Hoe werkt de Vve-isolatie subsidie en wanneer kom je ermee in aanmerking?

De Nederlandse overheid biedt verschillende subsidies aan om huiseigenaren te helpen bij het verbeteren van de energie-efficiëntie van hun woningen.

Gepubliceerd: 02 mei 2023

Een van deze subsidies is de VvE-isolatie subsidie, die specifiek bedoeld is voor Verenigingen van Eigenaren (VvE's) die hun gebouwen willen isoleren.

VvE kan subsidie aanvragen voor energiebesparende maatregelen

Als Vereniging van Eigenaren (VvE) kun je subsidie aanvragen voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het isoleren van daken, gevels en vloeren of het plaatsen van zonnepanelen. Er zijn wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor de subsidie.

Per gebouw subsidie aanvragen

Als je als VvE meerdere losstaande gebouwen hebt, moet je per gebouw subsidie aanvragen. Dit betekent dat je voor elk gebouw apart moet aangeven welke maatregelen je wilt treffen en hoeveel subsidie je daarvoor nodig hebt.

Eigenaar-bewoner in de VvE

Een andere voorwaarde voor de subsidie is dat er minstens één eigenaar-bewoner in de VvE moet zijn. Dit betekent dat er iemand in de VvE moet wonen die ook eigenaar is van de woning en deze als hoofdverblijf heeft of krijgt na het uitvoeren van de energiebesparende maatregelen.

Europese staatssteunkaders voor huurwoningen

Als er binnen de VvE zowel koop- als huurwoningen zijn, gelden er extra voorwaarden voor de huurwoningen. Zo moet elke eigenaar die officieel één of meerdere woningen verhuurt, een verklaring invullen voor de staatssteun. De VvE moet alle ingevulde verklaringen bij de aanvraag voegen en een keuze maken tussen de De-minimisverklaring voor alle verhuurders of de verklaring Algemene Groepsvrijstellingsverordening (AGVV) voor alle verhuurders.

Deskundig bouwbedrijf of installateur

De VvE moet alle energiebesparende maatregelen, waarvoor zij een subsidieaanvraag doet, laten uitvoeren door één of meer deskundige bouwbedrijven of installateurs met een KVK-inschrijving. De woningeigenaren mogen de maatregelen niet zelf uitvoeren.

Uitvoering van de maatregelen

Als de VvE de subsidie heeft ontvangen, moet zij de energiebesparende isolatiemaatregelen binnen 2 jaar na de beschikking laten uitvoeren. Dit geldt ook voor eventuele aanvullende maatregelen die zijn aangevraagd. Zo kan de VvE bijdragen aan een duurzamer en energiezuiniger Nederland.

Subsidievoorwaarden en uitsluitingen

Bij het aanvragen van subsidie voor verduurzaming van uw woning of VvE is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken waarvoor u geen subsidie zult ontvangen. Zo is er geen subsidie beschikbaar voor commercieel vastgoed binnen de VvE, zoals winkels en kantoren. Ook het om- of verbouwen van gebouwen tot woningen van een VvE, woonvereniging of wooncoöperatie komt niet in aanmerking voor subsidie. Denk hierbij aan scholen, kerken en kantoren. Verder geldt dat het opsplitsen van één woning in meerdere appartementen, evenals het vergroten van de bestaande thermische schil of nieuwbouw, niet in aanmerking komen voor subsidie. Het is dus belangrijk om goed te kijken naar de voorwaarden voor subsidie, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Isolatiewaardes en oppervlaktes

De minimale isolatiewaardes en oppervlaktes zijn maatregelen die genomen moeten worden om woningen duurzamer te maken. Bij spouwmuurisolatie moet er een minimale isolatiewaarde van Rd ≥ 1,1 m2K/W behaald worden met een minimale oppervlakte van 10 m2 per woning. Voor gevelisolatie moet er een minimale isolatiewaarde van Rd ≥ 3,5 m2K/W bereikt worden met een minimale oppervlakte van 10 m2 per woning. Voor dak-/zoldervloerisolatie en vloer-/bodemisolatie moet er een minimale isolatiewaarde van Rd ≥ 3,5 m2K/W gehaald worden met een minimale oppervlakte van 70% van het gehele dak of zoldervloer, of 70% van de gehele vloer of bodem.

Isolerend glas en kozijnpanelen

Voor HR++ glas geldt dat er een maximale U-waarde van 1,2 W/m2K behaald moet worden met een minimale oppervlakte van 8 m2 per woning. Bij kozijnpanelen gecombineerd met HR++ glas moet er ook een maximale U-waarde van 1,2 W/m2K gehaald worden, maar geldt er geen minimale oppervlakte. Bij triple-glas moet er een maximale U-waarde van 0,7 W/m2K behaald worden met een minimale oppervlakte van 8 m2 per woning. Bij kozijnpanelen gecombineerd met triple-glas geldt ook een maximale U-waarde van 0,7 W/m2K, maar geldt er geen minimale oppervlakte.

Voor isolerende deuren geldt dat er een maximale U-waarde van 1,5 W/m2K behaald moet worden. Bij triple-glas geldt er een maximale U-waarde van 1,0 W/m2K voor de deur en 1,5 W/m2K voor het kozijn.

Waarom isoleren zo voordelig is

Het isoleren van een gebouw kan verschillende voordelen bieden. Ten eerste kan het de energie-efficiëntie van het gebouw verbeteren, waardoor de energierekening van de bewoners omlaag kan gaan. Dit kan vooral voordelig zijn voor bewoners met een laag inkomen, die anders mogelijk moeite zouden hebben om hun energierekening te betalen.

Daarnaast kan isolatie bijdragen aan een beter binnenklimaat en een vermindering van geluidsoverlast. Ook kan het de waarde van de woningen verhogen en kan het bijdragen aan een beter imago van het gebouw.

Kortom

Al met al kan de VvE-isolatie subsidie een interessante optie zijn voor VvE's die hun gebouwen willen isoleren en energie willen besparen. Door aan de voorwaarden te voldoen en het juiste plan van aanpak op te stellen, kunnen VvE's profiteren van een financiële bijdrage van de overheid om hun gebouwen te isoleren en zo bij te dragen aan een duurzamere samenleving.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.