Wifi en internet

Een trage internetverbinding, slechte wifi… Veel appartementseigenaren worden ermee geconfronteerd. Waar gaat het mis?

Gepubliceerd: 01 maart 2018

En – belangrijker – hoe los je het op? Vaak gooien we wifi en internet op dezelfde grote hoop. Om te weten welke maatregelen je kunt nemen, is het handig om te weten wat de verschillen zijn. We beginnen met wifi. Wat is dat nou eigenlijk? En hoe werkt het?

Wifi

Wifi is een technologie waarmee we draadloos kunnen internetten. Het is een elektronisch signaal dat wordt opgewekt in een modem of access point. Het wifisignaal wordt uitgezonden over twee zogenaamde frequentiebanden: de 2,4 en de 5 Gigahertz (GHz)band. Deze zijn vrijgegeven om thuis uit te zenden. Op deze twee frequentiebanden zitten weer allemaal verschillende zenders. Je kunt het vergelijken met de radio. Daar heb je de AM en de FM frequentie en daarop zijn verschillende zenders te vinden. Er is een verschil tussen de 2,4 en 5 GHz band. Op de eerste zijn maar 3 kanalen die kunnen worden gebruikt om uit te zenden, omdat ze elkaar niet overlappen. De 2,4 GHz heeft een groot bereik. Op de 5 GHz band, die ook veel sneller is, zitten veel meer kanalen. Het nadeel van deze frequentie echter is dat het bereik veel kleiner is dan van de 2,4 GHz.
Om gebruik te kunnen maken van de frequentiebanden, is een soort radiozender nodig: een modem.

Modem

Internet komt het appartement binnen via de kabel, ADSL of glasvezel. Een modem maakt verbinding met het internet en vertaalt de signalen die binnenkomen naar codes die door de computer, tv of smartphone kunnen worden gelezen. En andersom: uitgaande berichten worden door een modem eerst vertaald in signalen voor ze via het internet kunnen worden verstuurd.

Weetje

Toen wifi werd uitgevonden, was de officiële naam IEEE 802.11b Direct Sequence. Omdat dit niet bepaald kort en krachtig is, werd door een reclamebureau in 1999 de merknaam wifi bedacht.

Router

Een router wordt aangesloten op het modem en verdeelt vervolgens het internetsignaal over meerdere apparaten: de pc, smartphone, tablet, televisie… De router zorgt ook dat apparaten onderling worden verbonden. De pc met de printer bijvoorbeeld. Zo ontstaat er een netwerk. Voor een draadloos netwerk is wifi nodig.

Modem-router: twee-in-één

Veel internetproviders leveren een modem-router. Daarin zit een zogenoemd acces-point dat – net als een router – het internetsignaal verdeelt over de verschillende apparaten en communicatie tussen al die apparaten mogelijk maakt. Een modem-router moet staan daar waar het internetsignaal het huis binnenkomt, vaak in de meterkast. En daar stuiten we meteen op een veelvoorkomend probleem.
Wifi: problemen & oplossingen
PROBLEEM 1: obstakels
Voor goed bereik overal in huis is het essentieel dat de router op een centrale plek staat. En helaas is dat vaak niet in de meterkast. Muren, deuren en vloeren kunnen het wifi-signaal verzwakken.
OPLOSSING: extra router
Verplaats de router naar een meer centrale plek in het appartement of plaats een extra router of access point. Zo’n access point krijgt het signaal van de centrale router. Dat gebeurt via een kabel. Het is dus nodig een kabel aan te leggen. Vanuit het access point wordt het signaal draadloos uitgezonden.
PROBLEEM 2: zelfde kanaal
In een appartementencomplex woont men relatief dicht op elkaar. Vrijwel iedereen heeft een modem in huis, omdat we nou eenmaal allemaal gebruik willen maken van internet en wifi. Het is dus een drukte van belang op al die frequentiebanden. Dit betekent dat de verschillende signalen elkaar kunnen verstoren. Dit kan bijvoorbeeld wanneer de buren bij dezelfde provider zitten en men op dezelfde frequentie en op hetzelfde kanaal ‘uitzendt’.
Veel modems staan standaard ingesteld op een bepaald kanaal, dit is echter niet altijd het beste kanaal.
OPLOSSING: ander kanaal kiezen
Er zijn verschillende handige middelen verkrijgbaar om via je mobiele telefoon of tablet te meten hoe druk het is op de frequentie waarop het modem uitzendt. Zo heb je voor IOS de app Network Analyzer Lite en voor Android de WiFi analyser app. Een andere optie is het gratis programma inSSIDer, dit is ook beschikbaar voor de pc. Behalve dat je ziet hoe druk het is, zie je ook op welke kanalen het rustiger is. Met die wetenschap is het mogelijk om het kanaal te wijzigen, waardoor de wifi beter zou moeten worden. Op de onderzijde van het modem staat het wachtwoord/toegangscode waarmee de instellingen van het modem kunnen worden gewijzigd. Veel providers bieden hiervoor ook een handleiding aan op hun website, waarmee je stap voor stap de procedure kunt doorlopen.
PROBLEEM 3: elektrische apparaten
Sommige elektrische apparaten zenden straling uit die een negatieve invloed kunnen hebben op de snelheid van de wifi. Denk hierbij aan draadloze vaste telefoons (DECT), bluetooth apparaten en babyfoons.
OPLOSSING: verplaats de apparaten óf de router
Staan er elektrische apparaten in de buurt van de wifi-zender, test dan één voor één of het apparaat al dan niet stoort. Zet hiervoor het apparaat uit en kijk of je internetverbinding sneller wordt. Zo ja, verplaats dan het apparaat, of als dat niet mogelijk is, plaats de router op een andere plek.

Wifi versterker

Er zijn wifi versterkers op de markt, toch leveren deze vaak teleurstellende resultaten op. Stel je voor, het modem staat in de meterkast. In de woonkamer is het signaal dus al aanzienlijk minder omdat er muren en meters tussen zitten, zeg het signaal in de woonkamer is nog maar 50%. Als je hier dan een versterker plaatst, dan versterkt deze een signaal dat maar 50% is. Een bijkomend nadeel is dat een wifi versterker soms juist voor een tragere verbinding zorgt, omdat deze niet tegelijk kan ontvangen, versterken en doorsturen. Een access point is in zo’n situatie een betere oplossing.

Internet

Er zijn verschillende manieren waarop internet in de woning binnen komt. Dit kan via ADSL, kabel of glasvezel.

ADSL

ADSL is een digitale verbinding, met ADSL wordt de telefoonlijn gebruikt om informatie over het internet te sturen en te ontvangen. Om de verschillende signalen uit elkaar te houden, wordt een zogenaamde splitter gebruikt. Een ADSL-modem verbindt de computer met de telefoonlijn. De snelheid van de ADSL verbinding is afhankelijk van de afstand tot de wijkcentrale. Hoe verder weg, hoe minder snel de verbinding zal zijn.

Glasvezel

Glasvezel is een draad van glas die signalen over grote afstanden kan versturen. De snelheid bij deze internetverbinding is hoog. Een nadeel is dat het nog niet in alle gemeentes beschikbaar is.

Kabels

De beste manier om optimaal gebruik te maken van de internetsnelheid is door de pc rechtstreeks via een kabel aan het modem te koppelen. Dat levert het minste snelheidsverlies op.

ICT-er aan huis

Soms is het ook handig om er een deskundige bij te halen, een ICT-er met verstand van zaken. We brengen onze auto naar de garage, voor oplossingen met elektra bellen we een elektricien, maar bij computerproblemen zijn we niet echt gewend een deskundige in te schakelen. We bellen de provider als er problemen zijn, maar de monteur kan lang niet altijd alle problemen verhelpen. Vaak kiezen we dan voor een handige neef of buurman, maar wie dat niet heeft zit toch met een probleem. En lang niet alle handige neven en buurmannen komen tot de juiste oplossing. Het kan dan enorm veel frustratie schelen om er een ICT-er bij te halen. Ja dat kost geld, maar je hebt dan vaak ook de beste oplossing en kunt weer ongestoord internetten, whatsappen, downloaden enzovoorts.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.