Appartementseigenaar betaalt teveel belasting

Gemeenten rekenen, onterecht, VvE-aandeel mee bij bepaling WOZ. Dit zorgt ervoor dat eigenaren te veel belasting moeten betalen.

Gepubliceerd: 18 juni 2020


Vele gemeenten in Nederland blijken het aandeel in het reservefonds mee te rekenen bij het bepalen van de WOZ-waarde van een appartement. Zo betalen appartementseigenaren structureel te veel belasting. En het blijkt dat dit al jaren gebeurt. Zo blijkt uit navraag dat dit onder meer bij de WOZ waarde Amsterdam het geval is, en dat dit ook bij praktisch elke gemeente in Nederland het geval is.

Zo wordt de WOZ-waarde bepaald

De gemeente vergelijkt de verkoopprijzen van overeenkomende woningen in de buurt met elkaar. Op basis daarvan wordt de WOZ-waarde van een woning (of appartement) vastgesteld. De WOZ-waarde is van belang voor de hoogte van verschillende belastingen. Denk hierbij aan onroerende zaakbelasting, rioolheffing en afvalstoffenheffing. Maar bijvoorbeeld ook voor de inkomenstenbelasting: op basis van de WOZ-waarde wordt namelijk ook het eigen-woningforfait vastgesteld.

VvE-lid betaalt twee keer belasting

Gemeenten ontvangen van het kadaster de verkoopcijfers van appartemten. Op basis hiervan stellen ze de WOZ-beschikking vast. Het probleem hierbij is dat het aandeel in het reservefonds wordt meegerekend. Gemeenten zouden moeten uitzoeken wat het VvE-aandeel in aankoopsom is en de WOZ-beschikking vervolgens hierop corrigeren. Maar dat is een erg tijdrovend klusje, vandaar dit stelselmatig niet gedaan wordt. Wettelijk is dit echter niet toegestaan: de WOZ-waarde moet worden vastgesteld zonder het reservebedrag. Gebeurt dit niet dan betaalt u als appartementseigenaar in feite twee keer belasting: uw aandeel in het reservefonds dient namelijk ook opgegeven te worden in Box 3 van de inkomstenbelasting. En dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn!

Hoeveel belasting betaalt u teveel?

Doordat de WOZ-beschikking dus te hoog ligt betaalt u als appartementseigenaar te veel belasting, en het tikt in meer belastingen door, bijvoorbeeld de waterschapsheffing en inkomstenbelasting. Als eigenaar moet u hier zelf opletten. Hoewel je weleens leest dat een hoge WOZ-waarde ook voordelig kan zijn, zijn de voordelen hierbij maar beperkt. Zeker in deze markt letten kopers niet op de waarde van de WOZ-beschikking, de prijs wordt eerder al bepaald door de vraag.

Wat kunt u als eigenaar doen?

Het is altijd mogelijk bezwaar te maken tegen uw WOZ-beschikking. Dus heeft u als appartementseigenaar het idee dat uw gemeente geen rekening heeft gehouden met het VvE-aandeel, dien dan een WOZ bezwaar in. Er zijn verschillende bureaus die u hierbij kunnen helpen. Zo voorkomt u dus dat u als appartementseigenaar twee keer belasting betaalt!

Dit artikel betreft een betaalde samenwerking.

 

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.