Vijf grote energieslurpers in huis

Gemiddeld heeft een Nederlander 92 elektrische apparaten in huis.

Gepubliceerd: 26 augustus 2016

Waar vroeger één televisie in de woonkamer stond, heeft nu vaak elk gezinslid een eigen plasmascherm én laptop. Al die apparaten verbruiken natuurlijk veel stroom. Tijd om stil te staan bij de grote energieslurpers in huis.

Televisie

Wist je dat een plasmascherm drie keer zoveel verbruikt als een zuinig LCD-scherm? Een groot plasmascherm met een verbruik van 485kWh kost ongeveer €90 per jaar. Ook de apparaten die bij je televisie horen, verbruiken meer energie dan je wellicht denkt. Zo kost een decoder bij je televisie al snel €50 per jaar, en dan betaal je dus ook voor de tijd dat hij in het stopcontact zit terwijl je niet eens televisie kijkt. Het grootste gedeelte van de tijd dus.

Koelkast

Als je een nieuwe koelkast koopt, let dan op het energielabel. Vooral oude koelkasten verbruiken namelijk erg veel energie. Een koelkast inclusief vriesvak van 15 jaar oud kost zo’n 450 kWh, dat komt neer op zo’n €90 per jaar. Ter vergelijking: een nieuwere koelkast dat een energielabel (A+++) heeft, kost zo’n €30 per jaar bij een gemiddeld verbruik van 150 kWh. Daarnaast is de kans aanwezig dat je nog een tweede koelkast hebt. Misschien het overwegen waard deze niet altijd aan te laten staan?

Wasmachine

Even twee bloesjes in de was gooien omdat je vanavond naar een feestje moet en je écht niks meer om aan te trekken hebt. Het kost niet veel, maar een paar cent per wasje. Maar zonde is het wel. Niet alleen van de elektriciteit die het kost, maar ook van het water. Ook het aantal graden waarop je wast bepaalt de hoogte van je energierekening. Een wasje van 90 graden kost namelijk € 0,29, terwijl en was op 30 graden maar €0,10 kost.

Computers

Laptops, tablets en computers. Iedereen heeft ze wel in huis, en vaak zijn dat er meer dan één. Over het algemeen geldt: hoe nieuwer je apparaat, hoe minder energie het verbruikt. Een tablet kost het minste energie, maar als je moet kiezen tussen een laptop of desktopcomputer, is een laptop de beste keuze. Zo kost een laptop gemiddeld €11 aan energie per jaar, tegenover een bedrag van €50 per jaar voor een desktopcomputer met lcd-scherm.

Andere energieslurpers in huis

Heb je vissen in huis? Een flink tropisch aquarium kan al snel 900 kWh per jaar verbruiken, wat neerkomt op zo’n €180. Andere apparaten die veel energie verbruiken zijn een waterbed (750 kWh, zo’n €150) of een beertender die constant aanstaat (500 kWh, zo’n €100).

Zo kun je ook besparen

Behalve het aanschaffen van energiezuinige apparaten en zuiniger met je huidige apparaten omgaan, kun je ook geld besparen met energie vergelijken. Op sites als Energieleveranciers.nl kun je energieprijzen vergelijken van alle energieleveranciers en direct overstappen naar een goedkopere leverancier. Waarom meer betalen voor dezelfde stroom?

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.