Thema
Financieel
Juridisch
Technisch
Profiel
Inloggen
Uw vraag niet beantwoord?
Wij helpen u graag verder!
appartement
& eigenaar

Energie vergelijken als je gaat verhuizen

05 februari 2018
Als je gaat verhuizen dan komt hier een hoop bij kijken. Door de hectiek van de verhuizing vergeet je misschien wel om je energiecontract te denken.
LEES VERDER

Je bent hier niet de enige in. In 2016 zijn ruim 1,7 miljoen mensen in Nederland verhuisd en niet iedereen heeft hierbij gelijk gedacht aan zijn energiecontract. Toch is een verhuizing een mooi moment om een (nieuwe) energieleverancier te kiezen. Je kunt dan energie vergelijken en vervolgens een leverancier kiezen die het beste bij je nieuwe situatie past. Hieronder geven we een aantal tips waar je aan moet denken.

Energie vergelijken of je energiecontract meenemen

Heb je een vast energiecontract dan kan het verstandig zijn om deze mee te verhuizen naar je nieuwe adres. Als je dit niet doet en het contract voortijdig beëindigt kan het zijn dat je huidige leverancier een boete in rekening brengt. Wil je toch een andere leverancier kiezen als je gaat verhuizen, hou er dan rekening mee dat je deze boete zelf moet betalen. Er zijn weinig leveranciers die de boete overnemen.

Bij een energiecontract voor onbepaalde tijd (een variabel contract), kun je het contract opzeggen als je gaat verhuizen. Een verhuizing is dan ook een goed moment om energie te vergelijken. Je ziet dan direct welke energieleverancier het beste bij je nieuwe situatie past.

Energiecontract vergeten aan te vragen

Een energiecontract kun je het beste twee tot vijf weken voor de sleuteloverdracht aanvragen. Voor de meeste leveranciers is het dan mogelijk om te starten op het moment dat de sleuteloverdracht is. Als je door de drukte vergeet om een energieleverancier te kiezen, dan is het goed om dit zo snel mogelijk te regelen. Bij het vergelijken kun je alleen geen datum kiezen die in het verleden ligt. Je kiest dan voor de eerst mogelijke datum en vervolgens start de levering zo snel als de leverancier dit kan regelen.

Zorg dat je niet wordt afgesloten

Ga je verhuizen, dan is er bijna altijd energie aanwezig. Een woning wordt namelijk ‘warm’ opgeleverd. Je ontvangt dan gewoon stroom en gas van de netbeheerder zonder dat je een energieleverancier hebt. Dit is vaak ook de reden dat er niet aan wordt gedacht om een energiecontract te regelen. Als het te lang duurt voor je een energieleverancier kiest, dan zal de netbeheerder een brief sturen om je te helpen herinneren dat je een leverancier moet kiezen. Kies dan ook zo snel mogelijk een nieuwe energieleverancier, anders gaat de netbeheerder over tot afsluiting. Start de nieuwe leverancier pas na de datum die in de brief van de netbeheerder staat, neem dan contact op met de leverancier. Je kunt dan vragen of zij de levering met spoed willen starten. Binnen een week heeft de leverancier dan alles in orde gemaakt en starten zij met leveren.

Uw vraag niet beantwoord?
Wij helpen u graag verder!

Reacties

Zonnepanelen-collectief
Niet investeren, maar 100% profiteren voor uw vereniging van eigenaren

ZOEKSUGGESTIES