Een energie aanbieding uitkiezen voor een appartement

Je hebt een eigen appartement en gaat op zoek naar een goede energieleverancier. Grote kans dat je door alle aanbiedingen door de bomen het bos niet meer ziet. 

Gepubliceerd: 15 juni 2020

Daarom is het belangrijk voor het afsluiten van een nieuw energiecontract eerst op een aantal zaken te letten. Als je al een energieleverancier hebt, moet je rekening houden met een eventuele overstapboete. Sommige energieleveranciers vergoeden deze boete, maar in de meeste gevallen dien je deze zelf te betalen. Er zijn nog meer zaken waar je rekening mee moet houden.

Een energieleverancier kiezen

Een energieleverancier kiezen is een secuur werkje. Over het algemeen sluit je een contract voor tenminste een jaar, maar in sommige gevallen geldt de aanbieding alleen bij een looptijd van twee of meerdere jaren. Het is dus belangrijk goed op te letten wat de voorwaarden van de aanbieding zijn. Bij het kiezen van een energieleverancier maakt de eigenaar van het appartement verschillende overwegingen: groen of grijze stroom? Een vast of variabel tarief? Een enkel- of dubbeltarief? Hoe zit het met de looptijd van het contract?

Wanneer eenmaal de juiste keuze gemaakt is, is het tijd om over te stappen. Daarbij moeten eigenaren met een aantal zaken rekening houden.

Groen of grijs?

Het is tegenwoordig steeds lastiger om nog een aanbieder van grijze stroom in Nederland te vinden. De meeste energieleveranciers zetten zich in voor duurzaamheid en vermindering van het klimaatprobleem. Daarom is het verstandig te kiezen voor een groene energieleverancier. Deze produceert, koopt en verkoopt duurzame energie en bouwt geen kolencentrales. Tegenwoordig is groene stroom net zo goedkoop als grijze energie. Veel energieaanbieders bieden kortingen aan om hun groenestroomproducten te verkopen.

Vast of variabel?

Bij het kiezen van de juiste energie aanbieding is het belangrijk te kijken naar de tarieven van het contract. Gaat het hier om een energiecontract voor bepaalde tijd met vaste tarieven, profiteer je vaak van een zeer hoge welkomstkorting. Je weet dan dat je gedurende de looptijd van het contract een vast tarief gaat betalen. Maar als de energieprijzen dalen, blijft het oude tarief nog steeds van kracht.

Een energiecontract met variabele tarieven is meestal niet aan te raden. De energieleverancier mag de prijzen verhogen, zonder dat je in zo’n geval zonder boete mag opzeggen.

Een energiecontract voor onbepaalde tijd is ook een optie. Je hebt dan alle vrijheid om op ieder moment op te zeggen. Een nadeel van dit energiecontract is dat er meestal geen goede energie aanbiedingen zijn waar je van kunt profiteren.

Enkel- of dubbeltarief?

Bij een enkeltarief is het tarief altijd hetzelfde. Bij een dubbeltarief betaal je overdag (piekuren) meer dan ‘s nachts en in het weekend (daluren). Je hebt in zo’n geval wel twee of vier meters nodig. In veel gevallen krijg je tegenwoordig een slimme meter als je voor het dubbeltarief gaat. Of dit een voordelige optie is, hangt af van het stroomverbruik in piek- en daluren.

Looptijd van het contract

Een energiecontract heeft meestal een looptijd van tenminste een jaar. Maar er zijn ook contracten met hoge kortingen als je kiest voor een looptijd van drie tot vijf jaar. Als de verwachting is dat de prijzen zullen stijgen, is een langdurig contract aantrekkelijk. Als de prijzen dalen, heb je achteraf te veel betaald. Als je kiest voor een langer contract, kun je minder vaak overstappen, waardoor je veel welkomstkortingen misloopt. Het is dus belangrijk het voordeel van ieder contract goed te berekenen.

Opletten bij overstappen

Let op bij het overstappen. In sommige gevallen loop je een welkomstkorting mis als je het contract voortijdig hebt opgezegd. Let ook goed op de opzegtermijn, anders is de kans groot dat je een opzegboete moet betalen. Het is ook belangrijk na het overstappen de eindafrekening van de vorige leverancier goed te controleren. In sommige gevallen is het overstappen lastig, bijvoorbeeld als je een schuld of betalingsachterstand hebt. Je moet dan een waarborgsom betalen.

De overstap regelen

Ten slotte is het tijd om de overstap te regelen. Veel energieleveranciers bieden een overstapservice aan. Dan heb je zelf geen omkijken naar het overstappen. Houd wel rekening met een eventuele opzegboete. Sommige energieleveranciers betalen de opzegboete, maar de meeste aanbieders doen dit niet. Het overstapproces duurt zo’n drie tot vier weken, inclusief wettelijke bedenktijd. Hoe lang het precies duurt, is afhankelijk van je huidige contract.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.