Alles wat u moet weten over infrarood verwarming

In dit artikel gaan wij u alles vertellen wat u moet weten over infrarood verwarming. 

Gepubliceerd: 15 juni 2021

Hoewel deze soort verwarming steeds populairder wordt, bestaan er helaas nog veel onduidelijkheden over infrarood verwarming. Dit is jammer aangezien infrarood verwarming in veel situaties de juiste oplossing kan zijn. Met een infrarood verwarmingselement kunt u namelijk heel makkelijk een ruimte op een energiezuinige en aangename manier verwarmen.

Hoe werkt infrarood verwarming?

Infrarood verwarming werkt net even wat anders dan de traditionele centrale verwarming. Waar bij centrale verwarming de lucht wordt verwarmd, wordt bij infrarood verwarming een voorwerp verwarmd. Dit zorgt voor een totaal andere soort verwarming. Het grote voordeel is dat infrarood verwarming door de meeste mensen prettiger wordt ervaren. De warmte van een infrarood verwarmingselement, bijvoorbeeld een infrarood paneel, wordt wel eens vergeleken met de warmte van de zon. Natuurlijker verwarmen kan dus bijna niet.

Een infrarood verwarmingselement warmt personen op door middel van infraroodstralen. Deze stralen zijn onzichtbare lange golf-infraroodstralen. Komen deze stralen een object tegen, dan wordt dit object opgewarmd. Een persoon zal de stralen ervaren als een aangename warmte.

Waar kan je infrarood verwarming het best voor gebruiken?

De meeste mensen hebben het idee dat ze nog nooit in aanraking zijn gekomen met infrarood verwarming. In realiteit is dit niet het geval. Neem bijvoorbeeld terrasverwarmers, dit zijn veelal infrarood verwarmingselementen. Een ander voorbeeld zijn infrarood sauna’s. Deze sauna’s zijn voorzien van infrarood verwarmingselementen die een aangename warmte afgeven.

De meeste infrarood verwarmingselementen vindt u echter terug in de vorm van panelen en vloerverwarming. De panelen worden vaak gebruikt in ruimtes waarin traditionele verwarming niet voldoende verwarmt. Of ruimtes die moeilijk te verwarmen zijn, denk bijvoorbeeld aan garages, tuinhuisjes, veranda’s en overkappingen.

Hetzelfde geldt voor infrarood vloerverwarming. Dit wordt voornamelijk toegepast in badkamers waar het moeilijk is om traditionele vloerverwarming te installeren. Maar bijvoorbeeld ook voor veranda’s of nieuw gecreëerde thuiswerkplekken.

Is infrarood verwarming beter dan traditionele verwarming?

Infrarood verwarming is in verschillende opzichten beter dan de traditionele centrale verwarming. Hierbij moet wel een kanttekening worden gemaakt. Zoals we eerder al vertelden hangt de mate waarin een infrarood verwarmingselement effectief is af van de toepassing.

Over het algemeen wordt infrarood verwarming het meeste gebruikt op plaatsen waar traditionele verwarming niet kan komen of waar de traditionele verwarming niet voldoende warmte afgeeft.

Infrarood verwarming is dan ook niet per se beter. Het is juist een aanvulling op bestaande verwarming. Dit om ervoor te zorgen dat ruimte op elke plek aangenaam verwarmd is.

De voordelen van infrarood verwarming

Dit zijn de belangrijkste voordelen van infrarood verwarming:
- Moderne verwarming. Infrarood verwarming anno 2021 heeft een moderne uitstraling. Er is veel aandacht besteed aan design en uitstraling. Geen lompe radiatoren dus.
- De installatie van de verwarmingselementen is relatief eenvoudig. De gemiddelde klusser is goed in staat om de installatie zelf af te handelen. Lukt dit niet, dan zijn er diverse handleidingen beschikbaar die hulp kunnen bieden.
- Het belangrijkste voordeel is misschien wel de stralingswarmte. Zoals wij eerder aangaven maakt infrarood verwarming gebruik van stralingswarmte. Deze warmte wordt door de meeste mensen als zeer prettig ervaren. Een groot voordeel ten opzichte van verwarming door middel van een radiator.

De nadelen van infrarood verwarming

Er kleven verschillende nadelen aan infrarood verwarming, de belangrijkste zijn volgens ons:
- Infrarood verwarmingselementen moet heel nauwkeurig worden geïnstalleerd. Gebeurt dit niet, dan kan het zo zijn dat de ruimte niet gelijkmatig wordt verwarmd.
- Energiebesparing is niet altijd mogelijk. Infrarood verwarming werkt op stroom, het is daarom belangrijk om de verwarmingselementen op een efficiënte manier te installeren. Gebeurt dit niet, dan is een energiebesparing lastig.

Onze conclusie

In dit artikel hebben wij geprobeerd om u wat bij te brengen over infrarood verwarming. Wij hopen dat dit is gelukt. Zoals gezegd heeft deze soort verwarming een aantal voor- en nadelen. Het belangrijkste is echter uw persoonlijke ervaring. De een vindt infrarood verwarming heerlijk, de ander vindt de warmte minder prettig. Probeer infrarood verwarming daarom eerst uit, voordat u uw hele appartement volhangt met panelen.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.