Tips bij het kopen van een appartement

Bent u van plan om een appartement te kopen? Dan zijn er veel zaken die u moet uitzoeken. Wij geven u tips bij het kopen van een appartement.

Gepubliceerd: 17 februari 2023

Tips bij het kopen van een appartement

Bent u van plan een appartement te kopen? Dan zijn er veel zaken die u moet gaan uitzoeken. Het belangrijkste is natuurlijk het appartement zelf. Het moet goed voelen. U gaat er immers wonen. Maar er zijn ook andere zaken die erbij komen kijken. Denk aan vragen als: heb ik een makelaar nodig? Hoe zit het met de VvE? En hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Soms ziet u door de bomen het bos niet meer. Wij geven u 4 tips waar u op kunt letten bij het kopen van een appartement.

Bereken hoeveel hypotheek u kunt krijgen

Het belangrijkste punt om naar te kijken wanneer u een huis wilt kopen is de hypotheek. Vraagt u zich af hoeveel hypotheek u kunt krijgen? Dan kunt u online uw hypotheek berekenen. Hoeveel hypotheek u kunt krijgen hangt voornamelijk af van uw inkomen, maar ook van de woning die u op het oog heeft. De hypotheekverstrekker kijkt naar uw bruto jaarinkomen. Meestal mag de hypotheek maximaal 4,5 keer zo hoog zijn. Ga vooraf in gesprek met een hypotheekadviseur en laat u informeren over de mogelijkheden.

Zoek uit hoe het zit met parkeerplek

Een ander ding om rekening mee te houden is parkeerplek. Dit zal in steden belangrijker zijn dan buiten de stad. Parkeren in een grote stad is erg duur en de mogelijkheden zijn schaars. Daarom zit er bij sommige appartementencomplexen een parkeerplek. Vaak betaal je extra voor deze parkeerplek. Terwijl er soms geen keuze is of u een parkeerplek wilt ja of nee. Zoek dit van tevoren goed uit. Als er geen parkeerplek bij zit, bedenk dan goed waar u uw auto gaat parkeren en welke kosten daarbij komen kijken.

Vergeet de servicekosten niet

Servicekosten zijn kosten die bovenop de kale huur van een woning komen. Denk aan schoonmaakkosten en werkzaamheden van de huismeester. Maar ze omvatten ook kosten voor de nutsvoorziening gas, water en elektriciteit. De servicekosten verschillen per appartement. Soms gaat het om een paar tientjes per maand, maar het kan ook oplopen tot honderden euro’s. De servicekosten worden vaak jaarlijks bij de ledenvergadering van de VvE vastgelegd.

Leer je buren kennen

Liever een goede buur, dan een verre vriend. Bij de bezichtiging van uw appartement kunt u al even rondkijken bij wie u in de buurt komt te wonen. Heeft u een appartement gekocht? Dan is het netjes om uzelf voor te stellen aan uw nieuwe buren. Het zorgt bovendien dat u makkelijker contact maakt en eventuele problemen voorkomen worden. Maak kennis met de buren die direct naast u wonen. Als u wilt kunt u ook langs de buren aan de overkant. Stel u kort voor en wissel eventueel nummers uit. Dat kan handig zijn voor wanneer u op vakantie bent of wanneer u thuis een feestje viert.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.