keuken van een appartement vervangen? Dit is hoe het met de verzekering zit

Bij velen is onbekend dat enkel de standaardkeuken gedekt is onder de gemeenschappelijke opstalverzekering.

Gepubliceerd: 17 november 2022

Zoals bij vrijwel alle woningverbeteringen, is ook een nieuwe keuken zelden onder de huidige opstalverzekering gedekt. Wanneer een nieuwe keuken overwogen wordt, dient daarom overwogen te worden wat voor invloed dit op de huidige verzekering(en) heeft.

Hoe een nieuwe keuken invloed heeft op de verzekering

Voordat er wordt besloten om in een appartement een nieuwe keuken te plaatsen, is het verstandig om eerst te zorgen dat alles in orde komt met de verzekering. Zo zorg je ervoor dat je niet voor een vervelende verrassing komt te staan.

Woningverbeteringen vallen niet onder de standaard dekking van de opstalverzekering via de VvE. Dit betekent dat als er schade zou zijn, je als het ware onderverzekerd bent. Het is daarom verstandig om dit verschil te laten verzekeren, door middel van een extra opstalverzekering. Soms biedt de VvE een collectieve bijverzekering aan, maar zo niet dan kun je het beste even bellen met je eigen verzekeringsmaatschappij.

Bespreek tevens je inboedelverzekering, als je deze hebt afgesloten. Want als jouw nieuwe keuken bijvoorbeeld geen inbouwkoelkast maar een losse Amerikaanse koelkast heeft, dan valt dit apparaat onder de inboedelverzekering. Grofweg kun je ervan uitgaan dat losse apparaten onder je inboedelverzekering vallen en inbouwapparaten onder de opstalverzekering.

De leefkwaliteit van een appartement met een nieuwe keuken verbeteren? Let op deze aspecten

Een nieuwe keuken kan de waarde van een appartement direct verhogen. De bewoner van het appartement is ongetwijfeld blij met de verbetering en zal dan waarschijnlijk ook niet snel van woning wisselen. Bij het kiezen van een nieuwe keuken, is het verstandig om op de volgende aspecten te letten.

De indeling

Een nieuwe keuken uitzoeken is natuurlijk erg leuk, maar er komt best veel bij kijken. Je moet bedenken welke het best bij het appartement en de gebruiker past, welke apparaten er in moeten komen en natuurlijk welk design het best bij de huidige inrichting past. Vergeet tijdens het bedenken van de indeling niet om rekening te houden met de huidige aansluitingen. Als je er namelijk voor kiest om deze aan te passen, dien je eerst toestemming te vragen bij de VvE. Het verleggen van leidingen en aansluitingen is namelijk een behoorlijke renovatie. Als je wel een nieuwe keuken wilt maar met zo min mogelijk gedoe, baseer jouw nieuwe keuken dan op de bestaande lay-out.

Apparatuur

Als je van plan bent om extra apparaten toe te voegen of apparaten die meer vermogen nodig hebben, is het verstandig om de VvE te raadplegen. Bijvoorbeeld om na te vragen of het mogelijk is met de huidige meterkast. De meeste keukenzaken, waaronder Superkeukens, kunnen je helpen met het stellen van de juiste vragen zodat je weet waar je op moet letten.

De afzuigkap

Iedere nieuwe keuken heeft uiteraard ook een moderne afzuigkap nodig en hoewel er meerdere mogelijkheden zijn, is het een belangrijk punt van aandacht als je te maken hebt met een VvE. In veel appartementen die gebruik maken van een gezamenlijk ventilatiesysteem, is het namelijk niet mogelijk om een afzuigkap met motor aan te sluiten. Een systeem dat wel mogelijk is een recirculatiekap, deze filtert geurtjes in plaats van ze af te voeren.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.