Warm en veilig stoken

Het stookseizoen is begonnen, de cv-ketels draaien volop. Om het binnenshuis warm én gezond te houden is periodiek onderhoud van de cv-installatie en rookgasafvoer noodzakelijk.

Gepubliceerd: 27 oktober 2017

Appartement & Eigenaar sprak met Perrie de Caluwé van Gasservice Kennemerland over het belang van goed cv-onderhoud.

Wat is goed cv-onderhoud?

Perrie de Caluwé: “Goed cv-onderhoud betekent dat men de installatie of installaties periodiek, volgens voorschrift, laat controleren en onderhouden door een erkend bedrijf. Hierbij worden zowel de ketel als de rookgasafvoer nagelopen. Een goed onderhouden ketel gaat langer mee, stookt zuiniger en is veiliger.”

En om de hoeveel tijd is dat onderhoud nodig?

“Dat is afhankelijk van de voorschriften van de fabrikant en het soort installatie”, legt De Caluwé uit. “Voor het klein onderhoud adviseren de meeste fabrikanten dat dit eens in de anderhalf tot twee jaar wordt uitgevoerd. Hebben de appartementen allemaal een individuele ketel, dan is dat afdoende. Is er in het appartementencomplex één grote ketel die alle appartementen voedt, dit zijn meestal ketels van boven de 100 kilowatt vermogen, dan is naast het periodieke onderhoud ook eens in de vier jaar een verplichte inspectie op de stookinstallatie uit te laten voeren. Dit alles is opgenomen in de Wet Milieu Beheer en is een verplichting voor de eigenaar van een dergelijke installatie.”

VvE’s zijn dus te allen tijde verplicht het onderhoud van de cv’s uit te laten voeren?

De Caluwé: “Ja, in de statuten van de VvE staat dat de installatie, of installaties, eens in de zoveel tijd moeten worden nagekeken. Het advies van de fabrikant is daarbij leidend, maar sommige VvE’s willen dat het kleine onderhoud vaker plaatsvindt, dat kan ook. Voor wat betreft die grote ketels is het zo dat het zelfs vanuit de Wet Milieubeheer verplicht is deze eens in de vier jaar te laten inspecteren. Over het algemeen zie je dat het onderhoud collectief is geregeld en worden alle cv’s in de appartementen, achter elkaar, allemaal nagelopen. Een enkele keer maken we mee dat men het individueel regelt, maar voor de VvE is collectief handiger, dan weet men ook meteen dat door alle eigenaren aan de onderhoudsplicht is voldaan.”

Wat wordt er tijdens het onderhoud gedaan?

De Caluwé: “Uiteraard wordt er dan gecontroleerd op de verbranding en er wordt een rookgasanalyse gedaan, dit met het oog op koolmonoxide. Maar ook het sifon wordt gereinigd en er wordt gekeken of de ventilator nog goed werkt. Al naar gelang wordt het toestel, indien nodig opnieuw afgesteld.”

En bij het grote onderhoud eens in de vier jaar, bij zo’n installatie?

“Dan gaat de ketel helemaal uit elkaar, al naar gelang van het merk worden alle pakkingen vervangen ontstekingselektrodes bewakingselektrodes, dat gaat dan allemaal mee.
Is extra controle rondom of in aanloop naar de stookperiode noodzakelijk?
“Nee, dat is niet nodig”, vertelt de Caluwé. “De ketels van tegenwoordig branden in principe altijd omdat ze 9 van de 10 keer ook warm water leveren. Vroeger moest de ketel voor het stookseizoen volledig worden schoongemaakt, maar dat is niet meer.”

Wat is belangrijk voor VvE’s om rekening mee te houden?

De Caluwé: “Tja, dan kom je toch op de rookgasafvoer uit. Een probleem waar VvE’s momenteel tegenaan lopen, is dat er in het verleden een vr-ketel is opgehangen. Met het oog op de duurzaamheid wil men dan overstappen op een hr-ketel en dan blijkt dat de hele rookgasafvoer moet worden vervangen. Dit heeft te maken met het condenseren van de hr-ketel. Een hr-ketel kan niet zomaar worden aangesloten op een vr-rookgasafvoer. Het gebeurt nog wel eens dat een bewoner op eigen initiatief een installatie laat vervangen door een kennis, in de meeste gevallen wordt er dan niet naar de rookgasafvoer gekeken, met alle gevolgen van dien, zoals condenswater lekkage of als het echt fout gaat lekkage van rookgassen.”

Hoe zit het eigenlijk met de levensduur van de rookgasafvoer? Hoe lang gaat die mee?

“Het advies is om, als je de ketel vervangt, ook de rookgasafvoer te vervangen”, aldus de Caluwé. “Een ketel gaat gemiddeld 15 jaar mee. Wil je tussentijds op een andere installatie overstappen, dan is het vaak ook raadzaam om de rookgasafvoer ook te mee vervangen, of in ieder geval goed te controleren of deze samengaat met de nieuwe installatie. Het is dus niet alleen in verband met de koolmonoxide dat de rookgasafvoer regelmatig moet worden gecontroleerd, maar ook om te controleren of deze nog intact is.”

Is vervanging altijd nodig, of is er ook een vorm van renovatie mogelijk?

De Caluwé: “Renoveren is zeker een optie. We zijn op dit moment bij een VvE in Heemskerk bezig met het vervangen van de oude hr-ketels voor nieuwe. Door de jaren heen heeft het condens wat vrijkomt bij het stoken, het aluminium van de kanalen rookgasafvoer aangetast. Deze zijn we nu aan de binnenzijde aan het voeren met een kunststoflaag.”

De verzekering verplicht

Bij veel brandverzekeringen is onderhoud van de cv-installatie verplicht. De verzekeraars stellen strenge eisen aan preventie en onderhoud. In het geval van brandschade moet men kunnen aantonen dat er onderhoud is gepleegd door een erkend installateur. Dit moet in overeenstemming zijn met de polisvoorwaarden.

Wettelijk verplicht

De wet maakt een verschil tussen centrale verwarming op gas en op vloeibare en vaste brandstoffen. Als je verwarmt met aardgas, butaan of propaan, en je ketel heeft een vermogen van minstens 20 kW, dan is een tweejaarlijkse controle verplicht.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.