Schoonmaken: vergeet de buitenkant niet

De gevel is het visitekaartje van de rest van het pand. Dit is tenslotte het eerste wat men ziet. Het is dus zonde als de buitenkant er niet verzorgd uitziet.

Gepubliceerd: 04 december 2017

Een gevel heeft veel te verduren, zo moet het bestand zijn tegen onder andere wisselende weersomstandigheden en graffitispuiters. In dit artikel vind je meer informatie over het schoonhouden van jouw pand.  

Kozijnen reinigen

Buitenkozijnen hebben het zwaar te verduren. Verschillende factoren zoals neerslag, zand, zonlicht, (lucht)vervuiling en insecten verslechteren het kozijn. Zo verliest het zijn kwaliteit, kleur en glans. Door kozijnen goed te onderhouden en te reinigen verleng je de levensduur. Afhankelijk van het materiaal is te bepalen hoeveel aandacht een kozijn nodig heeft. Een houten kozijn heeft om de 5 tot 7 jaar een nieuwe verflaag nodig. Daarnaast moet het kozijn ook gereinigd worden. Warm water met een niet-bijtend schoonmaakmiddel is al genoeg. Door het kozijn af te nemen met dit sopje en een zachte doek blijft het kozijn verzorgd. Tijdens het reinigen is het belangrijk er gecontroleerd wordt op zwakke plekken en houtrot.

Het onderhoudsvriendelijke kunststof en aluminium kozijn heeft elk jaar een kleine poetsbeurt nodig. Warm water is voldoende om het vuil te verwijderen. Door vervolgens een wax laagje aan te brengen blijft het kozijn langer schoon.

Graffiti verwijderen

‘S Ochtends vroeg graffiti aantreffen op de gevel is geen fijn begin van de dag. Echter zorgen specialisten ervoor dat de gevel binnen no-time gereinigd is. Aan de hand van de ondergrond bepaalt een specialist welke manier van gevelreiniging gebruikt moet worden. Graffiti kan verwijderd worden met stoomcleaning, gebruik van reinigingsmiddelen of stralen.  

Als de graffiti verwijderd is brengt de specialist een speciale coating aan. Deze coating zorgt ervoor dat bij een eventuele volgende keer de graffiti eenvoudiger te verwijderen is. Het is aan te raden om de graffiti zo snel mogelijk te laten verwijderen. Zo verkleint de kans dat de graffitispuiters terug komen.

Glazen wassen

Veel glas in een gevel is prachtig. Het brengt licht in de woningen en laat ons uren naar buiten koekeloeren. Extra belangrijk dus om de glazen schoon te houden. Om ook op groot hoogte ramen schoon te houden gebruiken glazenwassers verschillende oplossingen. De ladder is de meest traditionele manier, maar heeft een beperkt bereik. Daarnaast gebruiken glazenwassers steeds vaker Telewash of Tuckerpole systemen. Deze systemen maken het mogelijk voor de glazenwasser om met beide benen op de grond te blijven staan. Door middel van telescoop worden er hoogtes van wel 22 meter bereikt. Moet er op grotere hoogtes ruiten gewassen worden? Dan gebruiken de glazenwassers hoogwerkers en gevelliften.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Reacties
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 achtergrondartikelen lezen?

Lees direct verder tot en met 10 achtergrondartikelen per maand met een gratis Basis-profiel.

Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.