Duurzaam + investeren = winst voor milieu en portemonnee!

Energie besparen kunnen we allemaal. Kwestie van de juiste, duurzame maatregelen nemen. Individueel of gezamelijk, als VvE. Hoe doe je dat? En wat levert het op? Wij sloegen aan het rekenen en het antwoord is: veel!

Gepubliceerd: 08 mei 2015

‘Een beter milieu begint bij jezelf!’, wie kent die slogan niet? Inmiddels zijn we ons er wel van bewust dat dingen anders mogen, anders kunnen en zelfs anders moeten. Als we alle beschikbare ruimte op aarde eerlijk zouden verdelen over de gehele bevolking, zonder dat de aarde uitge- put raakt, dan is er 1,8 hectare – zo’n 3 voetbalvelden – per persoon beschikbaar. Dit heet het Eerlijk Aarde-aandeel. En met dat deel moeten we verantwoord omgaan.

Meer dan geld

De CO2-voetafdruk, ook wel Carbon foot- print genoemd, is een meetinstrument om de impact van onze leefactiviteiten op het milieu te meten. Het is gerelateerd aan de uitstoot van alle broeikasgassen die we veroorzaken. De CO2-voetafdruk geeft aan hoe groot onze individuele CO2-uitstoot is. Door te besparen op gas en elektriciteit bespaart u niet alleen geld, maar verkleint u ook uw CO2-voe- tafdruk. Benieuwd wat uw CO2-voetafdruk is? Doe de test op www.fairclimatefund.nl/co2-scan.

Ecologische voetafdruk

De mondiale of ecologische voetafdruk is de ruimte die we per persoon op aarde innemen. Deze ruimte wordt berekend aan de hand van onze levensstijl. Alles wat we consumeren kost namelijk ruim- te. Papiergebruik kost ruimte omdat er bomen gekapt moeten worden, eten en drinken kost ruimte omdat het verbouwd en vervoerd moet worden. De gemiddelde voetafdruk van alle mensen op de wereld is nu 2,7 ha. Dat is dus veel meer dan vol- gens het Eerlijk Aarde-aandeel (namelijk1,8 hectare) beschikbaar is.

Overshoot Day

Overshoot Day is de dag waarop we alle natuurlijke grondstoffen die de aarde in een heel jaar kan produceren verbruikt hebben. In 2014 was dat op 19 augustus. We hadden in 2014 dus in 8 maanden al- les opgemaakt waar we een heel jaar mee hadden moeten doen.

Win-win

Natuurlijk, het milieu verdient ieders aandacht, maar we hebben ook voor u uitgerekend wat u kunt besparen in euro’s. Let op, het gaat hier om een indicatie. Omdat elke situatie anders is en de voorbeelden willekeurig. Toch geeft het een goede indruk van wat er nog te winnen valt.

1 Besparen op gas: 15 à 20%

NL: 270 miljard m3 minder gas VvE: 15 à 20% minder stookkosten
Appartement: gemiddeld € 87,75 goedkoper uit
Op 1 januari 2013 waren er ruim 7,4 mil- joen woningen in Nederland. Eenderde daarvan bestaat uit appartementen. Er zijn dus ruim 2 miljoen appartementen in ons land. Het gemiddelde gasverbruik voor appartementen is geschat op 900 m3 per jaar. Uitgaande van een gemid- delde gasprijs van € 0,65 per m3 is dat een bedrag van € 585 per jaar.

Rekenen we groots verder en gaan we uit van 2 miljoen appartementen, dan verbruiken we 1,8 miljard m3 gas per jaar, wat neerkomt op gemiddeld € 1,17 miljard. Dat zijn duizelingwekkende aantallen. Een voordeel is dat er dus ook duizelingwekkende getallen verschijnen als al die appartementbewoners maatregelen nemen. Hangt er bij u een CV-ketel van 10 jaar of ouder en laat u deze vervangen voor een HR-ketel, dan bespaart u hiermee zo’n 15% tot 20% op de stookkosten. Voor 1 appartement betekent dit als we rekenen met 15% een besparing van €87,75 oftwel 135 m3 per jaar. Trekken we dat door naar 2 miljoen appartementen dan besparen we door deze maatregel op jaarbasis 270 miljoen m3 gas!

2 Besparen op de afwas

NL: 460.000 kWh VvE: n.v.t. Appartement: tot 30%
Heeft u een afwasmachine? Met de vol- gende tips kunt u tot wel 30% besparen:
- voorspoelen is niet nodig, schraap etensresten van het servies om ver- stopping van de afvoer te voorkomen.
- zet de vaatwasser pas aan als deze echt vol zit.
- is de vaat niet al te vies? Kies dan voor de laagste temperatuur.
- controleer regelmatig het filter, met een schoon filter werkt de afwasma- chine beter.

Kies sowieso voor een zuinige A+++ vaatwasser, het verbruik hiervan is 0,835 kWH per wasbeurt, dat is 230 kWh per jaar, wat neerkomt op € 55,- per jaar. Ter vergelijking een A+ afwasmachine verbruikt 1,05 kWh per keer, dat is 290 kWh per jaar, wat neerkomt op € 70,- per jaar. De hoeveelheid energie die de vaat- wasser gebruikt is afhankelijk van de temperatuur. Door te kiezen voor een lage temperatuur (45-55 graden) bespaar je per wasbeurt gemiddeld 0,23 kWh. Stel dat alle appartementeigenaren een afwasmachine hebben en op deze tempe- ratuur afwassen, dan besparen ze samen 460.000 kWH.

3 Besparen op licht:

€ 20,78 per lamp per jaar
Een lamp laten branden heeft grote in- vloed op onze voetafdruk. Tot 99% van de milieubelasting van verlichting ontstaat door het elektriciteitsgebruik van de lamp. Elektriciteit wordt namelijk op- gewekt door middel van fossiele brand- stoffen. Hier komt CO2 bij vrij, wat niet gunstig is voor het milieu. Door gebruik te maken van energiezuinige lampen verkleinen we onze voetafdruk. Energie- zuinige lampen verbruiken namelijk 85% minder elektriciteit! Als we in alle appartementen in Neder- land 1 gloeilamp zouden vervangen voor een LED-lamp zouden we onze CO2 uit- stoot met 13,9 miljoen kg verminderen! Naar schatting verbruiken we 14% van ons elektriciteitsverbruik met verlich- ting. Hier valt een flinke winst te behalen door gebruik te gaan maken van ledverlichting. Door 1 traditionele lamp van 60 Watt te vervangen voor een ledlamp van 10,5 Watt ontstaan bij gemiddeld 5 branduren per dag en een energieprijs van € 0,23 KwH de volgende verschillen op jaarbasis:
- 1 gloeilamp
VERBRUIK: 109,6 KwH STROOMKOSTEN: € 25,19
CO2 UITSTOOT: 36,69 kg
- 1 ledlamp
VERBRUIK: 16,16 KwH

STROOMKOSTEN: € 4,41
CO2 UITSTOOT: 6,95 kg
Reken maar uit als iedereen 1 gloeilamp vervangt door led. Of als VvE 50 lampen. NL: 13.9 miljoen kg minder CO2
VvE: 50 x € 20,78 = € 1.039
Appartement: € 25,19 - € 4,41 = € 20,78

4 Besparen op sluipverbruik

NL: 900 miljoen kWh
VvE: 6% op het elektriciteitsverbruik Appartement: gemiddeld € 100 per jaar Zonder er bij stil te staan, gaat er veel energie verloren. Een kleine 10% van het totale elektriciteitsverbruik gaat verlo- ren door sluipverbruik. Zo’n 6% hiervan kan men besparen door apparaten uit te schakelen.
Door sluipverbruik te bestrijden kunt u gemiddeld 450 kWh per jaar, dat is zo’n € 100,- besparen!
Een grote uitschieter is de computer. In veel huishoudens staat die onnodig de hele dag, of zelfs 24 uur per dag aan. Dit kost gemiddeld zo’n € 200,- tot € 300,- euro per jaar!

5 Besparen op water

NL: 45,25 miljard liter water
VvE: gemiddeld 17% per persoon per jaar
Appartement: gemiddeld € 30,65 persoon per douchebeurt per jaar

De hoeveelheid water die we verbruiken is afhankelijk van het aantal personen in het huishouden. Ongeveer een derde van het water gaat op aan douchen en baden. De rest aan koken, wassen en het toiletgebruik. Volgens het Nibud is het gemiddelde verbruik van een tweepersoonshuishou- den per jaar 93 m3. Dit komt neer op € 174,- per jaar. En dus is het best lucratief om over te stappen op een spaardouche. Een spaardouche geeft officieel tussen de 4,3 en 6,9 liter water per minuut. Met een gewone douchekop verbruikt men ongeveer 10 liter water per minuut. Bij een douchebeurt van 10 minuten is dat dus 100 liter water die door het afvoerputje stroomt! Als we dan gaan rekenen met 2 miljoen appartementen, waar – voor het gemak gemiddeld 2 personen wonen en men elke dag 10 minuten doucht, verbruiken we op jaarbasis 146 miljard liter water. Door een spaardouche te ge- bruiken kan men al op eenvoudige wijze snel veel liters water besparen. Met een spaardouche verbruiken we bij diezelfde douchebeurt van tien minuten namelijk maar tussen de 43 en 69 liter water. Wat nou als alle twee miljoen appartementen in Nederland over zouden stappen op een bespaardouche en daarmee 6,9 liter water per minuut zouden verbruiken? Dan zou dit een besparing van 45,26 miljard liter water op kunnen leveren!

In euro’s en liters samengevat per persoon per jaar:
- Met de gewone douchekop kost dagelijks 10 minuten douchen 36.500 liter en € 54,75 *) per jaar.
- Met een spaardouche kost dagelijks 10 minuten douchen per persoon tussen de 15963 liter en 25180 liter en tussen de € 23,54 en € 37,77 per jaar.
*) Uitgaande van een gemiddelde water- prijs van € 0,0015 per liter.VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.