..........
shadow_fix

Een waterpomp gebruiken binnen en rondom een woning

Een waterpomp wordt voor verschillende doeleinde gebruikt. Zo zijn er ook verschillende types en werkingen. Voorbeelden van deze types zijn dompelpompen, beregeningspompen, CV waterpompen etc.

De werkingen van een waterpomp binnen en rondom een woning

Het gebruik en de werking van pompen is voor een grote groep mensen nog onduidelijk. Een veel voorkomend misverstand is dat pompen alleen worden gebruikt bij werktuigbouwkunde. Tegenwoordig beschikt elk huishouden over 1 of meerdere waterpompen, zonder dat zij dit waarschijnlijk weten. In een huishouden worden de waterpompen voor de meest gebruikelijke handelingen gebruikt. Voorbeelden zijn; het opendraaien van een kraan, de wc doorspoelen, of de besproeiing van een gazon. Voor al deze handelingen is er waterdruk nodig dat wordt opgewekt door één of meerdere pompen. Er zijn namelijk verschillende pompen in een huishouden met elk hun eigen functie. In dit artikel zal er dieper worden ingegaan op de verschillende werkingen en doeleinde van een waterpomp.

De werking van waterpompen

Het doel van een waterpomp is eigenlijk heel simpel, het verplaatsen van vloeistoffen. Een motor in de pomp zorgt ervoor dat er water wordt aangezogen. Dit kan middels een verbrandingsmotor of een elektromotor. Echter zal je in woningen weinig pompen zien met een verbrandingsmotor. Het aanzuigen van water door de pomp zorgt voor een verschil in druk. Door het verhogen van de druk kan het aangezogen water uitgeperst worden. Zo kan een bewoner bijvoorbeeld douchen en genieten van de massagestraal. Het water wordt hier onder hoge druk uitgeperst in de douchcabine. Maar wat voor een pomp reguleert deze verplaatsing van warm water. Hieronder worden enkele waterpompen en hun werkingen nader behandeld.

De verschillende type waterpompen

Zoals hierboven al is genoemd hebben sommige waterpompen specifieke functies. Zoals het vervoeren van warm water naar de douche of he besproeien van een gazon. Vaak werken de pompen allemaal net iets anders dan elkaar. In dit artikel gaan we dieper in op de functies en werkingen van een dompelpomp, CV waterpomp en een beregeningspomp.

De dompelpomp

Een dompelpomp, vaak gebruikt voor de vervelende klusjes. Deze pomp wordt geplaatst in het water. Door de zuigingskracht kan de pomp het water wegzuigen uit bijvoorbeeld, een vol geregend bootje. Dit is echter een specifiek doeleinde van de dompelpomp. Zo zijn er verschillende dompelpompen met elk hun eigen functie en specificaties. Denk aan een schoonwater- of vuilwater dompelpomp. Een vuilwater dompelpomp vervoert water dat zand, grond of residu kan bevatten.

Een CV waterpomp

Het eerder gegeven voorbeeld van het transporteren van warm water naar de douche wordt gedaan door een CV waterpomp. De pomp voorziet water naar alle verwarmingssystemen. De pomp treedt in werking wanneer er een wijziging in temperatuur wordt doorgevoerd. Dit kan simpelweg het aanzetten van een warme kraan zijn, maar ook een wijziging bij de thermostaat. Wanneer de kamertemperatuur lager is dan aangegeven op de thermostaat, zal er een seintje gegeven worden naar de CV ketel. Het gevolg hiervan is dat er branders binnen in de CV ketel aangaan, deze branders verhitten het water. Tot slot vervoert de CV waterpomp het water.

Een beregeningspomp

Tot slot het laatste voorbeeld van waterpompen in en rondom het huis, de beregeningspomp. Deze waterpomp zorgt voor de bewatering van een tuin. Zo kunnen de planten bijvoorbeeld vochtig gehouden worden, door slootwater aan te zuigen voor de besproeiing. Toch gebruikt men met name leidingwater om het gazon en planten te voorzien van water. Door het gebruik van een beregeningspomp straalt uw tuin in de droge seizoenen.

 • Hygiëneplan Duijvelaar Pompen biedt duidelijkheid over drinkwaterkwaliteit

  overlast

  Schoon of geïnfecteerd water, voor onze eigen gemoedsrust en ten behoeve van de zorgplicht Legionellapreventie zijn we als eigenaar van een woningcomplex graag op de hoogte van de kwaliteit van water in de collectieve leidingwaterinstallatie.

 • Kraanwater

  energie

  Schoon drinkwater. Om mee te douchen, op te drinken, het toilet mee door te spoelen, kleding in te wassen... Begane grond, de tiende verdieping, het maakt niet uit, we draaien de kraan open en er is water. Maar waar komt dat eigenlijk vandaan?

 • Bifipro®-installatie

  sanitair

  Holland Water stelt naleving toekomstige eisen Biocoden-wetgeving veilig

 • Water: hard of zacht

  water

  We draaien de kraan open en hebben stromend water. Maar wat weten we eigenlijk over kraanwater? Ja, dat het hard kan zijn. En zacht. Maar wat zegt dat nou precies? En wat moet je met die kennis?

 • BIFIPRO® officieel goedgekeurd voor legionellabestrijding

  overlast

  BIFIPRO® van Holland Watertechnology (HWT) uit Driebergen is als eerste systeem in Nederland officieel goedgekeurd als methode om legionellabesmetting tegen te gaan.

0 reacties

Laat hier uw reactie of review achter:


Aanbevolen

top
inloggen
Meld je aan voor een gratis account...
sluiten
Aanmelden met Facebook Aanmelden met Twitter
of meld je aan met je e-mailadres
Heb je al een account?
Inloggen
Inloggen met Facebook Inloggen met Twitter
of log in met je gebruikersnaam