Thema
Financieel
Juridisch
Technisch
Profiel
Inloggen
Uw vraag niet beantwoord?
Wij helpen u graag verder!
appartement
& eigenaar

Niet investeren, maar 100% profiteren

30 juni 2018
Zoals je hebt kunnen lezen, hebben we na uitgebreid onderzoek 1 variant met zonnepanelen gevonden die economisch rendabel is. In dit artikel gaan we hier dieper op in.
LEES VERDER

Veel VvE's willen graag overstappen op duurzame energie. Dat vraagt om flinke investeringen en de vraag is: wie gaat dat betalen? Omdat niemand stond te trappelen, is AE Duurzaam opgericht. AE Duurzaam gaat het mogelijk maken dat VvE's overstappen op zonne-energie, zonder dat zij hoeven te investeren. En zonder dat de maandlasten stijgen. AE Duurzaam wordt ondersteund door de Nederlandse overheid in de vorm van subsidies. Ook kan AE Duurzaam vertrouwen op professionele partners die de investeringen en de installatie van de zonnesystemen mogelijk maken. Door als collectief te opereren, behalen ze flink wat inkoopvoordeel.

Hoe werkt het?

Onlangs is het officiële startsein gegeven voor de bouw van de eerste 6 AE Duurzaam zonnestroom-installaties. Hier wordt het beknopt uitgelegd.

AE Duurzaam installeert de zonnepanelen op het dak van je complex. Vanaf dag 1 is de VvE eigenaar van de panelen en de bijbehorende installatie. Na 20 jaar vervalt de maandelijkse betaling aan AE Duurzaam. Vanaf dat moment is de opbrengst van de zonnepanelen 100% voor de bewoners. De VvE geeft aan alle appartementseigenaren het individuele en exclusieve gebruiksrecht van hun individuele deel van de installatie.

Voordat de zonnepanelen worden geplaatst, wordt het dak waarop de zonnepanelen worden geplaatst, vervangen door een dak met Rhepanol dakbedekking. Deze hightech dakbedekking wordt in Duitsland, en andere landen om ons heen, al meer dan een halve eeuw met succes toegepast. Het dak zal tevens worden voorzien van een extra isolatie met een waarde van 3,5 RD waardoor je dak weer klaar is voor de toekomst.

Je leest het goed: AE Duurzaam plaatst nieuwe duurzame panelen op een nieuw duurzaam dak. De VvE krijgt hiervoor geen aparte rekening. Het maakt deel uit van maandbedrag dat de VvE aan AE Duurzaam betaalt. En: de maandlasten stijgen niet. De VvE en haar bewoners betalen de komende 20 jaar hetzelfde maandbedrag dat zij nu kwijt zijn aan energie.

Hoe dat kan? Omdat het dak van je appartementencomplex straks beter is geïsoleerd en dat een aanzienlijke energiebesparing zal opleveren.

Heeft je VvE een (nagenoeg) nieuw dak? Dan adviseert AE Duurzaam te wachten tot het dak aan vervanging toe is. Ook met het plaatsen van de panelen.

Hoe wordt de opbrengst verdeeld?

De zonnepanelen voorzien voor een belangrijk deel in de energiebehoefte van de VvE en haar bewoners. Zij worden minder afhankelijk van het reguliere energienet. Het kan natuurlijk voorkomen dat het verbruik hoger is dan de opbrengst van de panelen, als het 's winters extreem koud is bijvoorbeeld. Om in dat soort situaties te voorkomen dat de VvE en de bewoners zonder stroom zitten, blijven het complex en de appartementen aangesloten op het reguliere energienet. Zij zullen dus ook een rekening van de stroomleverancier blijven ontvangen, maar die zal een stuk lager uitvallen. Ook blijft het mogelijk om over te stappen naar een andere energieleverancier. AE Duurzaam is namelijk geen energieleverancier, zij leveren immers geen energie. Ze faciliteren en onderhouden het alleen.

Van wie is het?

De VvE is eigenaar van het dak en de installatie (dit kan niet anders aangezien alles vast zit aan het pand), maar de individuele bewoners hebben elk een individueel, uniek gebruiksrecht recht op hun eigen deel van de installatie, oftewel een eigen zonnepaneel-installatie. In principe leveren de panelen meer dan genoeg energie voor iedereen. Elk appartement krijgt een eigen factuur voor de installatie die collectief door de VvE wordt betaald. Een appartementseigenaar betaalt dus nooit mee aan het individuele energieverbruik van de buren. Wel aan het verbruik voor de collectieve ruimten van het appartementencomplex.

Per ruimte zal het verbruik kunnen worden gemeten. Hiervoor wordt speciale apparatuur geïnstalleerd. Elk appartement krijgt toegang tot opwekking en verbruik van hun appartement. En - niet onbelangrijk - elk appartement afzonderlijk krijgt een hoger energielabel, ook aantrekkelijk voor potentiële kopers.

Wat gebeurt er als het salderen is afgeschaft?

Op dit moment mogen mensen met zonnepanelen nog salderen. Zoals bekend mag dat straks niet meer. Daar heeft AE Duurzaam rekening mee gehouden. Zonne-energie die wel door de VvE wordt opgewekt maar niet verbruikt, wordt opgeslagen. Hiervoor wordt een collectieve batterij geplaatst waarop alle afzonderlijke appartementen worden aangesloten. De capaciteit van de door AE Duurzaam gekozen batterij is groot genoeg om in de zomer de overtollige dagopbrengst op te slaan, zodat deze 's avonds of de volgende ochtend kan worden benut.

Compleet ontzorgd

Het dak, de panelen en de installatie, je VvE heeft er de komende twintig jaar geen omkijken naar, want AE Duurzaam regelt het periodieke onderhoud en lost alle voorkomende storingen op. Zowel voor het installeren als het onderhouden zal AE Duurzaam een elektronisch toegangssysteem installeren op de algemene entreedeur en op de toegangsdeur van de technische ruimte.

Minder belasting

Wie kiest voor zonnepanelen, betaalt bovendien minder belasting. Omdat met de installatie van de panelen het pand wordt verbeterd, kan de investering per bewoner - net als de hypotheekrente -jaarlijks worden opgevoerd als fiscale aftrekpost. Omdat AE Duurzaam beseft dat dit nogal wat papierwerk en rompslomp met zich meebrengt, zorgt ze dat de VvE en haar bewoners jaarlijks een overzicht krijgen aangeleverd dat kan worden meegestuurd met de belastingaangifte. Je kunt dan het rentedeel wat bij je breukdeel hoort van uw appartement net als je hypotheekrente aftrekken van je inkomsten. Het betreft namelijk woningverbetering.

De voordelen

Wie kiest voor AE Duurzaam, kiest voor duurzame energie zonder investeringskosten en krijgt:
- hoogwaardige zonnepanelen met maximaal rendement;
- complete installatie inclusief omvormers, kabels en installatie;
- 20 jaar financiële zekerheid over de maandlasten;
- een nieuw duurzaam dak, inclusief onderhoud;
- vakmanschap en kwaliteit;
- een nieuw dakveiligheidssysteem;
- een collectieve batterij;
- een individuele aansluiting - met uitleessoftware - voor elk appartement;
- een beter energielabel (gem. 2 stappen verbetering per appartement);
- een waardeverhoging van de individuele appartementen (gemiddelde waardestijging vanaf dag 1 € 7.000,- bij verkoop van het appartement);
- 20 jaar all in service, onderhoud en garantie;
- daling onderhoudskosten VvE gedurende 20 jaar in verband met het vervallen van de dakvernieuwing en dakonderhoud en dakveiligheidskosten gedurende 20 jaar.

De financiering

AE Duurzaam doet de investering. De VvE en haar bewoners betalen die investering terug met:
- het geld dat ze minder aan belasting betalen;
- het geld dat ze - dankzij de stroomopwekking van de zonnepanelen - besparen ten opzichte van hun huidige energierekening;
- de btw-teruggave op de zonnepaneleninstallatie
- vervallen van de dakkosten en dakonderhoudskosten gedurende de looptijd van 20 jaar.

Interesse in een vrijblijvende berekening voor jouw VvE?

Uw vraag niet beantwoord?
Wij helpen u graag verder!

Reacties

DMJOP
Benieuwd wat de duurzame verbeteringen voor uw gebouw zijn en wat de kosten hiervoor zijn?

ZOEKSUGGESTIES