Zonnepanelen: wat zijn de mogelijkheden voor VvE's?

De grote, platte daken van een appartementsgebouw zijn uitstekend geschikt voor zonnepanelen, toch doen VvE's dit niet op grote schaal. Waarom niet?

Gepubliceerd: 16 juli 2019

Juridisch, technisch en logistiek is het niet eenvoudig zonnepanelen te koppelen achter de meter van individuele appartement. Een gemeenschappelijke elektriciteitsmeter zorgt er echter weer voor dat het lastig is de zonnepanelen rendabel te exploiteren. Gelukkig zijn er diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen toch mogelijk te maken. Zoals zoveel zaken binnen VvE's begint het allemaal bij draagvlak. Wilt u als VvE serieus aan de slag met zonnepanelen dan is het verstandig hier te beginnen. Probeer een zo breed mogelijk draagvlak te creëren.
Zijn er toch een aantal eigenaren die minder enthousiast zijn? Dan is een energiecoöperatie een mogelijke oplossing. Het is namelijk wettelijk toegestaan met een aantal bewoners een aparte energiecoöperatie op te richten. Deze coöperatie vraagt vervolgens eenmalig toestemming van de VvE om het dak te gebruiken. In dit geval is hier slechts de helft plus 1 voorstemmers bij een investering voor nodig in plaats van een tweederde meerderheid.
De VvE kan er echter ook voor kiezen, als er wel voldoende draagvlak is, een collectieve installatie te plaatsen met kosten en baten voor de VvE. Daarnaast is het verstandig na te denken over zaken als verzekering, onderhoud en (eventuele) meerkosten bij aanleg.

Afspraken over het dak

Wanneer de VvE toestemming heeft gegeven om het dak te gebruiken, moeten er afspraken gemaakt worden over het oppervlak dak dat per eigenaar gebruikt kan worden. Denk hierbij aan afspraken over het onderhoud en de afmetingen van de zonnepanelen, maar ook aan de vergoeding voor de VvE voor gebruik van het dak en wat er gaat gebeuren in het geval van nieuwe bewoners.

Daarnaast moet er berekend worden hoeveel zonnepanelen er geplaatst kunnen worden en dient er gekeken te worden naar de staat van onderhoud van het dak. Kan het dak nog een tijdje mee of is het verstandiger voor een nieuw dak inclusief zonnepanelen te kiezen? En wat zijn in dat geval de meest gunstige mogelijkheden?

Grootte van de VvE

Het zal niet in elk geval zo zijn dat zonnepanelen voordeliger zijn, dit is afhankelijk van de grootte van de VvE. Wanneer een VvE een flinke stroomverbruiker is, houdt dit in dat zij voor een deel van de gebruikte stroom (alles boven 10.000 kWh) een lagere energiebelasting betaalt. Het kan dan dus zo zijn dat het in dat geval niet interessant is.

Financieringsmogelijkheden

- De VvE gaat zelf financieren

Heeft uw VvE voldoende middelen om zelf de financiering voor de zonnepanelen te verzorgen, dan verdient dit altijd de voorkeur. Vervolgens heeft de VvE nog wel toestemming nodig van de ALV.

Het kan echter ook zo zijn dat de VvE over niet genoeg middelen beschikt maar dat men wel de voorkeur geeft aan het zelf financieren van de zonnepanelen. Dan kan de VvE besluiten een eenmalige bijdrage van de leden te vragen, in de vorm van een eenmalige verhoging van de periodieke bijdrage.

- De VvE sluit een lening af

Met de VvE Energiebespaarlening kunt u energiebesparende maatregelen in of aan het appartementencomplex direct laten uitvoeren, zonder de reserveringen aan te spreken. Bijkomend voordeel is dat de maandelijkse energiekosten gaan omlaag en het wooncomfort voor de bewoners wordt verbeterd.

Wilt u de VvE Energiebespaarlening gebruiken voor de aanschaf van zonnepanelen? Dat kan, maar alleen in combinatie met een andere energiebesparende maatregel. U kunt maximaal 75% van de VvE Energiebespaarlening gebruiken voor het financieren van zonnepanelen (en eventueel de thuisbatterij). Bij € 25.000,- komt dit neer op een maximumbedrag van € 18.750,- (75% x € 25.000,-) per appartementsrecht. De andere 25% van het leenbedrag moet de VvE investeren in andere maatregelen van de maatregelenlijst.

Een voorbeeld: de VvE leent in totaal € 500.000,- voor 25 appartementen. Dit is € 20.000,- per appartement. U realiseert voor maximaal € 15.000,- (75%) per appartement zonnepanelen. De overige € 5.000,- (25%) besteedt u aan bijvoorbeeld gevelisolatie. In totaal is dat € 125.000,- (25%) van het totale leenbedrag.
(bron: Het Nationaal Energiebespaarfonds)

- De VvE kiest voor een ESCo-constructie

Een derde mogelijkheid is dat de VvE kiest voor een zogenaamde ESCo*-constructie. Hierbij hebben de bewoners niet te maken met investeringskosten. Er worden afspraken gemaakt over de energiebesparing. De appartementseigenaren kunnen bijvoorbeeld de zonnepanelen leasen van het bedrijf en de opwekte elektriciteit weer aan de VvE verkopen. Een variant hierop is dat de ESCo de investering voor de zonnepanelen verzorgt, in combinatie met een contract voor afname van stroom. De VvE blijft dan eigenaar van het dak, terwijl de zonnepanelen eigendom zijn van de ESCo die de opgewekte elektriciteit aan de VvE levert.

* Een ESCo is een Energy Service Company. Het is een bedrijf dat door toepassing van verschillende maatregelen een bepaalde energiebesparing voor een gebouweigenaar garandeert. Een sleutelrol hierbij speelt het prestatiecontract. Hierin worden afspraken tussen ESCo en opdrachtgever over (onder andere) de te realiseren energiebesparing vastgelegd. Worden de besparingsdoelen niet gehaald, dan is het risico voor de ESCo. (bron: RVO)

Wat is de beste oplossing voor uw situatie?

Dit is van vele zaken afhankelijk en zal per VvE verschillen. Om een goed beeld te krijgen wat er met het complex mogelijk is kunt een duurzaamheidsscan laten doen wat de overheid voor 75% subsidieerd.
Appartement & Eigenaar denkt graag met u mee over wat voor u de beste oplossing is. Vul het formulier in en wij nemen contact met u op voor een grondige analyse van uw situatie.

Zonnepaneel-advies Zonnepaneel-advies

Er zijn diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen mogelijk te maken.

1
Introductie
2
Vragen
3
Gegevens

Wat houdt het in?

Juridisch, technisch en logistiek is het niet eenvoudig zonnepanelen te koppelen achter de meter van individuele appartement. Een gemeenschappelijke elektriciteitsmeter zorgen er echter weer voor dat het lastig is de zonnepanelen rendabel te exploiteren. Gelukkig zijn er diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen toch mogelijk te maken.

Waar bestaat het advies uit?

Analyse van de huidige situatie
Analyse van de wensen (en haalbaarheid hiervan) van de VvE
Analyse van de mogelijkheden
Prijsvergelijking van de verschillende mogelijkheden

Gegevens

Zonnepaneel-advies
Bedankt, wij hebben uw aanvraag succesvol ontvangen en nemen contact met u op.
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.