De VVE in 2024

4 dingen om te weten

Gepubliceerd: 21 maart 2024

Vanaf 1 januari 2024 is de subsidie voor het groener maken van gebouwen beter voor VVE's (Verenigingen van Eigenaren), wooncoöperaties, en woonverenigingen. Wil jij een appartement kopen Nijmegen en kom jij in de VVE terecht? Er zijn nu meer kansen om geld terug te krijgen als je je gebouw duurzamer maakt. Maar welke subsidies zijn dat allemaal en wat moet je nog meer weten over de VVE in 2024? Je leest het hier!

Subsidieregeling om te verduurzamen

Vanaf 1 januari 2024 is er een hoop verandert aan de subsidie voor het groener maken van VVE's (Verenigingen van Eigenaren), wooncoöperaties en woonverenigingen. Er komen meer mogelijkheden om geld te krijgen voor duurzame projecten. Zo kun je nu ook subsidie krijgen voor begeleiding tijdens het proces en voor extra onderzoeken waarmee je je gebouw nog duurzamer kunt maken. Denk hierbij aan onderzoek naar energie, natuur of asbest. Voor monumentale gebouwen zijn de regels versoepeld; je hoeft niet meer aan zulke strenge eisen te voldoen voor isolatie en je kunt nu ook subsidie krijgen voor speciale soorten dubbel glas. Fijn, toch? Als je isolatiemateriaal gebruikt dat goed is voor het milieu, krijg je ook weer extra geld. En goed nieuws voor wie elektrisch wil rijden: de subsidie voor advies over oplaadpunten blijft. Je kunt nu ook geld krijgen om een basisnetwerk voor opladen op te zetten.

Bonussubsidie

Je kon dus al subsidie krijgen als je je huis isoleert met milieuvriendelijke materialen die van planten (biobased) zijn gemaakt. Maar nu komt er iets extra's: een bonus. Voor elke vierkante meter van dit groene isolatiemateriaal dat je gebruikt, krijg je nu nog meer geld terug. Met deze extra bonus willen ze ervoor zorgen dat meer mensen dit soort materiaal gaan gebruiken en dat er meer van beschikbaar komt.

Verplichte rookmelders in appartementen

Tegenwoordig moet elk huis, ook flatgebouwen, rookmelders hebben. Dit is niet verplicht voor de gezamenlijke ruimtes, maar het is wel een heel goed idee om daar ook rookmelders op te hangen voor meer veiligheid.

Verzekeringen en reservefonds

Het is echt belangrijk dat VVE's (Verenigingen van Eigenaren) hun verzekeringen, zoals de opstalverzekering en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, goed bijhouden. Ook moeten ze genoeg geld achter de hand hebben voor onderhoud, of je dat nou van tevoren zag aankomen of niet. Dit is niet alleen verplicht, maar zorgt ook dat de financiën op orde blijven. In 2024 zijn er dus weer nieuwe dingen die belangrijk zijn voor VVE's. Als je in het bestuur zit of de VVE beheert, is het slim om deze veranderingen in de gaten te houden.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.