Dit is waarom u het rookkanaal van uw appartement regelmatig moet laten vegen

Bent u eigenaar van een appartement en vraagt u zich af of en waarom u uw rookkanaal regelmatig moet laten vegen? Goede vraag.

Gepubliceerd: 22 oktober 2021

De belangrijkste reden waarom het belangrijk is uw rookkanaal regelmatig te vegen, is om brand te voorkomen. Nederland telt elk jaar meer dan tweeduizend grote en kleine branden als gevolg van slecht onderhoud van het rookkanaal. U kunt deze branden gemakkelijk voorkomen door regelmatig een schoorsteenveger langs te laten komen om uw rookkanaal te controleren en te vegen. In dit artikel zullen wij u meer vertellen over het laten vegen van het rookkanaal van uw appartement.

Waarom moet ik het rookkanaal regelmatig laten vegen?

Als u aan het stoken bent kunnen er onverbrande deeltjes in het rookkanaal terechtkomen. Daardoor zal het verbrandingsproces van de houtkachel niet optimaal zijn en zullen de onverbrande deeltjes een teerlaag vormen op de wand van het rookkanaal. Deze teerlaag wordt ook wel creosoot genoemd. Creosoot is zeer ontvlambaar en kan plotseling ontbranden, waardoor een schoorsteenbrand ontstaat. Een schoon rookkanaal zorgt ervoor dat de rookgassen sneller afgevoerd kunnen worden.

Hoe vaak moet u uw schoorsteen laten vegen?

Het is belangrijk om de schoorsteen, de schoorsteenkap en het rookkanaal regelmatig te controleren. In tegenstelling tot sommige andere Europese landen, is het in Nederland niet verplicht de schoorstenen regelmatig te vegen. Maar het advies is om de schoorsteen ten minste één keer per jaar schoon te maken. Als u regelmatig rookt, is het aan te raden de schoorsteen twee keer per jaar te laten vegen. Als u uw kachel of haard minder vaak gebruikt, is het verstandig om uw schoorsteen minstens één keer per jaar professioneel te laten vegen en inspecteren door een schoorsteenveger.

Kan ik mijn schoorsteen zelf vegen?

Het vegen van een schoorsteen is geen klusje dat u zelf moet doen. Dat moet u aan een professionele schoorsteenveger overlaten. Om zijn beroep uit te oefenen, volgt een schoorsteenveger opleidingen en cursussen, en kan hij advies geven over vele aspecten in verband met de schoorsteen, het rookkanaal, het verwarmingsgedrag en de veiligheid.

Wist u dat verzekeringsmaatschappijen over het algemeen ervan uit dat u zorgvuldig handelt en de schoorsteen of rookkanaal regelmatig laat vegen en inspecteren. Hebt u uw schoorsteen of rookkanaal laten vegen door een schoorsteenveger? Bewaar dan het bonnetje van de schoorsteenveger goed! Als u geen bewijs hebt, of als u uw schoorsteen niet regelmatig laat vegen, kan dat problemen opleveren bij een eventuele schaderegeling.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.