Zelf je meubel een oude look geven

Met verschillende verftechnieken kun je je oude meubels een mooie make-over geven. Dus pak dat oude kastje uit de schuur en ga aan de slag met deze uitleg waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je die mooie verweerde look krijgt.

Gepubliceerd: 05 november 2016

Al met een klein beetje witte verf geef je een oud meubel een prachtige brocante 'look'. Nog leuker is het als je ook de prachtige uitstraling ven een oude waslaag en verweerde verflaag kan simuleren. Dit is prima te realiseren met diverse verftechnieken.

Meubels antiek maken met kaarsvet

Kaarsvet blijkt ideaal om je meubels een antieke look te geven. Het kaarsvet zorgt er namelijk voor dat de eerste laag niet goed hecht. Zo kun je het meubel op een eenvoudige manier van 'antieke' accenten voorzien. Wrijf het meubel in met druppels kaarsvet op de plekken waar je wilt gaan schuren.

Wat heb je nodig?

– Kwasten (geschikt voor acrylverf)
– Donkergekleurde verf voor de basislaag
– Kaarsvet
– Verf voor de toplaag (bijvoorbeeld krijtverf)
– Schuurpapier

Meubels voorbereiden

Begin bij het begin: bereid je meubels voor. Controleer of een oude waslaag aantreft op het meubel. Met een wasverwijderaar of staalwol is deze oude waslaag goed te verwijderen. Maak daarna het meubel goed droog (eventueel kun je het nog met een ontvettingsmiddel behandelen). Vervolgen ga je het meubel goed opschuren. Belangrijk is om voornamelijk in de nerfrichting te schuren. Het hout moet bovendien stofvrij zijn wanneer je gaat verven.

Meubels opknappen

Stap 1; Zorg dat je meubelstuk opgeschuurd en (boen)was- en vetvrij is.
Stap 2; Oude meubels bevatten in veel gevallen diverse verflagen. Dit zorgt ervoor dat er verschillende kleuren verf door de slijtplekken komen. Gebruik twee donkere kleuren (bijvoorbeeld groen en bruin) als basislaag. Breng de kleuren niet over elkaar aan. Geef vervolgens het geheel goed de tijd om te drogen.
Stap 3; Op de donkere basislaag breng je kaarsvet aan, daar waar je de slijtplekken wilt hebben. Dit doe je met een goede kwaliteit dinerkaars. Zorg dat je niet te recht, te rond of teveel figuurtjes 'tekent'. Bedenk je van te voren waar bij jarenlang intensief gebruik daadwerkelijk slijtplekken zouden kunnen ontstaan. Want de slijtplekken moeten wel net echt lijken.
Stap 4; Maak nu de toplaag met de lichte (krijt)verf en laat deze drogen. Deze laag mag nonchalant met een kwast aangebracht worden voor het rustieke effect. Breng naar wens eventueel nog een tweede lichte laag aan.
Stap 5; Als laatste ga je de plekken doorschuren waar eerder het kaarsvet is aangebracht. Doordat het vet de verf (op waterbasis) afstoot, kun je heel gemakkelijk en gecontroleerd slijtplekken maken. Schuur altijd met de nerf mee. En klaar is het verweerde meubelstuk!

Meubels opknappen

Al met een klein beetje witte verf geef je een oud meubel een prachtige brocante 'look'. Nog leuker is het als je ook de prachtige uitstraling ven een oude waslaag en verweerde verflaag kan simuleren. Dit is prima te realiseren met diverse verftechnieken.

Hoe weet je wanneer nieuwe verf 'pakt' op oude verf?

Neem een stukje plakband, plak het op de verf en trek het er in een ruk weer af. Als de verf aan het stukje plakband blijft hangen, is de verflaag slecht en zul je helaas de oude verflaag moeten verwijderen. Oud verfwerk dat er nog wel goed uitziet, hoef je er niet af te krabben, maar je moet het wel schuren en ontvetten.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.