5 tips om uw appartement brandveilig te maken

Wist u dat in Nederland jaarlijks 1 op de 67 woningen door brand wordt getroffen? Dat komt neer op ruim 100.000 woningbranden per jaar.

Gepubliceerd: 14 mei 2022

Een woningbrand kan zo fataal worden dat er zelf een dodelijke slachtoffer kan vallen. Het is daarom ontzettend belangrijk om de brandveiligheid van uw woning te waarborgen. Uiteraard wilt u er liever niet aan denken dat het ooku ooit kan overkomen, maar in iedere woning kan een brand uitbreken. Maar hoe maakt u uw appartement brandveilig? Met onderstaande tips zorgt u voor de juiste voorzorgsmaatregelen!

Tip 1: Hang rookmelders op

De meest logische maar wel ontzettend belangrijke tip is om rookmelders op te hangen in huis. Het is hierbij van belang dat u op elke verdieping minimaal een hebt hangen. Wilt u de woning extra veilig maken? Hang dan een rookmelder op in elke ruimte, zodat er direct alarm geslagen kan worden bij een beginnende brand. In de keuken kan het handig zijn om in plaats van een rookmelder een hittemelder te plaatsen. Bij het koken kan er nog wel eens iets aanbranden en het is vervelend als dan direct de rookmelder keihard af gaat. De hittemelder reageert niet op rook maar op plotselinge temperatuurstijgingen, en is daarom de ideale oplossing. Let erop dat u regelmatig de batterijen vervangt om er zeker van te zijn dat de rookmelder werkt.

Tip 2: Schaf een brandblusser aan

Een brandblusser is ook een goed hulpmiddel dat de brandveiligheid in huis verhoogt. Met een brandblusser kunt u beginnende vuurtjes snel stoppen en voorkomt u dat het volledig escaleert. Een kleine schuimblusser is ook ideaal bij vet- en oliebranden. Let er wel op dat u de brandblusser tijdig vervangt want deze zijn niet eeuwig houdbaar. Plaats de brandblusser op een goed bereikbare plek in huis en licht iedereen erover in.

Tip 3: Schakel elektronische apparaten zoveel mogelijk uit

De meeste branden worden veroorzaakt door elektronische apparaten. De apparaten raken dan oververhit of maken kortsluiting. Het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk elektronische apparaten uit te schakelen wanneer u deze niet gebruikt. Laadt u ook uw smartphone ‘s nachts op? Het is beter om daarmee te stoppen en de telefoon overdag op te laden. Oververhitte batterijen zijn een belangrijke oorzaak bij veel woningbranden. Ook de accu van een elektrische fiets en draadloze speakers kunnen een verhoogd risico veroorzaken bij woningbranden. Doe voor het slapengaan of voordat u de deur uitgaat even een rondje om zoveel mogelijk elektronische apparaten uit te zetten. Dat is zowel goed voor het milieu als voor de brandveiligheid.

Tip 4: Voorkom kortsluiting

Kortsluiting kan brand veroorzaken, dit gebeurt wanneer twee stroomdraden elkaar raken. Hierdoor ontstaat er veel warmte en kan er brand ontstaan. Kortsluiting kunt u voorkomen door regelmatig apparaten vrij te maken van stof en vuil. Het is ook goed om kabel geregeld te controleren of deze niet kapot zijn en wel gecertificeerd zijn. Bij de stroomvoorziening in huis is het belangrijk dat de stroomkabels goed worden aangesloten en elkaar nooit kunnen raken. Let er daarnaast ook op dat er geen vocht bij kan komen.

Tip 5: Doe de brandveilig wonen check

Brandweer Nederland heeft een handige checklist gemaakt om te controleren of uw woning brandveilig is. De checklist helpt u om uw huis nog veiliger te maken of de gevolgen te beperken wanneer er toch brand uitbreekt. Extra maatregelen nemen voor brandpreventie? Het is dan ook een mogelijkheid om een brandwacht in te schakelen. Bij werkzaamheden waarbij brandgevaar kan ontstaan kan een brandwacht ondersteunen om aan de brandveiligheidseisen te voldoen.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.