Wat is een huishoudelijk reglement?

Een huishoudelijk reglement geldt als aanvulling op de regels uit de splitsingsakte (of de wet) voor een VvE.

Gepubliceerd: 28 november 2018

Wat is het nut van een huishoudelijk reglement?

Hoewel het huishoudelijk reglement aan te raden is voor elke VvE is het niet verplicht er één te hebben. Een groot voordeel is dat het als een handvat kan dienen wanneer er een conflict binnen de VvE speelt. Ervaart er bijvoorbeeld iemand geluidsoverlast van zijn buurman, dan er een beroep gedaan worden op de regels met betrekking tot geluidsoverlast in het huishoudelijk reglement.

Wat staat er zoal in het huishoudelijk reglement?

- Regels over geluidsoverlast
- Regels over gebruik van de gemeenschappelijke ruimtes en privé-ruimtes
- Instructies voor het bestuur
- De hoogte van vergoedingen voor commissies en vrijwilligers, maar ook hun taken en functies.
- Regels over hoe er gestemd mag worden
- Een maximumbedrag dat het bestuur kan uitgeven zonder overleg.

Het is overigens van belang in de gaten te houden dat alles wat in het huishoudelijk reglement staat niet in strijd is met de splitsingsakte of de wet. Er kunnen dus niet 'zomaar' zaken in gezet worden. Gebeurt dit toch, dan geldt de betreffende regel als nietig.

Wie bepaalt wat er in komt te staan?

Wat er in het reglement komt te staan wordt bepaald door de vergadering van eigenaars. Dit moet (doorgaans) gebeuren met een meerderheid van 2/3 van de stemmen in een vergadering (mits ook 2/3 van het aantal stemmen aanwezig is).

Handhaving

Een huishoudelijk reglement is dus niet verplicht er gelden echter wel strenge regels rondom handhaving. Een overtreding van huishoudelijk reglement is namelijk gelijkgesteld aan een overtreding van het modelreglement. Hierdoor zijn er diverse boetes en zelfs ontzegging van een appartement mogelijk. Normaal gesproken stelt de vergadering de hoogte van de boetes vast die bij overtreding opgelegd kunnen worden.

Er zijn diverse modellen beschikbaar voor een huishoudelijk reglement, wij raden echter altijd aan dit als uitgangspunt te nemen maar wel aan te passen aan uw eigen gebouw en VvE. Laat het reglement bovendien voordat het in gebruik genomen wordt toetsen aan de wet en de splitsingsakte.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.