..........
shadow_fix

Zelf je meubel een oude look geven

Met verschillende verftechnieken kun je je oude meubels een mooie make-over geven. Dus pak dat oude kastje uit de schuur en ga aan de slag met deze uitleg waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je die mooie verweerde look krijgt.

Al met een klein beetje witte verf geef je een oud meubel een prachtige brocante 'look'. Nog leuker is het als je ook de prachtige uitstraling ven een oude waslaag en verweerde verflaag kan simuleren. Dit is prima te realiseren met diverse verftechnieken.

Meubels antiek maken met kaarsvet

Kaarsvet blijkt ideaal om je meubels een antieke look te geven. Het kaarsvet zorgt er namelijk voor dat de eerste laag niet goed hecht. Zo kun je het meubel op een eenvoudige manier van 'antieke' accenten voorzien. Wrijf het meubel in met druppels kaarsvet op de plekken waar je wilt gaan schuren.

Wat heb je nodig?

– Kwasten (geschikt voor acrylverf)
– Donkergekleurde verf voor de basislaag
– Kaarsvet
– Verf voor de toplaag (bijvoorbeeld krijtverf)
– Schuurpapier

Meubels voorbereiden

Begin bij het begin: bereid je meubels voor. Controleer of een oude waslaag aantreft op het meubel. Met een wasverwijderaar of staalwol is deze oude waslaag goed te verwijderen. Maak daarna het meubel goed droog (eventueel kun je het nog met een ontvettingsmiddel behandelen). Vervolgen ga je het meubel goed opschuren. Belangrijk is om voornamelijk in de nerfrichting te schuren. Het hout moet bovendien stofvrij zijn wanneer je gaat verven.

Meubels opknappen

Stap 1; Zorg dat je meubelstuk opgeschuurd en (boen)was- en vetvrij is.
Stap 2; Oude meubels bevatten in veel gevallen diverse verflagen. Dit zorgt ervoor dat er verschillende kleuren verf door de slijtplekken komen. Gebruik twee donkere kleuren (bijvoorbeeld groen en bruin) als basislaag. Breng de kleuren niet over elkaar aan. Geef vervolgens het geheel goed de tijd om te drogen.
Stap 3; Op de donkere basislaag breng je kaarsvet aan, daar waar je de slijtplekken wilt hebben. Dit doe je met een goede kwaliteit dinerkaars. Zorg dat je niet te recht, te rond of teveel figuurtjes 'tekent'. Bedenk je van te voren waar bij jarenlang intensief gebruik daadwerkelijk slijtplekken zouden kunnen ontstaan. Want de slijtplekken moeten wel net echt lijken.
Stap 4; Maak nu de toplaag met de lichte (krijt)verf en laat deze drogen. Deze laag mag nonchalant met een kwast aangebracht worden voor het rustieke effect. Breng naar wens eventueel nog een tweede lichte laag aan.
Stap 5; Als laatste ga je de plekken doorschuren waar eerder het kaarsvet is aangebracht. Doordat het vet de verf (op waterbasis) afstoot, kun je heel gemakkelijk en gecontroleerd slijtplekken maken. Schuur altijd met de nerf mee. En klaar is het verweerde meubelstuk!

Meubels opknappen

Al met een klein beetje witte verf geef je een oud meubel een prachtige brocante 'look'. Nog leuker is het als je ook de prachtige uitstraling ven een oude waslaag en verweerde verflaag kan simuleren. Dit is prima te realiseren met diverse verftechnieken.

Hoe weet je wanneer nieuwe verf 'pakt' op oude verf?

Neem een stukje plakband, plak het op de verf en trek het er in een ruk weer af. Als de verf aan het stukje plakband blijft hangen, is de verflaag slecht en zul je helaas de oude verflaag moeten verwijderen. Oud verfwerk dat er nog wel goed uitziet, hoef je er niet af te krabben, maar je moet het wel schuren en ontvetten.

 • Houten meubel stap voor stap behandelen

  meubilair

  Een houten meubel is een prachtige blikvanger in een interieur. Toch kan na verloop van tijd de glorie van het houten meubelstuk afnemen. Je kunt dan eenvoudig je houten meubel zijn glans teruggeven door de volgende stappen te doorlopen.

 • Eigentijdse inrichting van je appartement

  meubilair

  Wanneer je in een appartement woont, heb je meestal niet zo heel veel ruimte. Toch is dat geen enkel excuus om dan maar te gaan voor saaie, alledaagse meubels.

 • Housecraft app

  meubilair

  Gebruik je iPhone of iPad camera en augmented reality om te zien welke meubels bij jou passen.

 • Meubel een antiek-effect geven

  meubilair

  Antieke meubels zijn charmant en kunnen ware eyecatchers zijn in je interieur. Nadeel van zo'n antiek stuk is natuurlijk de prijs. Maar als je de techniek weet, kun je zowel oude als nieuwe meubels voordelig een antieke look geven.

 • Het ultieme meubelstuk voor je appartement!

  meubilair

  Stel: je bent de gelukkige bewoner van een mooi appartement, maar je bent op zoek naar een uniek meubelstuk die jouw appartement af maakt.

0 reacties

Laat hier uw reactie of review achter:


Aanbevolen

uw vakman

Vraag bij onderstaande bedrijven informatie aan

Verstuurd!
top
inloggen
Meld je aan voor een gratis account...
sluiten
Aanmelden met Facebook Aanmelden met Twitter
of meld je aan met je e-mailadres
Heb je al een account?
Inloggen
Inloggen met Facebook Inloggen met Twitter
of log in met je gebruikersnaam