Bescherm uzelf tegen schade door anderen

Een appartement is verbonden aan één of meer andere woningen. Vaak bevinden appartementen zich in een flatgebouw, waardoor een appartement onderburen, bovenburen en naaste buren heeft. 

Gepubliceerd: 03 november 2020

Normaal gesproken gebeurt er natuurlijk weinig. Maar doordat u zo dicht bij anderen woont, is er kans op schade door anderen. Hoe kunt u uzelf en uw woning daartegen beschermen?

1. Een veilige centrale ruimte

De meeste appartementencomplexen hebben een centrale ruimte. Zo zijn de gangen, trappenhuizen en liften gemeenschappelijk terrein. Deze centrale ruimtes dienen veilig te zijn. Controleer of ze zijn voorzien van (goed werkende) rookmelders en koolmonoxidemelders. Verder dienen de centrale ruimtes vrij toegankelijk te zijn voor de bewoners van de appartementen, maar niet toegankelijk voor mensen die er niets te zoeken hebben.

2. Goede verzekering

Het is altijd verstandig om een woonverzekering te kiezen als u in een appartement woont. Er zijn diverse woonverzekeringen mogelijk. De aansprakelijkheidsverzekering beschermt anderen voor schade die (per ongeluk) door u veroorzaakt wordt. Een inboedelverzekering beschermt u voor schades door bijvoorbeeld lekkage of brand. Datzelfde geldt ook voor een opstalverzekering. Deze laatste wordt vaak afgesloten voor het complete pand en niet afzonderlijk voor elk appartement, maar het is wel verstandig om dit voor de zekerheid even uit te zoeken.

3. Zorg voor goede sloten

Schade door anderen kan ook worden veroorzaakt door inbrekers. Op hogere verdiepingen loopt u wat minder risico, maar ook daar vinden soms inbraken plaats. Er zijn inbrekers die gewoon alle deuren af lopen. Vinden ze een deur met een minder goed slot, dan staan ze zo binnen. Woont u op de begane grond, eerste of tweede verdieping? Let er dan extra goed op dat de deur van uw balkon een veilig slot heeft (SKG***). Of controleer of uw appartement voldoet aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

4. Word actief lid van de VVE

Het klinkt vreemd, maar soms kunnen schades aan uw appartement worden voorkomen wanneer uzelf actief lid wordt van de VVE. De VVE heeft namelijk ook als taak het onderhoud van het gebouw. Onderhoud is essentieel om schade door anderen te voorkomen. Bent u actief lid van de VVE, dan mag u meebeslissen over het onderhoud dat gepleegd wordt. De lijnen zijn dan ook korter als u klachten hebt over (gebrekkig) onderhoud.

Schade door anderen kan op allerlei manieren ontstaan. Er kan bijvoorbeeld schade ontstaan wanneer uw bovenbuurman een lekke waterleiding heeft. Maar er kan ook schade ontstaan als uw kozijnen niet goed zijn onderhouden. Of wanneer het platte dak door gebrekkig onderhoud begint te lekken. Met deze 4 tips kunt u zoveel mogelijk de schade door anderen aan uw appartement voorkomen.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.