Oproep aan liftgebruiker en -fabrikant: 'Houd honden kort aangelijnd'

Liftinstituut doet oproep aan liftgebruikers en liftfabrikanten na tragisch liftongeval.

Gepubliceerd: 02 juli 2013

Liften behoren tot de veiligste transportmiddelen. Dat neemt niet weg dat uit ongevallen waar mogelijk lering moet worden getrokken. Het Liftinstituut roept daarom liftgebruikers op honden kort aangelijnd te houden in de lift. Ook roept het Liftinstituut de liftindustrie op om te blijven zoeken naar mogelijkheden om hondenriemen te detecteren en aanpassingen die voorkomen dat schachtdeuren door een hondenriem kunnen worden ontgrendeld.

Recentelijk is een vrouw vanaf de eerste verdieping in de schachtput van de lift gevallen van een woongebouw. Bij dit tragische ongeval kwam zij te overlijden. Het Liftinstituut heeft in opdracht van de eigenaar technisch onderzoek gedaan. Het rapport is inmiddels vrijgegeven.

Samenvatting rapport Liftinstituut over val in liftschacht
Naar aanleiding van het technisch onderzoek concluderen wij, dat er geen technische gebreken aan de lift zijn vastgesteld die in verband kunnen worden gebracht met het ontstaan van het ongeval. De meest aannemelijke oorzaak is de samenloop van omstandigheden, dat het slachtoffer de lift normaal verlaten heeft op de 1e verdieping en dat zij werd gevolgd door de aangelijnde hond van de in de lift achterblijvende medepassagier. De lift is daarna met de hondenriem tussen de deur weer vertrokken vanaf de 1e verdieping in de richting van de 3e verdieping. Doordat de medepassagier in de lift en de hond met elkaar verbonden bleven met de riem, is de hond opgetild door de opwaartse liftbeweging en kon de strakgetrokken hondenriem het grendelmechanisme van de schachtdeur van de 1e verdieping ontgrendelen en kon de schachtdeur openen. Hierop is het slachtoffer, dat vermoedelijk de hond wilde losmaken van de riem, samen met de hond in de schacht gevallen en komen te overlijden.

Advies Liftinstituut: houd hond kort aangelijnd
Het Liftinstituut adviseert liftgebruikers met klem hun hond kort aangelijnd te houden en erop te letten dat de hond de lift niet aangelijnd betreedt of verlaat zonder dat het baasje direct volgt. Het Liftinstituut ontwikkelt een waarschuwingspictogram hiertoe en zal dit kosteloos beschikbaar stellen. Verder roept het Liftinstituut de liftindustrie op om zich te blijven inspannen waar het gaat om ontwikkelen van een detectiesysteem voor hondenriemen bij sluitende liftdeuren en het uitsluiten van de mogelijkheid dat in situaties zoals hierboven beschreven de schachtdeurgrendel door een hondenriem wordt gelicht.

Liftinstituut ontwikkelt waarschuwingspictogram honden kort aangelijnd
Om liftgebruikers te waarschuwen en hen erop te wijzen dat honden kort aangelijnd moeten worden, heeft het Liftinstituut een waarschuwingspictogram ontwikkeld (zie hieronder). Graag horen wij wat u daarvan vindt via info@liftinstituut.nl. De sticker met het waarschuwingspictogram komt binnenkort gratis beschikbaar.

Meer informatie: www.liftinstituut.nl

Publicatiedatum: 3 juli 2013

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.