de btw-aftrek aanvragen.

Meer weten over de financieringsmogelijkheden van zonnepanelen als VvE? Dat kunt u lezen in dit artikel.

Zonnepaneel-advies Zonnepaneel-advies

Er zijn diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen mogelijk te maken.

1
Introductie
2
Vragen
3
Gegevens

Wat houdt het in?

Juridisch, technisch en logistiek is het niet eenvoudig zonnepanelen te koppelen achter de meter van individuele appartement. Een gemeenschappelijke elektriciteitsmeter zorgen er echter weer voor dat het lastig is de zonnepanelen rendabel te exploiteren. Gelukkig zijn er diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen toch mogelijk te maken.

Waar bestaat het advies uit?

Analyse van de huidige situatie
Analyse van de wensen (en haalbaarheid hiervan) van de VvE
Analyse van de mogelijkheden
Prijsvergelijking van de verschillende mogelijkheden

Gegevens

Zonnepaneel-advies
Bedankt, wij hebben uw aanvraag succesvol ontvangen en nemen contact met u op.
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.