Duurzame energiebesparing én stijging van gebouwwaarde voor VvE’s

Duurzame onderhoudsoplossingen die bijdragen aan een beter milieu, extra wooncomfort en een betere gezondheid: dat wil toch iedereen?

Gepubliceerd: 19 augustus 2022

Helemaal als dat kan zonder een verhoging van de maandlasten en zonder gebruik te maken van het reservefonds!

Hogere kwaliteit zonder hogere maandlasten

Iedere VvE wil graag investeren in duurzaamheid. Maar vaak zijn de financiële middelen of reserves van de VvE onvoldoende om de meest ideale oplossing te kiezen. In onze aanpak gebruiken we de financiële besparing van uw verduurzaming voor een kortlopende lening. Uw woning of complex krijgt bovendien aanzienlijke meerwaarde. Daarnaast krijgt u als VvE de garantie dat de maandelijkse lasten niet zullen stijgen!

Enkele energiebesparings-oplossingen op een rij

De onderstaande investeringen zijn voorbeelden die zich allemaal snel terug verdienen en een veel langere levensduur hebben dan de looptijd van de lening: Maar uiteraard doet u het niet alleen voor het geld maar zeker wel voor het milieu; uw gezondheid en meer leefcomfort.

1. Glas en kozijnen

Veel warmte gaat verloren via de kozijnen,daarom is het in veel gevallen slim om deze te laten vervangen voor kozijnen met een lage U-waarde (warmtedoorgangscoëfficiënt in Watt/m2). Vaak is het verstandig om dan ook meteen het glas te vervangen voor HR++ glas.

2. Isolatie

Isoleren is dé manier om het wooncomfort te verhogen en warmteverlies via ramen, muren, kozijnen, daken, vloeren en deuren te verminderen en onnodige milieubelasting te voorkomen.
Er wordt een aantal waarden gebruikt om duidelijk te maken wat het isolerende vermogen van een bepaald materiaal is:
• L- waarde (ook wel Lambda-waarde):hoe kleiner deze waarde, hoe beter het materiaal isoleert.
• U-waarde: deze waarde wordt meestal gebruikt bij materialen waar je geen dikte kunt kiezen, zoals glas. Hoe lager de waarde, hoe beter het materiaal isoleert.
• Rd-waarde: de Rd-waarde geeft de warmteweerstand aan. Deze wordt berekend door de dikte van het materiaal te delen door de L-waarde. Hier geldt: hoe hoger het getal hoe beter.
• Rc-waarde: het totaal van de Rd-waarden van de gebruikte materialen. Hoe hoger de Rc-waarde hoe beter geïsoleerd. De Rc-waarde wordt ook gebruikt om de totale warmteweerstand van een constructie aan te geven.

Wat voor u belangrijk is om te weten, is wat de Rc-waarde van uw appartement en/of appartementencomplex is. Het bouwjaar van de woning speelt hierbij een rol. Woningen van voor 1975 zijn van oorsprong niet geïsoleerd en voorzien van enkel glas. De Rc-waarde was hooguit 0,38. Pas na 1975 werd het isoleren van nieuwbouwwoningen verplicht. De minimale isolatiewaarde toen was een Rc van 1,3. Na 1988 werd dit aangescherpt tot een waarde van 2.

3. Gevelisolatie

Gevelisolatie is ruwweg onder te verdelen in drie soorten. Isolatie van de spouwmuur, de binnenzijde van de gevel en de buitenzijde van de gevel.

Spouwmuurisolatie

Een spouwmuur bestaat uit een binnen en een buitenmuur met daartussen een open ruimte, de spouw. Deze spouw voorkomt onder andere dat er vocht van buiten naar binnen kan doorslaan. Door de spouw te vullen met isolatiemateriaal kan deze op relatief eenvoudige manier geïsoleerd worden.

Binnenisolatie

Bij het isoleren van de binnenzijde van de gevel wordt een zogenaamde voorzetwand gebruikt. Deze wand wordt tegen de binnenmuur geplaatst en afgewerkt met muurverf, behang of stucwerk.

Buitenisolatie

Bij buitenisolatie wordt het isolatiemateriaal aan de buitenkant van het gebouw geplaatst. De gevels worden vervolgens afgewerkt met pleisterwerk of een andere bekleding. Zo bespaart u niet alleen op de energierekening, maar krijgt het appartementencomplex meteen een nieuw fris uiterlijk.

4. Dakisolatie

Warme lucht heeft de eigenschap op te stijgen. Door het dak goed te isoleren kan de warmte niet ontsnappen. Daken kunnen zowel van de binnen- als van de buitenkant geïsoleerd worden. Bij het isoleren van de buitenkant van het dak wordt de dakconstructie tevens beschermd tegen de invloeden van buitenaf.

5. Groene daken

Groene daken worden steeds populairder, niet zo verwonderlijk want deze manier van isoleren is bijzonder duurzaam. Er zijn twee soorten groene daken, de intensieve en de extensieve. Het intensieve groene dak is te vergelijken met een traditionele tuin. Je kunt je voorstellen dat hier nogal wat bij komt kijken, al was het alleen maar met betrekking tot het dragend vermogen van het dak. Extensieve daken zijn veel minder belastend voor de dakconstructie. De begroeiing bestaat vaak uit mos, vetplanten en kruiden en zijn bijzonder onderhoudsvriendelijk.

6. Verlichting

Wist u dat u als VvE al een aardige winst kunt boeken op het gebied van verduurzaming door eens kritisch naar de huidige verlichting te kijken? Vervang bestaande armaturen voor exemplaren met ledverlichting. Nog efficiënter wordt het met behulp van bewegingssensoren of dimfunctie.

7. Verwarmingsketels

Door oude verwarmingsketels te vervangen door nieuwe moderne ketels kan uw besparing oplopen tot meer dan 60%. Ketels van 15 jaar of ouder hebben een laag rendement.

8. Warmwaterbeheer

Water opwarmen kost energie. Gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden op de markt die helpen om water zo voordelig mogelijk op te warmen.

Innovatieve oplossingen

Naast de hier genoemde oplossingen zijn er heel veel Nederlandse innovatieve oplossingen op de markt waarmee energie bespaard kan worden.

Onafhankelijk

Wij zijn als onafhankelijk netwerk compleet op de hoogte van wat er mogelijk is. Wij staan dan ook gedurende het hele proces van verduurzaming aan uw kant (van het inventariseren van de mogelijkheden, tot het helpen bij het nemen van de juiste besluiten, van het schrijven en beoordelen van de offertes tot de uiteindelijke opleveringskeuring). Onze adviseurs zijn bovendien op geen elke wijze verbonden aan welke leverancier dan ook en kunnen daarom compleet onafhankelijk advies geven.

Benieuwd naar de oplossingen voor uw specifieke situatie? Mail naar service@appartementeneigenaar.nl.

Verduurzamen Duurzame verbeteringen

Benieuwd naar de duurzame verbeteringen voor uw gebouw en wat de kosten hiervoor zijn?

1
Introductie
2
Vragen
3
Gegevens

Welke duurzame verbeteringen zijn er mogelijk bij uw pand?

Dat wordt onderzocht en in kaart gebracht in een DMJOP.

Een DMJOP komt in principe voort uit het MJOP, het Meerjaren Onderhoudsplan. Hierbij draait het om het in stand houden van het gebouw. Het onderhoud is vervolgens te koppelen aan verduurzamingsmaatregelen in het DMJOP.

Het opstellen van een DMJOP kan de VvE het beste overlaten aan onafhankelijke adviseurs.

Via Appartement & Eigenaar kan een VvE tegen een gereduceerd tarief een DMJOP uit laten voeren.

Waar bestaat het DMJOP uit?

Inventarisatie duurzaamheidswens d.m.v. online-enquête
Analyse van de huidige situatie (nul-meting)
Energie Prestatie Advies
DMJOP met daarin verwerkt de voorgestelde verduurzaming
Ik wil gebeld worden over een DMJOP.
Ik wil informatie ontvangen.

Gegevens

Verduurzamen
Bedankt, wij hebben uw aanvraag succesvol ontvangen en nemen contact met u op.
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.