Waar let u op bij het controleren van de jaarafrekening van uw energieleverancier?

Onder het beheer van de VvE valt ook het regelen van een energiecontract.

Gepubliceerd: 05 september 2017

Ieder jaar krijgt uw VvE een jaarafrekening waarop precies staat hoeveel energie er is verbruikt en welke kosten hiervoor zijn betaald. Ontvangt uw VvE geld terug of moet er juist worden bijbetaald? Dit is afhankelijk van hoeveel er maandelijks aan energiekosten is betaald en wat het verbruik is. Het is altijd goed om te controleren of de jaarafrekening klopt. Lees daarom onze tips hieronder over hoe u de jaarafrekening controleert.

Voordat u aan de slag gaat, is het handig om twee documenten erbij te pakken:

1. De jaarafrekening van vorig jaar
2. Het energiecontract

Leveringstarieven zoals afgesproken?

Op het moment dat het energiecontract getekend werd, is een energietarief per kWh elektriciteit en m3 gas met de energieleverancier afgesproken. Controleer of de tarieven waarmee de jaarafrekening is opgesteld, overeenkomen met de tarieven in het energiecontract. Kijk naar de nettotarieven, dus zonder energiebelasting en btw.

Controleer of de meterstanden kloppen

De beginstand op de meest recente jaarafrekening moet overeenkomen met de eindstand op de jaarafrekening van een jaar terug. De eindstand op de meest recente jaarafrekening moet overeenkomen met de meterstanden die u onlangs aan de energieleverancier heeft doorgegeven. Wanneer de VvE een slimme meter heeft en de standen vanaf afstand automatisch worden afgelezen, kunt u het beste even controleren of de genoteerde meterstanden ongeveer gelijk zijn met de huidige standen op de slimme meter.

De juiste aansluitcapaciteit

De elektriciteitsaansluiting kan verschillende capaciteiten hebben. Bijvoorbeeld 3x25 Ampère of 3x35 Ampère voor elektriciteit en G6 of G10 voor gas. Controleer of de juiste aansluitcapaciteit op de jaarafrekening staat, want hoe hoger de capaciteit is hoe meer u betaalt aan netbeheerkosten.

Is de welkomstkorting meegerekend?

Wanneer uw VvE overstapt naar een nieuwe energieleverancier ontvangt u soms een welkomstkorting, ook wel cashback. Vaak wordt deze verrekend op de jaarafrekening. Controleer of deze in mindering is gebracht op de totale energiekosten.

Heeft uw VvE zonnepanelen?

Wanneer uw VvE zonnepanelen heeft bestaat de kans dat er meer wordt teruggeleverd aan stroom dan in totaal wordt verbruikt. In dit geval is het energieverbruik negatief. Ga maar na: wanneer de VvE 1000 kWh verbruik en 1500 teruglevert, is het energieverbruik -500. Controleer of dit ook juist op de jaarafrekening staat.

Het gebeurt niet vaak meer, maar soms worden onbewust foutjes gemaakt op de jaarafrekening. Door even tijd vrij te maken om de rekening te controleren, kunt u voorkomen dat u teveel aan energiekosten betaalt met de VvE. Overigens is daar nog een manier voor: energie vergelijken op een online energievergelijker. Vul het energieverbruik en de postcode in van uw VvE zodat u direct ziet wat de goedkoopste energieleverancier is voor uw VvE. Tevreden over het aanbod? Dan kunt u die ook direct afsluiten via de vergelijker.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.