Brandveiligheid? We doen het goed in Nederland, maar

Als je de statistieken erop nakijkt dan doen we het goed in Nederland. Er zijn jaarlijks zo’n 65.000 claims voor woningbranden.

Gepubliceerd: 06 februari 2024

Door: J.Witlox, Directeur bij Witlox brandveiligheid.<
Dat zijn ongeveer 180 per dag. Daarvan zijn er jaarlijks ongeveer 30 fatale woningbranden, dat wil zeggen een woongerelateerde brand waarbij dodelijk slachtoffers zijn ontstaan. Vergeleken met Europese landen is dat goed te noemen maar je weet het misschien, “er zijn leugens, grotere leugens en statistieken”.

Ik zeg niet dat we het slecht doen in Nederland, zéker niet maar we moeten ons ook realiseren dat we in Nederland spreken van een dodelijk slachtoffer door brand als de persoon in kwestie bij de brand is overleden, dus niet onderweg naar het ziekenhuis of in het ziekenhuis. Andere landen rekenen die ook mee en zo kom je dus in een definitie-verschil. Maar ja, waar gaat het om. Je zult maar (familie van dat) slachtoffer zijn.

Vorig jaar zijn er uiteraard ook weer wat branden geweest. Twee in het oog springende branden zijn die in Amsterdam aan de Joan Muyskenweg en in Arnhem in de Presikhaaf.

De eerste betrof een brand in een gebouw dat is ‘opgetopt’, dat wil zeggen een bestaand gebouw waar later drie verdiepingen zijn opgezet. De brand begon in een opgetopte woning waarboven zich nog twee woningen bevonden. Omdat de regels van het Bouwbesluit voor zo’n verbouwing hetzelfde zijn als die van het bestaande gebouw, dat al gebouwd kan zijn voordat het huidige Bouwbesluit werd vastgesteld, zijn dat niet de wat zwaardere eisen van nieuwbouw. Wat hier gebeurde? De brand sloeg in een waterafvoerleiding (kunststof) en ‘wandelde’ door een koker naar het dank. Daar vatte de isolatie vlam en de brand verplaatste zich van het ene dak (woning) naar de andere.

De tweede betrof een brand in een rijtjeswoning. De brand sloeg in het dak waar het zich onder de zonnepanelen eveneens van de ene naar de andere woning verplaatste. In dit geval heel eng voor een vrouw en (heel jong!) kind die op de bovenste verdieping sliepen. Ze hadden geen mogelijkheid meer om via de trap te vluchten en konden niets anders dan via een Velux dakraam naar buiten klimmen en zo goed en zo kwaad als het ging (zonnepanelen) te vluchten naar een woning waar ze weer naar binnen konden.

Wat we duidelijk willen maken is:

  1. Als je woning voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit moet je niet denken adat je een veilige woning hebt. Je hebt dan een woning die voldoet aan consensus die partijen gevonden hebben om minimale eisen te formuleren. Dat is dus nooit optimale brandveiligheid maar brandveiligheid die voor iedereen acceptabel is. Op zich goed, daarover geen misverstand, maar misschien weet je zelf wel dat er redenen zijn om meer veiligheid in je woning te willen. Bij jongen kinderen? Als je wat minder snel ter been bent? Als je een bijzondere hobby hebt met wat meer kans op brand? Als je een elektrische step, scootmobiel, fiets in huis hebt?
  2. Zorg ervoor dat je goede rookmelders hebt. Wij zijn echt niet de eerste van wie je dat hoort maar heb je ze nu? Werken ze? Je voorkomt er geen brand mee maar het geeft je heel belangrijke extra tijd om toch nog (via de trap) te kunnen vluchten. Extra tijd is ont-zet-tend belangrijk om je overlevingskans te vergroten en wat kost zo’n ding nou? Oh ja. Mocht je brand meemaken, doe zoveel mogelijk deuren en ramen (achter je) dicht.
  3. Last but not least: Zorg er in ieder geval voor dat je woning, berging, parkeergarage minimaal voldoet aan de eisen zoals die gesteld zijn in het Bouwbesluit. Twijfel je? Vraag een inspectie.
VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.