Slim omgaan met het stroomverbruik in appartementen

We zijn ons allemaal steeds bewuster van het energieverbruik door de stijgende energieprijzen.

Gepubliceerd: 12 augustus 2023

Waar we eerder misschien niet zoveel stil hebben gestaan bij de hoeveelheid energie die we verbruiken, kijken we nu steeds kritischer wat grote stroomverbruikers zijn in het huishouden en waar we op kunnen besparen. En het levert ook nog eens een goede bijdrage aan het milieu. Als u in een appartement woont, zijn er verschillende slimme manieren om flink te besparen. Om u daarbij te helpen, geven we in dit artikel een aantal aanvullende tips. Pas ze toe in uw eigen appartement of deel ze met de appartementencomplexen die u beheert, zodat ze hier ook van kunnen profiteren.

Slimme apps voor het bijhouden van uw energieverbruik

De eerste stap in het slim omgaan met het energieverbruik is het verkrijgen van inzicht in uw huidige energieverbruik. En daar zijn tegenwoordig verschillende apps voor. Vaak wordt er vanuit de energieleverancier en app aangeboden waarmee u kunt zien hoeveel gas of stroom u verbruikt. Dit wordt ook wel een energieverbruiksmanager genoemd. Milieucentraal geeft meer inzicht in de mogelijkheden met energieverbruiksmanagers. Het kan een app zijn of een schermpje aan de muur of op tafel. Een schermpje heeft als voordeel dat deze vaak in het zicht is en zo iedereen in het huishouden kan zien wat er gebeurt. Met zo’n energieverbruiksmanager zelf bespaart u natuurlijk niets, maar het geeft u wel inzicht in de apparaten die bijvoorbeeld veel stroom verbruiken en daar kun u actie op ondernemen.

Dynamische energieprijzen

Energiemaatschappijen kunnen zogeheten dynamische energietarieven hebben. Dit betekent dat de stroomprijzen elk uur en de gasprijzen elke dag kunnen veranderen en dat u daar dan gebruik van maakt. Deze prijzen kunnen zelfs onder 0 gaan en dus uiteindelijk geld opleveren. Om op deze tarieven in te spelen, heeft u wel een slimme meter nodig. Deze meet de verbruiksgegevens en kan deze naar de netbeheerder sturen.

Smart Price Adaptation

Er zijn ook apparaten die op een slimme manier gebruik kunnen maken van dynamische energietarieven. Zo zijn er warmtepompen met Smart Price Adaptation. Is de elektriciteitsprijs lager? Dan werkt de warmtepomp harder. En als de prijs hoger is dan gaat de warmtepomp automatisch minder hard werken. Op die manier maakt u nog optimaler gebruik van de dynamische energieprijzen. Daar heeft u dan uiteraard wel een dynamisch energiecontract voor nodig. En zo zijn er nog meer slimme functies van een warmtepomp, waarmee u uiteindelijk op uw stroomverbruik bespaart.

Energiezuinige apparaten en het energielabel

Let bij het aanschaffen van nieuwe apparaten goed op het energielabel. Het energielabel geeft een goede indicatie voor het energieverbruik van het betreffende apparaat. Het kan zelfs de moeite waard zijn om uw huidige apparaten in huis te vervangen door nieuwe met een beter energielabel. De appartementen zelf beschikken ook over een energielabel op basis van de isolatie, het verbruik en hoe de energie wordt opgewekt. Lees hierover meer in het artikel over het onderzoek naar het verbeteren van energielabels.

Nog meer slimme tips

Naast de bovenstaande tips, zijn er nog een aantal eenvoudige tips die u kunt toepassen om te besparen op uw stroomverbruik:

  • Uw lampen vervangen door extra energiezuinige lampen (ledlampen).
  • Op lagere temperaturen wassen.
  • Uw kleding drogen aan een droogrek in plaats van de droger.
  • Sluipverbruik voorkomen door apparaten die op standby staan.
  • Stekkers uit het stopcontact halen.
  • Uw vriezer regelmatig ontdooien.

Lees nog meer slimme tips voor de VvE en eigenaren in de kennisbank en doe er uw voordeel mee!

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.