6 tips bij het kopen van je appartement

Het kopen van een appartement is iets heel anders dan het kopen van een huis. Waarom? Dit heeft te maken met het zogenoemde ‘splitsingsreglement’.

Gepubliceerd: 24 juni 2016

Je bent natuurlijk allemaal verantwoordelijk voor je eigen woonruimte, maar omdat er een gezamenlijke ruimte is moet die door alle eigenaren worden onderhouden. Daarom gelden er andere regels bij de koop van een appartement en ben je ook gebonden aan andere bepalingen. Je moet dus goed voorbereid zijn vóórdat je een appartement koopt. Wij geven je 6 tips die je helpen bij het maken van de juiste keuze.

1. Het appartement zelf

Het appartement zelf is natuurlijk van belang omdat je daar gaat wonen. Daarom controleer je de onderhoudsstaat, de ruimte en de kwaliteit van het appartement grondig voordat je verder informeert. Past het appartement bij jou? Ben je tevreden over het onderhoud? Wat moet er nog gebeuren? En kun je leven met de vraagprijs? Dit zijn dingen die je als eerste controleert, net als wanneer je geïnteresseerd bent in een koopwoning. Je kunt hierbij een expert vragen aanwezig te zijn voor inspectie.

2. Splitsingsreglement en gezamenlijke ruimtes

Zoek uit hoe het precies zit met het splitsingsreglement. Hierin staat welke gedeeltes van welke bewoners zijn en welke gedeeltes van het gebouw gezamenlijke ruimtes betreffen. De eigen ruimtes zijn natuurlijk de appartementen, maar ook de bergingsruimtes (als die er zijn) vallen hieronder. De gezamenlijke ruimtes zijn gangen, trappen, liften en hallen. Deze zijn gemeenschappelijk bezit en moeten dus door iedereen worden onderhouden. Dit gebeurt door middel van een VvE.

3. Zoek uit hoe het zit met een VvE

Een Vereniging van Eigenaren (VvE) bestaat uit de bewoners van het gebouw. De eigenaar van een appartement is verplicht hieraan deel te nemen - dit is niet optioneel! De VvE komt eens in de zoveel tijd bij elkaar voor vergadering en bespreekt dan de stand van zaken. Daarom is het belangrijk dat je vrij goed kunt opschieten met je buren, want je wilt geen ruzie in de VvE. Zoek uit hoe de VvE van jouw nieuwe appartement werkt, wanneer ze bij elkaar komen en wat er dan besproken wordt. Het beste kun je vragen of je niet een keertje tijdens zitting aanwezig mag zijn als er binnen afzienbare tijd een vergadering is.

4. Extra onderhoud voor het gebouw

Zoek als eerste uit of de VvE van jouw gebouw een spaarpot heeft voor grote reparaties. Jullie draaien gezamenlijk op voor alles wat er moet gebeuren en af en toe heeft een gebouw groot onderhoud nodig. Heeft de VvE hier een spaarpot voor, dan vragen ze ook van jou een bepaalde inleg. Leg sowieso altijd zelf ook geld opzij, want als er ineens dringend onderhoud noodzakelijk is, kan de rekening soms vrij fors zijn. Verder heb je maandelijks als appartement eigenaar te maken met servicekosten, zoals gas, water en licht. Daarnaast heb je kosten voor het schoonhouden van de gezamenlijke ruimtes, die worden gedeeld onder de bewoners.

5. Laat de staat van het gebouw onderzoeken door een expert

Doe van tevoren altijd goed onderzoek. Wanneer je een appartement koopt, zeker in een ouder gebouw, is regelmatig onderhoud van dat gebouw vereist. Soms neemt de VvE dit niet serieus genoeg, waardoor er nog achterstallig onderhoud ligt. Dit kan oplopen tot een graad die volgens de gemeente niet meer verantwoord is. In dergelijke gevallen kan de VvE worden gedwongen alsnog onderhoud te plegen, of de gemeente laat het uitvoeren op kosten van de VvE. Laat dus een expert onderzoek uitvoeren in het gehele gebouw om er zeker van te weten dat je niet binnen korte tijd wordt geconfronteerd met dergelijke onaangename en dure situaties.

6. Bereken je hypotheek

Heb je alle informatie die je nodig hebt? Weet je hoe de VvE werkt, hoe het staat met de geldzaken en hoe het zit met de onderhoudsstaat van het gebouw? Dan hoef je alleen nog te kijken of je het appartement ook in de praktijk kunt betalen. Hiervoor kun je eenvoudig je maximale hypotheek berekenen of laten berekenen. Er zijn verschillende calculators hiervoor te vinden, maar de meest betrouwbare zijn de calculators van banken. Daarnaast kun je natuurlijk als je zekerheid wilt gewoon binnenstappen bij een bank om advies te vragen over de koop van jouw appartement.

Het kopen van een appartement is geen makkie en is iets ingewikkelder dan de koop van een woonhuis. Toch hebben appartementen zeker grote voordelen. Het gedeelde onderhoud kan een last zijn, maar kan ook een groot voordeel zijn omdat je de kosten kunt delen. Bij een woonhuis zit je ook met onderhoud, maar dat dien je zelf te regelen en te betalen. Ben je van tevoren goed geïnformeerd, dan zullen jou als appartement eigenaar geen vervelende verrassingen te wachten staan!

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.