Oplossingen voor wifiproblemen in een appartement

Het wifinetwerk in appartementen scoort niet altijd even goede punten.

Gepubliceerd: 06 april 2022

Nochtans is de te overbruggen afstand beperkt, maar vaak krijgt men wel te maken met dikke wanden die goed zijn geïsoleerd. Bovendien kunnen ook de vele buren een stoorzender zijn. Maxime van RobotAssistent.nl heeft het over wifinetwerken in appartementen, de veelvoorkomende problemen en hoe u ze oplost.

In de eerste plaats is het belangrijk dat u weet hoe een draadloos netwerk werkt. Het internet komt het appartement binnen via een kabel, steeds vaker een glasvezelkabel. Deze signalen moeten worden vertaald in een signaal dat een computer of een smartphone begrijpt. In de andere richting moeten signalen van deze apparaten vertaald worden naar signalen die via het internet kunnen worden verzonden. De modem voert dit vertaalwerk uit. Op de modem wordt een router aangesloten die het internetsignaal vervolgens over de verschillende apparaten zal verdelen. Vroeger waren een modem en een router twee aparte dingen, tegenwoordig leveren steeds meer internetproviders een modem-router, waarbij alles in een apparaat is verwerkt.

De standaardrouter is niet altijd de beste keuze

Zo'n modem-router levert vaak problemen op. In een appartementsgebouw wonen veel mensen dicht bij elkaar. Veel modems zenden hun signalen standaard op een bepaald kanaal uit. Als verschillende mensen bij dezelfde provider zitten en op hetzelfde kanaal uitzenden, kan het dat de signalen elkaar verstoren. Via een app als de Network Analyzer Lite (iOS) is het mogelijk om de drukte op een bepaalde frequentie te meten. Eventueel kan er worden overgeschakeld naar een andere frequentie. Weet bovendien dat een standaardmodem niet altijd de beste eigenschappen heeft. Zo valt het standaardmodel van Ziggo tegen wat de snelheid en het bereik betreft. Eigenlijk is dat niet de beste router voor Ziggo, dus is het raadzaam om deze te vervangen. Zo haalt u meer uit uw abonnement.

Centrale plaatsing van de router

Met de juiste benodigdheden bent u al een heel eind verder. Vervolgens begint de plaatsing. Het is aan te raden om de router op een centrale plek in het appartement te plaatsen. Veel mensen plaatsen de router in de meterkast, maar dat is geen goed idee. De meterkast bevindt zich vaak niet centraal in het appartement en is omgeven door dikke muren die het wifisignaal al meteen weer verzwakken. Plaats eventueel een extra router of accesspoint die via een kabel het signaal van de centrale router ontvangt en uitzendt.

Opletten met elektrische apparaten

Niet alleen muren en vloeren kunnen obstakels vormen, ook elektrische apparaten kunnen dat. Vooral babyfoons, bluetoothapparaten en draadloze vaste telefoons zijn vaak echte stoorzenders. U kunt dit uittesten door ze even aan en uit te zetten en na te gaan of dit de snelheid van de internetverbinding beïnvloedt. Als dat het geval is, kunt u ze maar beter verplaatsen. Of u plaatst natuurlijk de router op een andere plek.

Een powerline adapter installeren

Hebt u op een bepaalde plek in uw woning geen ontvangst? Dan zijn er verschillende manieren om dat op te lossen. Een eenvoudige oplossing is een powerline adapter. Daarbij worden de signalen via de elektriciteitskabels doorgestuurd. U stopt daarvoor een speciale adapter in het stopcontact en verbindt deze met uw router. Elders in uw appartement stopt u een tweede adapter in het stopcontact. Hierdoor hoeft u geen internetkabel te trekken en kunt u toch elders in uw appartement van draadloos internet genieten.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.