Liftmodernisering in de praktijk

Twee Amsterdamse VvE's vertellen over hun ervaringen.

Gepubliceerd: 28 februari 2018

Je drukt op een knop, stapt in de lift, deze brengt je naar de juiste etage en je stapt weer uit. Je merkt het meestal niet, maar een liftinstallatie is wel degelijk een ingewikkelde machine.

Sta je er weleens bij stil wat er allemaal gebeurt tijdens een ritje met de lift? Bijvoorbeeld wat er allemaal gecontroleerd wordt voordat de lift veilig kan vertrekken? Zijn de deuren bijvoorbeeld dicht en goed vergrendeld? En staan er niet teveel mensen in de lift? Is de motor klaar voor een veilige start? Dit wordt allemaal geregeld door de liftbesturing. Na jarenlang gebruik van de installatie komt er een keer het moment dat de liftinstallatie in zijn geheel moet worden vervangen of gemoderniseerd. Het vervangen van oude liften kan erg kostbaar zijn, liftmodernisering is dan een prima alternatief. De lift krijgt weer een representatieve uitstraling en ook met de veiligheid zit het weer goed. Maar hoe pak je dit als VvE aan? VvE Zuiderveld en VvE Mistaru uit Amsterdam stonden voor deze vraag. Twee verhalen uit de praktijk!

We spreken hierover met Hüseyin Aydogan van Aycon VGM, als beheerder van deze twee VvE's nauw betrokken bij beide projecten.

Waar begin je als VvE?

Hüseyin Aydogan: "Bij zowel VvE Zuiderveld als VvE Mistaru bleek de liftinstallatie nodig aan vervanging toe. Wat we allereerst gedaan hebben, is samen met de VvE's een bestek opstellen. Hierin beschrijf je uitvoerig wat het project inhoudt en wat de specifieke wensen zijn. Zo moesten bij VvE Zuiderveld bij de liften de besturingssystemen en aandrijving,frequentieregelaar en snelheidsbegrenzer vervangen worden. Verder waren ook de kooitableaus en schachttableaus aan vervanging toe. Een uitgebreide klus dus. Bij VvE Mistaru was de gehele installatie zeer gedateerd. Zo was het aandrijvingssysteem zo'n 30 jaar oud. Daar kun je dus geen onderdelen meer voor krijgen. En dat kan best verregaande gevolgen hebben. Bij VvE Zuiderveld was bijvoorbeeld het besturingssysteem defect. Vervolgens hebben ze hier vier weken op moeten wachten. Je kunt je voorstellen dat dit voor grote problemen bij bewoners kan zorgen. Toen we dit voorval bij VvE Mistaru onder de aandacht brachten is dit de aanleiding geweest om vaart achter de modernisering te zetten. Want je kunt het als VvE natuurlijk niet aan je bewoners verkopen dat je de lift wekenlang (of misschien wel maandenlang) niet kan gebruiken."

Wat is er vervolgens gebeurd?

Aydogan: "Uiteindelijk hebben we bij 4 partijen een offerte opgevraagd en deze uitvoerig met elkaar vergeleken. Voor alle twee de projecten bleek vervolgens dat Astralift met afstand de beste voorwaarden te hebben. Het probleem met veel liftpartijen is dat ze enkel hun eigen producten leveren. Dan ben je dus gebonden aan één partij, terwijl er veel meer op de markt is dat kwalitatief ook prima is. Bovendien kun je je zo vrijer over de markt bewegen. Astralift bleek verreweg de goedkoopste partij, maar ook qua producten staken zij er bovenuit. Daarnaast hanteren zij een aanmerkelijk langere garantieperiode (zo'n 60 maanden) dan andere partijen. En dat alles tegen een lagere prijs! Uiteraard hebben we ook referenties opgevraagd en die bleken prima te zijn. Zo hebben ze ook een groot project in Rotterdam gedaan, waar ze tevens voor diverse uitdagingen kwamen te staan en die hebben ze heel goed uitgevoerd. Dat alles bij elkaar was voor ons de reden om beide besturen te adviseren om met Astralift in zee te gaan."

Hoe verliep vervolgens het traject?

Aydogan: "We hebben beide VvE's vanaf het begin op het hart gedrukt om alles in 1 keer te doen, zodat je een zogenaamd 'nulmoment' hebt. Alle onderdelen zijn dan op hetzelfde moment vervangen. Zo voorkom je dat je allemaal verschillende producten hebt. Astralift is bovendien ook de onderhoudspartij. Ze kunnen veel sneller aan onderdelen komen en hebben verschillende reserve-onderdelen gewoon op voorraad. Zo blijven de lijnen kort, wat natuurlijk erg prettig is. Dit is eigenlijk wat we bij beide projecten gedurende de gehele tijd ervaren hebben. Het is fijn werken met een platte organisatie als Astralift. Je kunt snel schakelen, mocht dat nodig zijn. En dat werkt gewoon erg goed."

Zou je Astralift aanbevelen bij andere VvE's?

Aydogan: "Zeker, ik heb de samenwerking, zoals gezegd, als erg prettig ervaren. Ze komen open en transparant over, erg belangrijk bij zulke grote projecten. Ze zijn bereid te laten zien hoe ze aan een bedrag komen, dat geeft mij een goed gevoel bij zo'n organisatie. Wat ik ook erg fijn vindt, is dat ze gewoon snel en adequaat reageren als er zich een probleem voordoet. Dat is zeker in de liftbranche erg belangrijk. Want uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat de monteur ter plekke zijn werkzaamheden goed uitvoert. Je kunt nog zulke goede contacten hebben binnen de organisatie zelf, als dat niet goed zit, is het toch een probleem. Want dat is natuurlijk het contactmoment met de VvE. Dat is erg belangrijk."

Wat zou je andere VvE's die hun lift moeten moderniseren verder aanraden?

Aydogan: "Laat je goed informeren, controleer altijd referenties van vergelijkbare projecten, kijk goed naar de offertes en de onderdelen. En: bespaar niet op kwaliteit, gebruik daaromook eigenlijk alleen maar A-merken. Bovendien onderstrepen projecten als deze het belang van een goed meerjarenonderhoudsplan. Want het is heel simpel: als er onvoldoende gespaard is, en zo'n project moet gedaan worden, dan zal er bijbetaald moeten worden. En daar zit natuurlijk geen enkele eigenaar op te wachten. Maar het allerbelangrijkste vind ik nog: laat je niet afschrikken door bijvoorbeeld dure adviesbureaus. Met gewoon gezond verstand kom je al een heel eind!"

Astralift

Een liftbedrijf, ontstaan uit enthousiaste en ervaren lifttechnici met een heldere en concrete kijk op serviceverlening. Met decennialange ervaring op het gebied van liften zijn ze in staat je geheel te ontzorgen. De specialisatie begint bij het op maat leveren van een liftinstallatie tot en met een vertrouwde en gezonde kijk op onderhoud. Door dit te combineren met een open communicatie is Astralift in staat de liftinstallatie veilig en betrouwbaar te laten functioneren, en dat ook nog tegen een gunstig tarief.

Meer informatie: www.astralift.nl

Aycon vastgoedmanagement

Aycon VGM staat voor een persoonlijke aanpak. Ze hebben ruime ervaring op het gebied van VvE- en vastgoedbeheer. Ze kunnen snel schakelen en zijn adequaat, proactief én reactief. Bovendien staan heldere en vriendelijke communicatie bij Aycon voorop.

Meer informatie: www.aycon.nl

Liftscan Liftscan aanvragen

Past uw huidige onderhoudscontract nog bij uw VvE en/of wilt u een prijsvergelijking voor het groot onderhoud?

1
Introductie
2
Vragen
3
Gegevens

Wat houdt het in?

Als Appartement & Eigenaar vinden wij het belangrijk dat VvE's op elk onderwerp hun kosten inzichtelijk hebben (en een eerlijke prijsvergelijking kunnen maken). Vandaar dat wij met een aantal gerenommeerde partijen deze liftscan in het leven hebben geroepen.

De uitgebreide liftscan geeft de VvE direct inzicht of en hoe ze kunnen besparen op hun kosten voor hun lift. Zo weet men snel hoe ze tot de hoogste service en laagste kosten kunnen komen.

Waar bestaat de liftscan uit?

Analyse van de huidige situatie
Analyse van de wensen (en haalbaarheid hiervan) van de VvE
Prijsvergelijking onderhoudscontracten Optioneel
Prijsvergelijking voor het groot onderhoud Optioneel
Wilt u een prijsvergelijking van uw huidige onderhoudscontract met andere aanbieders?
Is uw lift toe aan groot onderhoud en wilt u een second opinion?

Gegevens

Liftscan
Bedankt, wij hebben uw aanvraag succesvol ontvangen en nemen contact met u op.
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.