Gerelateerde suggesties:

Nederland, innovatieland: Van kaascoating tot milieuvriendelijke schimmelbarrière

14 juli 2015
Van een kaascoating naar een gifvrije antimicrobiële coating
LEES VERDER

- Wie: Hossein Mahmoud business Unit Development Manager bij Croda
- Wat: Gifvrije antimicrobiële (tegen micro-organismen, met name bacteriën – red.) coating
- Waarom: “Van kaascoating tot een veilig en duurzaam product om micro-organismen zoals schimmels en algen op en in gebouwen tegen te gaan.”

“Tijdens mijn studie aan de universiteit in Eindhoven moest ik een antimicrobiële coating ontwikkelen speciaal voor kazen. Het idee was om een veilig en duurzaam product te ontwikkelen om kaas langer houdbaar te maken. De bestaande technologie was hiervoor niet geschikt, omdat deze werkt op basis van gifstoffen. Ik vond dat een heel mooi principe, een coating die doelgericht alleen maar de oppervlakte beschermt zonder nadelige gevolgen voor mens en milieu. De kaascoating was voornamelijk een wetenschappelijk onderzoek.
Ik wilde het principe van de kaascoating gebruiken voor een product dat wél interessant is voor de commerciële markt. Zo ging het van een kaascoating naar een gifvrije antimicrobiële coating. Het basisprincipe van deze coating is dat je geen bacteriën vergiftigt. Heel simpel gezegd creëer je met de coating een soort barrière, vergelijkbaar met schrikdraad – wij noemen het ook wel een nanocactus – die zorgt dat micro-organismen zich niet prettig voelen op dat oppervlakte. Ze willen zich daar dan ook niet vermenigvuldigen. We creëren feitelijk dus een onaantrekkelijke milieu voor deze micro-organismen, zonder gifstoffen.
Onze technologie is in feite een halffabricaat. Het belangrijkste onderdeel van verf is het bindmiddel en dat is waar onze technologie om de hoek komt. In het bindmiddel dat wij ontwikkeld hebben zit deze technologie. Dit bindmiddel kan alleen gemengd worden met watergedragen verven.
Strikolith is één van de klanten die werkt met onze technologie. De coating is zowel voor binnen- als buitengebruik geschikt en kan in feite op elke ondergrond toegepast worden. In badkamers en keukens krijgen schimmels geen kans, terwijl de coating op gevels de groei van algen tegengaat.”

Meer informatie: www.strikolith.com/nl

Uw vraag niet beantwoord?
Wij helpen u graag verder!

Reacties

DMJOP
Benieuwd wat de duurzame verbeteringen voor uw gebouw zijn en wat de kosten hiervoor zijn?