De VvE als samenleving

Een VvE komt alle eigenschappen (en problemen) van een samenleving, maar ook de mogelijkheden!

Gepubliceerd: 01 mei 2018

Dat klinkt ingewikkeld, Waar loopt een VvE tegen aan? Een VvE-bestuur vindt bijvoorbeeld aan de hand van het beschikbare meerjarenonderhoudsplan dat het dak vervangen moet worden, inclusief extra isolatie. Dit is helemaal onderbouwd met een onderzoek, er zijn ook verschillende offertes aangevraagd. Kortom, het bestuur heeft zich goed voorbereid. Toch zie je vaak dat op vergaderingen er weerstand ontstaat met als gevolg dat er niet voldoende voorstemmers zijn en alles wordt doorgeschoven naar de volgende vergadering. Wat ging hier nu mis?

Goede communicatie

Plannen kunnen nog zo goed zijn uitgewerkt worden, alles valt en staat met een juiste communicatie. Als er niet goed wordt geluisterd naar de bewoner en er vooraf niet duidelijk is aangegeven wat de plannen en de diverse mogelijkheden zijn, zal er bijna nooit een breed draagvlak te vinden zijn voor een plan. Als Appartement & Eigenaar komen we deze problemen regelmatig tegen. Het gaat er in bovenstaand voorbeeld niet eens per se om of het dak noodzakelijk is, daar zullen waarschijnlijk de meeste bewoners het wel over eens zijn. Het zal eerder gaan over 'hoe gaan we dat betalen', 'wat voor isolatie is het beste', 'wat voor dak kunnen we dan kiezen' of 'wanneer wordt dit gedaan?'. Door helder en transparant te communiceren met elkaar en elkaars standpunten proberen te begrijpen zal je zien dat voorstellen veel sneller worden goedgekeurd en er tevens een veel prettigere woonomgeving zal ontstaan.

Lange termijn

Dit klinkt allemaal erg eenvoudig, maar waarom ondervinden VvE’s dan toch vaak zoveel moeite om plannen er door heen te krijgen? Plannen die vaak helemaal niet slecht zijn en in sommige gevallen zelfs resulteren in lagere kosten en een beter onderhouden pand. Hier zijn vaak diverse oorzaken voor aan te wijzen: van lage opkomst in de vergadering tot geen begrip voor de andere bewoners. Maar het kan ook goed zijn dat bewoners nu al weten (of denken te weten) dat ze over 10 of 20 jaar ergens anders zullen wonen. Hierdoor missen ze dus het gevoel van betrokkenheid; dit komt de besluiten voor de lange termijn niet altijd ten goede. Dat komt doordat lange termijn plannen, nu eenmaal eerst geld kosten en pas later geld opleveren. Echter, de waarde van een appartement wordt ook mede bepaald door de onderhoudsstaat van het pand. En dat is dus ook weer van belang voor de korte termijn. Dus nu kijken naar de lange termijn kan ook al direct voordelen opleveren! Daarnaast kan ook gebrek aan kennis een rol spelen. Het lijkt een open deur maar zorg er als VvE altijd voor dat je bij een groot project iemand met kennis hebt die aan de kant van de VvE staat. Die je helpt bij het maken van het bestek, die de offertes goed op inhoud kan vergelijken en die tevens tijdens de uitvoer goed kan controleren. Vanzelfsprekend kosten ook deze mensen geld, maar ze verdienen zich terug door een lagere offerte of door een betere uitvoering.

De vraag is natuurlijk hoe kun je dit nou goed oplossen?

- Deel ruim van te voren alle informatie en maak duidelijke agendapunten. Hiermee deel je vroegtijdig al informatie en geef je aan bij wie men binnen de Vereniging gevraagd kan worden om meer informatie. Hierdoor zijn de meeste pijnpunten al verholpen voor de vergadering en is het draagvlak al veel groter.
- Wees bereid compromissen te sluiten. Het is en blijft geven en nemen. Dus wellicht vind je het schilderen van de deuren niet noodzakelijk, maar wil jewel graag een nieuw slot bij de entree. Dan is het verstandig te zoeken naar een algemeen aanvaard besluit.
- Zorg dat er kennis in huis is. Of dat nu een VvE beheerder is of een werkgroep binnen de VvE.
- Kijk welke subsidies er zijn. Een een DMJOP en een EPA kosten geld , de overheid geeft nu een subsidie van 75% hierop. Daarbij komt nog dat er met de conclusies van deze documenten vaak flink veel geld bespaard kan worden!

Benieuwd wat een DMJOP en een EPA kunnen opleveren voor jouw pand? Lees meer op www.appartementeneigenaar.nl/duurzaam.

Verduurzamen Duurzame verbeteringen

Benieuwd naar de duurzame verbeteringen voor uw gebouw en wat de kosten hiervoor zijn?

1
Introductie
2
Vragen
3
Gegevens

Welke duurzame verbeteringen zijn er mogelijk bij uw pand?

Dat wordt onderzocht en in kaart gebracht in een DMJOP.

Een DMJOP komt in principe voort uit het MJOP, het Meerjaren Onderhoudsplan. Hierbij draait het om het in stand houden van het gebouw. Het onderhoud is vervolgens te koppelen aan verduurzamingsmaatregelen in het DMJOP.

Het opstellen van een DMJOP kan de VvE het beste overlaten aan onafhankelijke adviseurs.

Via Appartement & Eigenaar kan een VvE tegen een gereduceerd tarief een DMJOP uit laten voeren.

Waar bestaat het DMJOP uit?

Inventarisatie duurzaamheidswens d.m.v. online-enquête
Analyse van de huidige situatie (nul-meting)
Energie Prestatie Advies
DMJOP met daarin verwerkt de voorgestelde verduurzaming
Ik wil gebeld worden over een DMJOP.
Ik wil informatie ontvangen.

Gegevens

Verduurzamen
Bedankt, wij hebben uw aanvraag succesvol ontvangen en nemen contact met u op.
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.